De kans op hart- en vaataandoeningen verkleinen

Omgaan met hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan het hart of de bloedvaten. Voorbeelden van hart of vaatziekten zijn een hartaanval, beroerte en trombosebeen. In Nederland zijn er ongeveer 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte (Hartstichting.nl).

Vaak moeten mensen medicijnen gebruiken om de kans op een (nieuwe) hart- en vaatziekte te verkleinen. Bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners. Een gezonde leefstijl is ook erg belangrijk.

Medicijnen bij hart- en vaatziekten gebruik je over het algemeen doorlopend. Jouw Service Apotheek helpt je graag om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Loop binnen in de apotheek of maak een afspraak met de apotheker en leer meer over jouw medicijnen, de aandoening en een gezonde leefstijl. Als je bijwerkingen of andere zorgen hebt, zoeken we samen naar een oplossing.

Wat gebeurt er bij hart- en vaatziekten

Wat gebeurt er bij hart- en vaatziekten

Een te hoge bloeddruk of cholesterol is niet goed voor hart en bloedvaten. De vaten raken beschadigd. Daardoor heb je meer kans op het krijgen van een hart- en vaatziekte. Lees meer over de risico's van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, de medicijnen en wat je zelf kunt doen.