Article header

Voor de werking van anticonceptie, zoals de pil, worden hormonen gebruikt. Wat doen deze hormonen? En wat zijn de bijwerkingen van deze hormonen?

Meestal worden er 2 hormonen gebruikt voor anticonceptie: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen komen ook van nature in ons lichaam voor. Ze regelen je menstruatiecyclus. 

Het oestrogeen hormoon reguleert je menstruatiecyclus, waardoor het voorspelbaar wordt. Het progestageen hormoon zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Samen onderdrukken deze hormonen je natuurlijke cyclus en hebben ze 3 effecten:

  1.    Ze onderdrukken de eisprong.
  2.    Ze zorgen ervoor dat een eitje zich niet goed in de baarmoederwand kan nestelen.
  3.    Ze maken het slijm in de baarmoederhals dikker zodat zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.

De minipil, de prikpil, het hormoonspiraaltje en het implantatiestaafje bevatten alleen progestageenhormoon. In deze anticonceptiemethoden zijn alleen effecten 2 en 3 aanwezig.

De pil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering gebruiken het oestrogeen en progestageenhormoon. Hierdoor kun je met deze anticonceptiemethoden ook je menstruatie uitstellen.

De hormonen in anticonceptie worden ook door je lichaam aangemaakt. Daarom zijn de bijwerkingen vaak dezelfde bijwerkingen die je ook tijdens een normale menstruatiecyclus zonder gebruik van anticonceptie kunt ervaren.

De meest voorkomende bijwerkingen door het oestrogeen hormoon zijn: hoofdpijn, gespannen borsten, verminderd libido en misselijkheid.

Progestageen hormonen in de pil hebben vooral invloed op: stemming, gewicht, huid en haar. Een ernstige bijwerking van progestagenen is een verhoging van de kans op trombose.

De bijwerkingen zijn overigens ook niet altijd negatief. Zo kan anticonceptie helpen tegen acne en is er bewijs dat het de kans op sommige kankersoorten verkleint.

Heb je last van bijwerkingen? Bespreek het met je huisarts of apotheker. Omdat er vele verschillende soorten en generaties van anticonceptie zijn, heb je soms minder bijwerkingen als je overstapt naar een ander merk of anticonceptiemethode.

Lees hier welke mogelijkheden je hebt om over te stappen.