Drop

Active ingredient: zoethout

The text below is about the active substance zoethout


Introductie

Het belangrijkste bestanddeel van zoethout is glycyrrhizine. Zoethout wordt voornamelijk gebruikt bij hoest. Samen met de overige bestanddelen in een hoestdrank zorgt het voor een zoete smaak, verhoogt het de aanmaak van slijm en vergemakkelijkt zo het ophoesten.

Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.


Highlight

 • Zoethout zorgt dat meer slijm wordt aangemaakt. U kunt het slijm daarom makkelijker ophoesten.
 • Bij hoest.
 • Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn.
 • Duurt de hoest langer dan 3 weken? Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
 • Gebruik u een paar dagen lang veel zoethout? Uw bloeddruk kan stijgen en u kunt vocht gaan vasthouden (dikke enkels, kortademigheid).


Werking

Hoest

Oorzaken
Hoest is een reflex op vreemde deeltjes in de keel en longen. Als u slijm ophoest of als het slijm nog vastzit, spreekt men van productieve hoest of 'slijmhoest'. Het slijm prikkelt de luchtwegen. Hoesten zorgt er dan voor dat het slijm los komt.

Behandeling
De hoest verdwijnt meestal als het slijm is losgekomen. Wel kan de keel door veel hoesten geïrriteerd raken, wat weer een hoestreflex oproept.

Als u veel last van uw keel heeft, kunt u een verzachtende hoestdrank voor de keel gebruiken. Om de keel te verzachten, kunt u ook een lepel honing of een dropje nemen. Door veel te drinken, vooral warme dranken, verzacht u ook de keel.

Werking
Zoethout wordt gebruikt bij hoest door slijm. Het stimuleert de aanmaak van slijm zodat u dit makkelijker kunt ophoesten. Behandeling van hoest is meestal niet nodig, omdat hoesten het slijm juist verwijdert. Middelen bij hoest met slijm, zoals middelen met zoethout, versnellen dit effect nauwelijks.

Lees meer over hoest . "


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
Sommige zoethoutpreparaten bevatten suiker. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verhoging van de bloeddruk en vasthouden van vocht (dikke enkels, kortademigheid). Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel zoethoutpreparaten gebruiken.

  Ook bij mensen met een normale bloeddruk kan een verhoging optreden als ze meer dan 3 gram zoethout per dag gebruiken.

 • Te weinig kalium in het bloed. Dit kan vooral optreden als u ook bepaalde plastabletten gebruikt. Een kaliumtekort is meestal moeilijk te herkennen. U kunt het soms merken aan een droge mond, vermoeidheid, spierkramp of spierzwakte en een onregelmatige hartslag.

  Uw arts kan een tekort aan kalium in uw bloed bepalen. U kunt deze klachten voorkomen door weinig zoethout te gebruiken en niet meerdere dagen achter elkaar.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe lang?
Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.


Vergeten

Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.


Verboden

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

In een normale hoeveelheid kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Wanneer u zwanger bent en hoge bloeddruk hebt, kunt u beter eerst met uw arts overleggen.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Zoethout is de wortel en uitlopers van de plant Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflata en/of Glycyrrhiza uralensis. Het is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

Het is zonder recept verkrijgbaar als fijngemalen poeder of als gedroogd aftreksel (extract). Het extract zit vaak in hoestdrankjes. Het zit ook in een drank tegen maagklachten, zie hiervoor de tekst STW 5. Drop bestaat voor een groot deel uit zoethoutextract.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.