Gargarisma Kan

Active ingredient: zinkchloride-aluin voor in de mond

The text below is about the active substance zinkchloride-aluin voor in de mond


Introductie

Zinkchloride en aluin hebben een licht samentrekkende werking, zodat de opgezwollen slijmvliezen in de keel slinken.

Artsen schrijven het voor bij keelpijn.


Highlight

 • Zinkchloride-aluin-gorgelvloeistof vermindert de zwelling van slijmvliezen in de keel. Het gorgelen met de vloeistof stimuleert ook de spieren in de keel. Dit heeft een gunstig effect op de genezing.
 • Bij een beginnende keelpijn.
 • De werking begint direct. Heeft u behalve keelpijn ook langer dan 3 dagen hoge koorts? Of heeft u ook huiduitslag in uw gezicht of op uw lichaam? Raadpleeg dan uw arts.
 • Meet de juiste hoeveelheid met een maatbeker of eetlepel en gorgel hiermee enkele minuten. Spuug het daarna uit. Doe dit enkele keren verdeeld over de dag.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen niet goed gorgelen en kunnen de vloeistof inslikken. Daarom mogen zij de gorgelvloeistof niet gebruiken.
 • U kunt deze gorgelvloeistof gebruiken zolang u keelpijn heeft. Meestal verdwijnt keelpijn binnen enkele dagen. Heeft u na een week nog keelpijn of worden uw klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.
 • Uw mond en keel kunnen geïrriteerd aanvoelen. Dit trekt vanzelf snel weg.


Werking

Keelpijn

Keelpijn heeft iedereen wel eens. Soms is het alleen een vervelend gevoel, soms kunt u ook moeilijk slikken of praten.

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking (meestal door een virus, soms door een bacterie). Keelpijn gaat vaak vooraf aan een verkoudheid. Ook kan keelpijn worden veroorzaakt door roken of door verkeerd stemgebruik. Keelpijn kan in het algemeen geen kwaad en gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Behandeling
Bij een pijnlijke keel kunt u iets kouds drinken, op een waterijsje of op een snoepje of dropje zuigen. Ook kunt u gorgelen met zoutoplossing. Dit maakt u door een afgestreken theelepel zout op een glas water op te lossen en hiermee te gorgelen. Verder is het belangrijk om uw stem rust te geven en niet te roken.

Indien dit niet voldoende is om de keelpijn te verminderen, dan kunt u ook een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol. Dat helpt ook tegen eventuele koorts.

Heeft u langer dan drie dagen hoge koorts, of bemerkt u behalve keelpijn ook huiduitslag op uw gezicht of lichaam, dan moet u uw arts raadplegen.

Bij een beginnende keelpijn kunt u zinkchloride-aluin gorgeldrank gebruiken om de keelpijn te verzachten.

Werking en effect
Zinkchloride en aluin hebben een licht samentrekkende werking  van de keel, waardoor de opgezwollen slijmvliezen slinken. Ook stimuleert het gorgelen met een vloeistof de spieren in de keel, waardoor deze spieren beter doorbloed raken. Hierdoor kunnen de slijmvliezen in de keel sneller herstellen. De werking begint direct.

Lees meer over keelpijn . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Lichte irritatie.

  Na het gorgelen trekt dit weer weg.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de toevoegingen. U merkt dat aan huiduitslag, roodheid, galbulten of jeuk.

  De gorgeldrank bevat behalve zinkchloride en aluin ook een kleine hoeveelheid salicylzuur. Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Meet de voorgeschreven hoeveelheid af met een maatje of eetlepel en gorgel hiermee gedurende enkele minuten. Spuug het daarna uit.

Let op: kinderen jonger dan zes jaar kunnen niet goed gorgelen en kunnen de vloeistof inslikken. Daarom is deze gorgeldrank niet geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar.

Wanneer?
Meestal gebruikt u dit medicijn vier keer per dag. U kunt het gorgelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag.

Hoe lang?
Gebruik deze gorgeldrank zo lang u klachten heeft. Meestal verdwijnt keelpijn binnen enkele dagen. Heeft u na een week nog steeds keelpijn of worden uw klachten erger? Raadpleeg dan uw arts.


Vergeten

Het is bij dit medicijn niet erg als u vergeet te gorgelen. Heeft u nog keelpijn? Gebruik de gorgeldrank alsnog.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Zinkchloride-aluin gorgeldrank wordt al tientallen jaren door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar onder de naam Zinkchloride-aluin gorgeldrank FNA. Andere namen voor het zelfde product zijn Gargarisma Kan of Zinkchloride-Kalium-aluminiumsulfaat gorgeldrank.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.