Emesafene

Active ingredient: vitamine B6

The text below is about the active substance vitamine B6


Introductie

Vitamine B6 (pyridoxine) is nodig om voedingsstoffen in een bruikbare vorm om te zetten. Ons lichaam kan vitamine B6 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Vitamine B6 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven, is daarom telkens een nieuwe hoeveelheid vitamine B6 via het voedsel nodig. Soms volstaat de hoeveelheid vitamines in het voedsel niet.

Vitamine B6 is te gebruiken bij vitaminegebrek. Het wordt door artsen ook voorgeschreven bij misselijkheid en braken bij zwangerschap, bij de stofwisselingsziekten primair hyperoxalurie en homocystinurie en bij een vorm van bloedarmoede.


Instructiefilmpjes

Film 1 - Slikken van medicijnen

Film 2 - Zetpil en klysma


Werking

Vitamine- en mineralengebrek

Verschijnselen
Een gebrek aan vitamine B6 komt zeer zelden voor.  Het heeft vooral gevolgen voor het zenuwstelsel en de huid.

Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn onder andere neerslachtigheid, verwardheid en zeer zelden spierschokjes of kleine epileptische aanvallen.

Gevolgen voor de huid zijn huiduitslag, eczeem, jeuk en roodheid.

Oorzaak
Een tekort aan vitamine B6 kan ontstaan:

  • Bij zware drinkers, vanwege een te eenzijdige voeding en omdat mensen die veel alcohol drinken waarschijnlijk meer vitamine B6 nodig hebben.
  • Door langdurig gebruik van sommige medicijnen, zoals de anticonceptiepil, het tuberculosemedicijn isoniazide, het middel tegen reuma penicillamine of het hart-vaatmedicijn hydralazine.
  • Bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals darmziektes. Uw arts kan aangeven bij welke aandoeningen u vitamine B6 nodig heeft.
  • Bij eenzijdige voeding, bijvoorbeeld vanwege een geringe eetlust of een dieet. Vitamine B6 komt voor vlees, lever, sojabonen en groente.

Behandeling
Vitamine B6 wordt gebruikt om een tekort aan vitamine B6 te voorkomen of om een tekort op te effen. Als u grote hoeveelheden (multi) vitaminepillen slikt, kunt u al snel te veel vitamines binnen krijgen. Slik dus niet zomaar (multi) vitaminepreparaten, als u vitamine B6 gebruikt. Wilt u toch vitaminepillen slikken? Vraag dan uw arts op apotheker om advies.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Misselijkheid en braken

Soms schrijft de arts pyridoxine (vitamine B6) samen met meclozine voor bij ernstige misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen. Maar er is geen bewijs dat pyridoxine helpt tegen het braken. U kunt daarom beter alleen meclozine gebruiken.

Lees meer over misselijkheid en braken

Stofwisselingsziekte

Primaire hyperoxalurie type 1
Primair hyperoxalurie type 1 is een zeldzame stofwisselingsziekte.

Oorzaak
Bij deze erfelijke aandoening maakt het lichaam teveel oxaalzuur aan. Oxaalzuur is een afvalstof. Als het lichaam heel veel oxaalzuur aanmaakt, ontstaat er een ophoping van oxaalzuur in het bloed. Er kunnen dan nierstenen ontstaan. Dit kan leiden tot een ernstige nierziekte. Oxaalzuur kan zich ook ophopen in botten, bloedvaten, netvlies van de ogen, het hart en de zenuwen. Dit heet systemische oxalose.

Behandeling
Bij sommige patiënten schrijft de arts pyridoxine voor. Hoe pyridoxine precies werkt bij hyperoxalurie, is niet bekend.

Lees meer over stofwisselingsziekte

Homocystinurie

Homocystinurie is een zeldzame stofwisselingsziekte. Het wordt ook wel hyperhomocysteïnemie genoemd.

Oorzaak
Bij deze erfelijke aandoening kan het lichaam zelf het aminozuur methionine niet goed afbreken. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Hierdoor ontstaat een ophoping in het bloed van een tussenproduct, homocysteïne. Dit geeft meer kans op verstopping van de bloedvaten door bloedstolsels waardoor trombose, longembolie of een herseninfarct kan worden veroorzaakt. Het geeft ook meer kans op oogaandoeningen, botontkalking en in ernstige gevallen achterstand in de ontwikkeling van verstandelijke vermogens.

Behandeling
Meestal moeten mensen met deze aandoening voeding gebruiken met zo min mogelijk van het aminozuur methionine.

Bij sommige patiënten helpt pyridoxine om de afbraak van methionine beter te laten verlopen.

Lees meer over homocystinurie

Bloedarmoede

Vitamine B6 vermindert de verschijnselen van een bepaald type bloedarmoede (sideroblastaire anemie).

Lees meer over bloedarmoede


Bijwerkingen

Vitamine B6 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom vrijwel nooit bijwerkingen geven.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor vitamine B6. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag en tintelingen in vingers of tenen. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden bij langdurig gebruik

  • Zenuwstoornissen. U merkt dit aan een doof of tintelend gevoel in handen of voeten. Ook kunt u last krijgen van bewegingsstoornissen, zoals een zwalkend lopen of trillende ledematen. Waarschuw uw arts, als u dit merkt. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer als u stopt met dit medicijn.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Een vitaminegebrek is in enkele dagen tot weken opgeheven.

Gebruikt u dit medicijn op voorschrift van de arts bij een stofwisselingsziekte of bij bloedarmoede, dan moet u dit medicijn waarschijnlijk langdurig gebruiken.


Vergeten

Bij vitaminegebrek: af en toe een keer vergeten is niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het medicijn dan alsnog in.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Vitamine B6 is sinds 1939 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Pyridoxine en op recept in injecties als het merkloze Pyridoxini hydrochloridum.

In combinatie met meclozine is het op recept verkrijgbaar in tabletten en zetpillen onder de merknaam Emesafène.

Het wordt ook gebruikt in combinatie met andere vitamines, in sommige multivitamine-producten. Slik niet zomaar multivitamineproducten, als u vitamine B6 gebruikt. U kunt dan te veel vitamine B6 binnen krijgen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.