Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Calcitriol werkt tegen overmatige schilfering van de huid.
Artsen schrijven het voor bij psoriasis.
Psoriasis is een chronische aandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Hierdoor ontstaan te veel huidcellen die niet goed kunnen rijpen. De oorzaak is nog onbekend, maar mogelijk speelt erfelijke aanleg een rol.
Verschijnselen
U merkt psoriasis door een verdikte huid met schilfers, roodheid en jeuk. De klachten kunnen variëren van één tot twee kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid.
Vaak zijn er ook afwijkingen aan de nagels, zoals kleine putjes in de nagels of een geelbruine verkleuring. Soms zijn ook de gewrichten van vooral handen en voeten aangetast.
De ziekte kent perioden van spontane verbetering of verslechtering.
Werking
Calcitriol remt de groei van de huidcellen af. Na 4 weken gebruik neemt de schilfervorming af en begint de huid zich te herstellen.
Irritatie op de plek waarop u smeert.
U kunt dit merken aan een onprettig gevoel, een rode huid en jeuk.
De gezichtshuid is extra gevoelig voor irritatie. Let daarom op als u dit medicijn op uw gezicht smeert en zorg dat het niet in uw ogen komt.
Droge huid
Erger worden van de psoriasis
Krijgt u hier last van? Neem contact op met uw arts.
Overgevoeligheid voor de zalf
U merkt dit aan een opgezwollen huid en ontsteking van de huid. U kunt last hebben van een rode huid, jeuk, bultjes, blaasjes of schilfers op de huid.
Krijgt u hier last van? Neem dan contact op met uw arts.
Teveel calcium in het bloed. U merkt dat aan verminderde eetlust, misselijk zijn, braken en verstopping.
Dit kan ontstaan als te veel calcitriol via de huid in het bloed terechtkomt. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verminderde eetlust, misselijk zijn, braken en verstopping.
Bij jonge kinderen speelt een rol bij de groei. Daarom wordt dit medicijn maar beperkt gebruikt bij kinderen.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Wanneer?
Hoelang?
Na 4 weken kunt u met uw arts bespreken of dit medicijn werkt. Als het voldoende werkt, kunt u het enkele weken blijven gebruiken.
Het is niet erg als u dit medicijn een keer vergeet.
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Smeer andere huidmiddelen niet tegelijk op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert.
Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen 15 tot 30 minuten.
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Calcium speelt een rol bij de groei van jonge kinderen. Gebruikt u dit medicijn terwijl u borstvoeding geeft? Dan zal uw arts de hoeveelheid calcium controleren in uw bloed en dat van uw baby.
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Ja, u heeft een recept nodig.
Calcitriol is sinds 1978 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen onder de merknaam Silkis. Het is te verkrijgen als zalf.
Calcitriol is ook te krijgen in capsules en injecties. Deze tekst gaat alleen over de calcitriol op de huid.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.