Ascorbinezuur

Active ingredient: vitamine C

The text below is about the active substance vitamine C


Introductie

Vitamine C heet ook wel ascorbinezuur. Het is nodig voor veel belangrijke processen in het lichaam.

Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het binnenkrijgen via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit. Vitamine C wordt in kleine beetjes uitgeplast. Om gezond te blijven zijn daarom steeds nieuwe vitamines uit voedsel nodig.

Extra vitamine C werkt bij een gebrek aan vitamine C en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede. Hoge doseringen vitamine C worden ook gebruikt bij verkoudheid, griep, kanker en om wonden sneller te genezen. Maar het is niet bewezen of vitamine C goed werkt bij deze toepassingen.

In sommige gevallen kan een arts ook vitamine C voorschrijven aan personen die hun pols hebben gebroken. Dan zou vitamine C de aandoening 'posttraumatische dystrofie' kunnen voorkomen.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Vitamine C (ascorbinezuur) is onder meer nodig om wonden goed te genezen, voor de afweer en het bloed.
 • Bij vitamine C-tekort. Soms schrijft de arts vitamine C voor bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (methemoglobinemie) en na een wond aan een arm of been, om het 'complex regionaal pijnsyndroom' te voorkomen.
 • Niet bewezen dat het werkt bij verkoudheid.
 • Vitamine C zit in aardappelen, groente en fruit. Met een goede voeding krijgt u ruim voldoende vitamine C binnen.
 • Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten.
 • Bijna geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.


Werking

Vitamine- en mineralengebrek

Een tekort aan vitamine C is zeldzaam, omdat het lichaam voorraad opbouwt voor 3 maanden. Een gebrek merkt u aan gewichtsverlies, minder weerstand, moe zijn, gewrichtsklachten, slecht genezende wondjes en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik.

Een tekort aan vitamine C kan ontstaan:

 • bij eenzijdige voeding, bijvoorbeeld door weinig eetlust of een dieet. Vitamine C zit in aardappelen, groente en fruit.
 • bij zware drinkers. In sommige gevallen hebben mensen die veel alcohol drinken extra vitamine C nodig.

Groenten en fruit zijn niet alleen nodig vanwege de vitamines. Ze helpen bijvoorbeeld ook een goede spijsvertering. U kunt daarom niet zomaar groenten en fruit vervangen door vitaminepreparaten.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek . "

Bloedarmoede

Methemoglobinemie is een vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven.

Vitamine C wordt gebruikt om de rode bloedlichaampjes zo te veranderen dat ze wel weer zuurstof kunnen afgeven.

Lees meer over bloedarmoede . "

Verkoudheid

Er zijn producten met vitamine C tegen verkoudheid, maar het is nooit bewezen dat vitamine C helpt bij verkoudheid. De verkoudheid wordt er niet korter of minder erg door.

Lees meer over verkoudheid . "

Complex regionaal pijnsyndroom

Posttraumatische dystrofie wordt ook wel 'Complex-Regionaal-Pijn-Syndroom' genoemd. Het ontstaat meestal na een wond aan een arm of been. Bijvoorbeeld een snee, kneuzing, botbreuk of operatie. Het breidt zich hier omheen uit. Bij een deel van de patiënten ontstaat posttraumatische dystrofie zonder voorafgaande verwonding. Hoe posttraumatische dystrofie ontstaat is nog niet duidelijk.

Klachten
Posttraumatische dystrofie is te merken aan onverklaarbare pijn, steeds ergere pijn bij beweging, rode of blauwe huid en zwelling. Ook kan de arm of het been warmer of kouder aanvoelen. Soms komen spierkrampen en verlies van tastzin voor.

Behandeling
In sommige gevallen schrijft een arts na een polsbreuk vitamine C voor om posttraumatische dystrofie te voorkomen.

Werking
Hoe vitamine C bij posttraumatische dystrofie werkt, is niet goed bekend.

Lees meer over complex regionaal pijnsyndroom . "


Bijwerkingen

Vitamine C zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik geeft het geen bijwerkingen.

Bij hoge doseringen (meer dan 1500 mg per dag)

 • Misselijk zijn en diarree

 • Mensen die aanleg hebben voor nierstenen kunnen hier eerder last van krijgen.

 • Mensen die een tekort hebben aan het enzym G6PD, kunnen een ernstige bloedafwijking krijgen. Neem geen hoge doseringen en stop met vitamine C als last krijgt van vermoeid of duizelig zijn.

  Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek! Een tekort aan G6PD kan voorkomen voor bij mensen met een donkere huidskleur of uit het Middellandse-Zeegebied.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijden kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Een vitaminegebrek is in enkele dagen tot weken over.

Als u vitamine C krijgt tegen posttraumatische dystrofie na een gebroken pols, zult u vitamine C waarschijnlijk 50 dagen moeten gebruiken.


Vergeten

Af en toe een keer vergeten is niet erg. Bent u een dosis vergeten? Neem het dan alsnog in.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u lezen in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Deferoxamine, deferasirox en deferipron: de combinatie van veel vitamine C met deferasirox kan schadelijk zijn voor uw hart. Overleg met uw arts als u extra vitamine C en deferasirox gaat slikken. De arts kan voor u bepalen hoeveel vitamine C veilig is.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen de baby.

Gebruikt u een hoge dosering vitamine C, bijvoorbeeld 1500 mg per dag of meer? Stop dan niet in 1 keer met vitamine C. Uw kind kan dan te weinig vitamine C krijgen.


Stoppen

U kunt op elk moment in 1 keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Gebruikt u een hoge dosering, bijvoorbeeld 1500 mg per dag of meer? Stop dan langzaam. Uw lichaam is namelijk niet meer gewend om zuinig met vitamine C om te gaan. Hierdoor kunt u opeens een tekort aan vitamine C kunt krijgen.


Handelsinformatie

Nee, u heeft geen recept nodig.

Vitamine C heet ook wel ascorbinezuur. Het is al jaren internationaal op de markt. Het is zonder recept te krijgen als het merkloze Vitamine C of Ascorbinezuur en onder verschillende merknamen. Het is meestal te krijgen in tabletten of bruistabletten.

Vitamine C zit ook in medicijnen tegen pijn en koorts. Bijvoorbeeld tegen de griep. En het zit in veel multivitamines.

Op de verpakking of het etiket van het vitaminepreparaat vindt u soms de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Bij deze hoeveelheid krijgen de meeste mensen genoeg vitamine C binnen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.