Antigrippine paracetamol en vitamine C

Active ingredient: vitamine C

The text below is about the active substance vitamine C


Introductie

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is nodig voor veel belangrijke processen in het lichaam.

Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit, binnenkrijgen. Vitamine C verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven zijn daarom telkens nieuwe vitamines via het voedsel nodig.

Extra vitamine C is te gebruiken bij een gebrek aan vitamine C en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede. Hoge doseringen van vitamine C wordt ook gebruikt bij verkoudheid, griep, kanker en om wonden sneller te laten genezen. Het nut van deze toepassingen is echter niet overtuigend aangetoond.

In sommige gevallen kan een arts ook vitamine C voorschrijven aan personen die hun pols hebben gebroken. In die gevallen zou vitamine C de aandoening 'posttraumatische dystrofie' kunnen voorkomen.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Vitamine C (ascorbinezuur) is onder meer nodig om wonden goed te laten genezen, voor de afweer en het bloed.
 • Bij vitamine C-tekort. Soms schrijft de arts vitamine C voor bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (methemoglobinemie) en na een verwonding aan arm of been, om het 'complex regionaal pijnsyndroom' te voorkomen.
 • De werking bij verkoudheid is niet aangetoond.
 • Vitamine C zit in aardappelen, groente en fruit. Met een goede evenwichtige voeding krijgt u ruim voldoende vitamine C binnen.
 • Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten.
 • Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.


Werking

Vitamine- en mineralengebrek

Een gebrek aan vitamine C komt nauwelijks meer voor, omdat het lichaam een voorraad opbouwt voor minimaal drie maanden. Een gebrek is te merken aan gewichtsverlies, verminderde weerstand, vermoeidheid, gewrichtsklachten, een slechtere genezing van verwondingen en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik.

Een tekort aan vitamine C kan ontstaan:

 • bij eenzijdige voeding, bijvoorbeeld vanwege een geringe eetlust of een dieet. Vitamine C zit in aardappelen, groente en fruit.
 • bij zware drinkers. In sommige gevallen hebben mensen die veel alcohol drinken extra vitamine C nodig.

Groenten en fruit zijn niet alleen nodig vanwege de vitamines. Ze bevorderen bijvoorbeeld ook een goede spijsvertering. U kunt daarom niet zomaar groenten en fruit vervangen door vitaminepreparaten.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Bloedarmoede

Methemoglobinemie is een bepaalde vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven.

Vitamine C wordt wel gebruikt om de rode bloedlichaampjes zo te wijzigen dat ze wel weer zuurstof kunnen afgeven.

Lees meer over bloedarmoede

Verkoudheid

Hoewel veel producten met vitamine C worden aangeraden bij verkoudheid, is tot nu toe nooit aangetoond dat het de ernst en de duur van verkoudheid kan bekorten.

Lees meer over verkoudheid

Complex regionaal pijnsyndroom

Posttraumatische dystrofie wordt ook wel Complex-Regionaal-Pijn-Syndroom genoemd. Het ontstaat meestal na een verwonding aan een arm of been, bijvoorbeeld een snee, kneuzing, botbreuk of operatie. Het breidt zich hier omheen uit. Bij een deel van de patiënten ontstaat postraumatische dystrofie zonder voorafgaande verwonding. De precieze oorzaak van posttraumatische dystrofie is nog niet duidelijk.

Verschijnselen
De verschijnselen van posttraumatische dystrofie zijn onverklaarbare pijn, toenemende pijn bij beweging, rode of blauwe kleur van de huid en zwelling. Ook kan de arm of het been warmer of kouder aanvoelen. Soms komen spierkrampen en verlies van tastzin voor.

Behandeling
In sommige gevallen schrijft een arts na een polsbreuk vitamine C voor om posttraumatische dystrofie te voorkomen.

Werking
Hoe vitamine C bij posttraumatische dystrofie werkt, is niet goed bekend.

Lees meer over complex regionaal pijnsyndroom


Bijwerkingen

Vitamine C zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Bij hoge doseringen (meer dan 1500 mg per dag)

 • Misselijkheid en diarree.
 • Mensen die aanleg hebben voor nierstenen kunnen hier eerder last van krijgen.
 • Mensen die een tekort hebben aan het enzym G6PD, kunnen een ernstige bloedafwijking krijgen. Neem geen hoge doseringen en staak het gebruik zodra u klachten krijgt als vermoeidheid of duizeligheid. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek! Een tekort aan G6PD kan voorkomen voor bij mensen van negroïde afkomst of die afkomstig zijn uit het Middellandse-Zeegebied.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Een vitaminegebrek is in enkele dagen tot weken opgeheven.

Indien u vitamine C krijgt voorgeschreven om posttraumatische dystrofie na een polsbreuk te voorkomen, zult u het medicijn waarschijnlijk gedurende vijftig dagen moeten gebruiken.


Vergeten

Af en toe een keer vergeten is niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het medicijn dan alsnog in.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Deferoxamine, deferasirox en deferipron: de combinatie van veel vitamine C met deferasirox kan schadelijk zijn voor uw hart. Overleg met uw arts als u extra vitamine C en deferasirox gaat slikken. De arts kan voor u bepalen hoeveel vitamine C veilig is.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u een hoge dosering vitamine C, bijvoorbeeld 1500 mg per dag of meer? Stop dan niet plotseling met het gebruik. Het kind kan dan als reactie hierop een tekort aan vitamine C krijgen.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Gebruikt u echter een zeer hoge dosering, bijvoorbeeld 1500 mg per dag of meer, stop dan geleidelijk. Uw lichaam is dan namelijk niet meer gewend om zuinig met vitamine C om te gaan. Hierdoor kunt u, als u in één keer stopt, een tekort aan vitamine C kunt krijgen.


Handelsinformatie

Vitamine C heet ook wel ascorbinezuur. Het is al jaren internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar als het merkloze Vitamine C of Ascorbinezuur en onder verschillende merknamen. Het is meestal te krijgen in tabletten of bruistabletten.

Vitamine C wordt ook toegevoegd aan pijn- en koortswerende middelen die gebruikt worden bij griep en zit in veel multivitaminepreparaten.

Op de verpakking of het etiket van het vitaminepreparaat vindt u soms het percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Bij deze hoeveelheid krijgen de meeste mensen meer dan voldoende vitamine C binnen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.