U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

depakine

Werkzame stof: valproïnezuur

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof valproïnezuur

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, verstopping en diarree.

  U kunt misselijkheid voorkomen door het medicijn met wat voedsel in te nemen. Blijft u last houden van deze klachten? Neem dan contact op met uw arts.

 • Gewichtstoename en gewichtsverlies

  Gewichtsoename kan komen doordat u meer eetlust heeft, of omdat u vocht vasthoudt. Raadpleeg uw arts bij dikke enkels en onderbenen. Vraag advies aan uw arts of diëtist als u te veel aankomt of te veel afvalt.

 • Haaruitval

  Haaruitval is meestal tijdelijk. In zeldzame gevallen wordt het haar lichter van kleur.

 • Afwijkingen aan de nagels of rond de nagels.

 • Bij vrouwen: onregelmatige menstruatie of wegblijven van de menstruatie. In zeldzame gevallen ontstaat het polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

  Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) merkt u aan een vette huid met puistjes (acne), haargroei op 'mannelijke' plaatsen, zoals op borst, bovenbenen, bovenlip, kin en wangen. Raadpleeg in deze gevallen uw arts.

 • Minder bloedplaatjes

  Hierdoor heeft u een meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare blauwe plekken of bloedneuzen.

 • Moeite de plas op te houden (urine-incontinentie) en zeer zelden bedplassen.

 • Psychische klachten

  Psychische klachten, zoals in de war zijn (verwardheid), agressie, opwinding of juist sloom gedrag, sterk verminderd bewustzijn en kunt u dingen gaan zien, horen of voelen die er niet zijn (hallucinaties). Zeer zelden gedachten aan zelfmoord. Overleg met uw arts, als u dit merkt.

 • Problemen met geheugen en met leren en begrijpen.

 • Hoofdpijn en duizeligheid.

 • Gehoorstoornissen en doofheid.

 • Slaperigheid en sufheid.

  Dit gaat meestal over als u een week lang dezelfde dosering gebruikt. Uw lichaam went er dan aan. Maar zolang de dosering nog wordt opgebouwd, kunt u last hebben van deze bijwerking.
  Voorkom ongelukken bij activiteiten thuis, op het werk en in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer u een ladder beklimt, apparaten bedient en op het werk iets bewaakt of controleert.

 • Trillende handen

 • Bewegingsstoornissen. De bijwerkingen kunnen lijken op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson: stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid en plotselinge spiertrekkingen. Ouderen, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen die al bewegingsstoornissen hebben zijn extra gevoelig voor deze bijwerking.

  Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts. Als u dit medicijn langdurig gebruikt, kunt u zeer zelden een ander soort bewegingsstoornissen krijgen die lijken op tics. Zoals vreemde bewegingen van tong en mond, zoals smakken, zuigen of kauwen, en vreemde gezichtsuitdrukkingen maken zonder dat u dat zelf wilt. Verder buigen en strekken van vingers en tenen, zwaai- en draaibewegingen van schouders en bekken. Als u dit medicijn langdurig gebruikt, is de kans op deze bijwerkingen groter.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts. Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidziekte ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan vooral op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Ook kunt u rode of paarse bulten krijgen met opgezwollen klieren en een grieperig gevoel.
  In al deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent voor valproïnezuur, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van de bloedvaatjes in de huid. U merkt dit aan rode of paarse vlekken, blaren, puistjes, wondjes en zweren.

  Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts.

 • Ontsteking van de slijmvliezen van de mond. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen.

  Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

 • Borstvorming bij mannen.

 • Ernstige leverbeschadiging. U merkt dit aan een slap gevoel, minder eetlust, sufheid, braken en buikpijn. Ook kunnen uw huid en oogwit geel worden (geelzucht). Deze bijwerking ontstaat vooral in de eerste 6 maanden van gebruik, bij kinderen jonger dan 3 jaar, bij combinatie met andere medicijnen tegen epilepsie en bij kinderen met een geestelijke handicap.
  Ook mensen met een stofwisselingsziekte hebben meer kans op deze bijwerking. Bijvoorbeeld bij de aangeboren stofwisselingsziekte waarbij er een tekort is aan enzymen die ureum uit het lichaam verwijderen.

  Als u last krijgt van deze verschijnselen, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen

 • Teveel ammoniak in het bloed. U wordt dan suf, moet braken en beweegt moeilijk. Deze bijwerking ontstaat vooral bij de stofwisselingsziekte waarbij ureum onvoldoende uit het lichaam wordt verwijderd.

  Als u last krijgt van deze verschijnselen, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen

 • Ontsteking van de alvleesklier. Waarschuw direct een arts bij plotselinge pijn boven in uw buik, misselijkheid en koorts.

 • Minder rode en witte bloedcellen. U merkt dit aan koorts, infecties die niet overgaan, keelpijn, blaasjes in de mond, extreme moeheid, bleke huid en slijmvliezen.

  Hierdoor kunt u bloedarmoede krijgen of heeft meer kans op infecties. Waarschuw uw arts als u last krijgt van deze verschijnselen.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen krijgt: dit medicijn kan een aanval uitlokken. 

  Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.

 • Ernstige bijwerking op de spieren. Dit kan optreden bij mensen met de aangeboren stofwisselingsziekte, die het aminozuur carnitine betreft. U merkt dit aan spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. 

  De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het hele lichaam kan zeer doen. Overleg met uw arts als u onverklaarbare spierpijn heeft.

 • Na langdurig gebruik: botontkalking (osteoporose), dunner en brozer worden van het bot.

  Hierdoor kunt u eerder een bot breken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP