U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

etonogestrel/ethinylestradiol

Werkzame stof: vaginale ring met ethinylestradiol en etonogestrel

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof vaginale ring met ethinylestradiol en etonogestrel

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek ('spotting'), pijn tijdens de stopweek of zeer zelden meer bloedverlies tijdens de stopweek.

  U heeft meer kans op 'spotting' als u de stopweek overslaat of als u rookt. De vaginale ring blijft betrouwbaar, als u hem volgens de gebruiksaanwijzing hebt gebruikt. Deze tussentijdse bloedingen gaan meestal binnen drie maanden over. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Infectie van de vagina, waardoor irritatie, jeuk en pijn kunnen ontstaan, soms met afscheiding of een onaangename geur. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.

 • Verlies van de ring, bijvoorbeeld als de ring niet goed is ingebracht of als u een tampon verwijdert. Ook kunt u de ring verliezen tijdens de geslachtsgemeenschap of bij een moeilijke stoelgang.

  Bij verlies van de ring kunt u het best de ring even schoonspoelen met lauw water en direct weer plaatsen. Is de ring langer dan 3 uur uit de vagina geweest? Dan moet u aanvullende maatregelen nemen, zoals condooms. Zie hieronder bij 'Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?'

 • Buikpijn en zeer zelden diarree of verstopping

  Als u vooral buikpijn in de stopweek heeft, kunt u de ring zonder stopweek doorgebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Misselijkheid en zeer zelden braken. De misselijkheid verdwijnt meestal binnen 3 maanden.

 • Gevoelige borsten of zeer zelden groter worden van de borsten

  Meestal heeft u binnen 3 maanden geen last meer van gevoelige borsten.

 • Gewichtstoename en zeer zelden meer eetlust en vasthouden van vocht (dikke enkels of voeten).

  Het is onduidelijk of u zwaarder wordt door de anticonceptiering. Mogelijk wordt u zwaarder doordat u meer vocht vasthoudt.

 • Depressie, stemmingswisselingen, sneller geïrriteerd raken of vermoeidheid

  Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

 • Minder zin in vrijen

  De hormonen in de ring kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.

 • Acne of zeer zelden huiduitslag en jeuk

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Wegblijven van de menstruatie

  Als u een keertje geen menstruatie krijgt is dat niet erg. U kunt gewoon op de normale begindag starten met een nieuwe ring. Blijft bij u de menstruatie twee keer na elkaar uit? Controleer dan of u zwanger bent. U kunt een zwangerschapstest uitvoeren als u nog maar een paar dagen over tijd bent. Neem contact op met uw arts voor advies.

 • Beschadiging van de vagina doordat de ring breekt

  De ring kan breken als u ook medicijnen of glijmiddel voor in de vagina gebruikt. Verwijder de ring en plaats zo snel mogelijk een nieuwe ring. Neem gedurende 7 dagen aanvullende maatregelen, zoals condooms.

 • Vastkleven van de ring in de vagina

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Uw arts kan dan de ring verwijderen.

 • Duizeligheid, wazig zien of opvliegers

 • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst.
  Vrouwen ouder dan 35 jaar, die roken, een hoge bloeddruk, te veel cholesterol in hun bloed of overgewicht hebben lopen meer risico. Ook bestaat er een erfelijk bepaalde aanleg voor trombose (factor 'V Leiden').

  Uit onderzoek is gebleken dat derde-generatiepillen met desogestrel een grotere kans op trombose geven dan de oudere tweede-generatiepil. Omdat de vaginale ring met etonogestrel vergelijkbaar is met de derde-generatiepillen is het risico van trombose ook groter. Als u eerder trombose heeft gehad, kunt u deze vaginale ring niet gebruiken. Als in uw familie trombose voorkomt, overleg dan met uw arts.
  Overleg ook met uw arts als u een operatie moet ondergaan, enige tijd bedrust moet houden of niet mag lopen. De kans op trombose kan dan tijdelijk verhoogd zijn.

 • Hart- en vaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die al meer risico lopen op hart- of vaataandoeningen. Zoals bij mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad. En mensen met perifeer arteriaal vaatlijden, zoals etalagebenen of een vernauwing of afsluiting van de beenslagader.

  Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Mogelijk kan uw arts u een andere medicijn voorschrijven.

 • Borstkanker. Het risico op borstkanker is iets hoger, dan bij vrouwen die geen hormonen gebruiken. Bij vrouwen boven de vijftig neemt het risico op borstkanker toe. Vandaar dat het gebruik van de pil wordt afgeraden boven de vijftig. Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten. Dit kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.

  U mag dit soort middelen in de toekomst dan niet meer gebruiken. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een ander oestrogeenhormonen niet opnieuw krijgt.

 • Galstenen, leveraandoeningen of alveesklierontsteking. De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening of alvleesklierontsteking merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Mensen met een hoog vetgehalte in het bloed (hyperlipidemie) hebben meer risico op een alvleesklierontsteking. Overleg hierover met uw arts.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP