U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

diovan

Werkzame stof: valsartan

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof valsartan

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, vooral bij het opstaan uit bed of uit een stoel.

  Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk. Dit is binnen enkele dagen tot weken. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Neem dit medicijn de eerste paar keer 's avonds in op de rand van uw bed, zodat u bij duizeligheid kunt gaan liggen. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid.

 • Een verminderde nierwerking na gebruik gedurende meerdere maanden. 

  Meestal merkt u dit niet zelf op, maar via bloedonderzoek kan dit worden opgemerkt. Uw arts zal de nierfunctie regelmatig controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, vermoeidheid en een zwak gevoel

 • Hoesten

 • Huiduitslag en jeuk. Als u de huidziekte psoriasis heeft: de klachten kunnen verergeren. 

  Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

 • Spierpijn

 • Teveel aan kalium, een bepaalde stof in het bloed. 

  U merkt dit meestal zelf niet op. Een enkele keer kunt u hierdoor last krijgen van lusteloosheid en hartritmestoornissen. Een te hoog kaliumgehalte kan met name ontstaan als uw nieren minder goed werken of als u hartfalen heeft. Uw arts zal het kaliumgehalte regelmatig controleren.

 • Bloedafwijkingen

  Bij plotselinge onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.

 • Tekort aan natrium, een bepaalde stof in het bloed. U merkt dit het eerst aan plotselinge ernstige vermoeidheid, sufheid en een verminderde eetlust. 

  Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. 

  Dit kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-hulpdienst gaan. U mag dit soort medicijnen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor valsartan. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

 • Sneller last van koude handen en voeten

  Zorg voor voldoende bescherming tegen kou door warme kleding te dragen, zoals wanten en sokken. Vooral mensen met de ziekte van Raynaud merken deze bijwerking doordat ze meer last krijgen van koude vingers en tenen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP