Article header

Ongeveer 80% van de mensen met astma heeft ook allergische klachten. Veel voorkomende klachten zijn een verstopte neus of loopneus, niezen en jeuk in de neus. Misschien herken je dit wel? Hierdoor kun je periodes meer of vaker last hebben van je astma. Hier is vaak iets aan te doen.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen. Wanneer en hoelang je klachten hebt, hangt af van de periode dat de bomen of grassen bloeien waarvoor je allergisch bent. Je krijgt dan vaak ook meer last van je astma en de kans op een astma-aanval is groter. Het is belangrijk om je allergie voor pollen te behandelen, omdat je dan minder last hebt van je astma. Ook het vermijden van pollen kan je klachten verminderen. Lees hier tips

Astmaklachten zijn niet altijd hetzelfde. Verschillende prikkels kunnen ervoor zorgen dat je astmaklachten erger worden. Naast allergie voor pollen kun je allergisch zijn voor huisdieren of huisstofmijt of reageren op bijvoorbeeld rook of kou.

Het Astma Actieplan helpt je te herkennen hoe het voelt als je meer last krijgt van je astma. Het helpt je om je astma onder controle te houden en de kans op een astma-aanval kleiner te maken. Je vult het plan samen met je zorgverlener in.

Tip: Bekijk de video van het Longfonds waarin uitgelegd wordt hoe je het Astma Actieplan gebruikt. Deze is direct te bekijken via Persoonlijk advies astma.

Dan is je astma mogelijk niet goed onder controle. Kortwerkende luchtwegverwijders zijn salbutamol (Ventolin® of Airomir®) en terbutaline (Bricanyl®). Deze medicijnen zorgen binnen 10 minuten dat je minder benauwd wordt. Heb je ze vaker dan 2 keer per week nodig? Neem dan contact op met je arts.

Zelfs met jaren ervaring kan inhaleren vaak beter. Laat daarom minimaal 1 keer per jaar controleren of je het medicijn op de juiste manier inademt. Neem contact met ons op, dat kan op elk moment met een bericht via de Service Apotheek-app. Dan kijken we samen of het beter kan.

Deze tekst is onderdeel van ons Persoonlijk adviesprogramma astma en als nieuwsbrief verstuurd. Heb je de nieuwsbrief ontvangen, maar heb je COPD of een andere longaandoening? Geef het door aan je apotheekteam zodat je de juiste informatie krijgt.