Cetomacrogol zalf FNA

Active ingredient: verzachtende en beschermende crème en zalf

The text below is about the active substance verzachtende en beschermende crème en zalf


Introductie

Een verzachtende en beschermende crème is te gebruiken bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien.

Ook schrijven artsen deze crème voor om andere, werkzame, medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.


Highlight

 • Een verzachtende en beschermende crème of zalf houdt de huid soepel en voorkomt dat de huid uitdroogt.
 • Bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien of om medicijnen in te verwerken die u op uw huid moet aanbrengen.
 • Jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen binnen een paar dagen. Andere klachten, zoals eczeem of psoriasis blijven beter onder controle.
 • Breng de crème of zalf minstens 2 keer per dag aan.


Werking

Droge huid

Verschijnselen
Een droge, gevoelige huid schilfert en jeukt. Er vormen zich kloven en branderige plekken op de huid. De meeste mensen hebben wel eens last van een droge huid. Het ontstaat vooral als de lucht in de omgeving erg droog is, zoals in de winter als de verwarming aanstaat. Dergelijke plekken komen vooral voor op de schenen, dijen, bovenarmen en heupen.

Behandeling
Bij een huid die droog is, is een verzachtende en beschermende crème of zalf de beste behandeling. Als de huid niet al te droog is, kunt u een gewone lanette- of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid.

Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.

Het is belangrijk de crème of zalf regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.
 

Lees meer over droge huid . "

Eczeem

Verschijnselen
Bij eczeem is de huid meestal erg droog. Dit verergert de jeuk. Door de jeuk gaat u krabben waardoor de huid verder beschadigt.

Behandeling
Een gewone verzachtende en beschermende crème helpt bij eczeem vaak niet genoeg. U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. 

Werking
De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Eczeem verergert minder snel en klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen. Het is belangrijk de crème of zalf regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.

Lees meer over eczeem . "

Jeuk

Behandeling
Een droge huid jeukt vaak. Door de huid in te vetten kunt u de jeuk verminderen.

Bij een huid die droog is een verzachtende en beschermende crème of zalf de beste behandeling. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.

Werking
De verzachtende en beschermende crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Het effect merkt u snel. De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het is belangrijk de crème of zalf regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.

Lees meer over jeuk . "

Psoriasis

Verschijnselen
Bij deze chronische aandoening groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Bovendien is de huid ontstoken en jeukt deze vaak sterk.

De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering.

Behandeling
Bij psoriasis is de huid vaak droog. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.

De verzachtende en beschermende crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk en schilfering verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen. Het is belangrijk de crème of zalf regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.

Lees meer over psoriasis . "

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien ‘zakt het uit’ en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit. Weglekkend vocht kan dan de huid van de anus irriteren. Vaak ziet u ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk, dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts.

Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel eerder, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard. 
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft. 
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren. 
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid. 
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei moet vervolgens zelf genezen.

Bij jeuk en irritatie kunt u een verzachtende vaselinecetomacrogolcrème gebruiken, of een crème of zalf met zinkoxide. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken.

Effect
Vaselinecetomacrogolcrème werkt verzachtend en jeukstillend. Bovendien beschermt het de huid tegen irriterend vocht uit de anus.

De verzachtende werking begint direct. Het kan wel 2 weken duren voordat uw klachten helemaal verdwenen zijn. Raadpleeg uw arts als het dan nog niet over is.

Lees meer over aambeien . "


Bijwerkingen

Deze crèmes en zalven bevatten alleen verzachtende en beschermende bestanddelen en zullen daarom nauwelijks aanleiding geven tot bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor het conserveermiddel sorbinezuur dat in lanettecrème en cetomacrogolcrème zit. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor sorbinezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Bovendien kan de apotheek voor u een verzachtende en beschermende crème maken met een ander conserveermiddel, waar u niet overgevoelig voor bent. Vraag dit in de apotheek.

 • Irritatie van de huid door één van de bestanddelen van de crème of zalf, vooral in huidplooien en op andere gevoelige huiddelen.

  Overleg met uw arts als u hier te veel last van heeft. Mogelijk is een andere crème voor u geschikter.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Breng de crème of zalf naar behoefte op de huid aan. Meestal voldoet 1 tot 2 keer per dag, maar soms is het vaker nodig als de huid droog aanvoelt. Dit kunt u zelf bepalen.

Hoe?
U hoeft niet dik te smeren voor een beschermend en verzachtend effect.

Hoe lang?
U kunt deze crème of zalf gebruiken zolang u het nodig heeft.


Vergeten

Breng de crème of zalf dan gewoon aan. Het maakt niet uit als u snel daarna opnieuw smeert.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij deze crème of zalf zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Vaak moet u behalve deze zalf ook een zalf met een sterk werkzaam medicijn gebruiken, bijvoorbeeld een bijnierschorshormoon. Zorg ervoor dat u de ene zalf niet meer voelt als u de andere aanbrengt. De zalf is meestal binnen een half uur voldoende in de huid getrokken om een volgende zalf aan te kunnen brengen.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Verzachtende en beschermende crèmes en zalven zijn zonder recept verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten.

Lanette Crème en Cetomacrogol Crème zijn gewone crèmes. Deze trekken na aanbrengen snel in de huid.

Vaseline Lanette crème en Vaseline Cetomacrogol Crème zijn vette crèmes. Deze trekken veel langzamer in de huid dan de gewone crèmes.

Lanette zalf en Cetomacrogol zalf zijn vetter en dikker dan de crèmes. Deze laten na inbrengen een glimmend laagje achter op de huid.

In deze crèmes en zalven worden in de apotheek ook vaak werkzame stoffen verwerkt als de arts die voor huidaandoeningen voorschrijft.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.