Calmurid OTC

Active ingredient: ureum op de huid

The text below is about the active substance ureum op de huid


Introductie

Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller.

Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis. Ureum wordt ook gebruikt bij schimmelnagels.


Highlight

 • Ureum zorgt dat de huid beter water opneemt, waardoor deze zachter wordt. Daardoor verdwijnen schilfers sneller. Ook nagels worden dunner, zodat een antischimmelmiddel beter kan doordringen in een schimmelnagel.
 • Bij droge huid, eczeem, psoriasis en schimmelnagels.
 • U merkt dat schilfers en branderige plekken binnen een paar dagen afnemen. Het kan wat langer duren voordat een schimmelnagel voldoende dun is.
 • Crème of zalf met een sterkte tot 10%: breng het medicijn 2 tot 3 keer per dag dun aan.
 • Heeft u last van ernstige schilfering? Breng het dan dik aan en laat 3 tot 5 minuten inwerken. Daarna uitsmeren.
 • Zalf met een sterkte van 20 tot 40%: breng de zalf aan op de schimmelnagel voordat u gaat slapen. Bescherm eerst uw gezonde huid om de nagel heen door er een beetje vaseline op te smeren. Dek de ingesmeerde nagel af met een pleister. Schaaf of vijl de volgende dag de zacht geworden nageldeeltjes eraf.
 • Laat de zalf niet in uw ogen komen. Dat geeft sterke irritatie.


Werking

Droge huid

Een droge, gevoelige huid schilfert en jeukt. Er vormen zich kloven en branderige plekken op de huid. Het ontstaat vooral als de lucht in de omgeving erg droog is. Dergelijke plekken komen vooral voor op de schenen, dijen, bovenarmen en heupen.

Bij ichtyosis (schubziekte of vissenhuid) komt op ellebogen, knieën en handen een sterk schilferende uitslag voor.

Door ureum verminderen schilfering, kloven en branderige plekken. Andere klachten, zoals eczeem verergeren minder snel.

Door de combinatie van ureum in een crème of zalf blijft de huid soepel en voorkomt u verdere uitdroging. Het wordt gebruikt in een sterkte van vijf en tien procent. Het effect merkt u binnen een paar dagen. Het is belangrijk dit middel regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.

Lees meer over droge huid . "

Eczeem

Een droge en sterk schilferende huid komt veel voor bij eczeem. Door de droge huid kan het eczeem verergeren.

Door ureum verminderen schilfering, kloven en branderige plekken. Andere klachten, zoals eczeem verergeren minder snel. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.

De combinatie van ureum in een crème of zalf houdt de huid soepel en voorkomt verdere uitdroging van de huid. Het wordt gebruikt in een sterkte van vijf en tien procent. Het is belangrijk dit middel regelmatig aan te brengen, minstens tweemaal per dag.

Ureum wordt ook toegevoegd aan crèmes en zalven met bijnierschorshormonen, zoals hydrocortisonacetaat en triamcinolonacetonide. Ureum maakt de huid ook beter toegankelijk voor deze bijnierschorshormonen. Dan is de sterkte meestal tien procent.

Lees meer over eczeem . "

Psoriasis

Bij deze chronische aandoening groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Bovendien is de huid ontstoken en jeukt deze vaak sterk. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering.

Werking
Door ureum verminderen schilfering, kloven en branderige plekken. Ureum wordt ook toegevoegd aan crèmes en zalven met bijnierschorshormonen, zoals hydrocortisonacetaat en triamcinolonacetonide. Ureum maakt de huid beter toegankelijk voor deze bijnierschorshormonen. Dan is de sterkte meestal tien procent.

Lees meer over psoriasis . "

Schimmelnagels

Beschadigde nagels kunnen geïnfecteerd raken met schimmels, bijvoorbeeld afkomstig van voetschimmel. Er ontstaan dan dikke, gele nagels die makkelijk afbreken.

Een behandeling is meestal niet nodig. Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten.

Soms is er wel een reden te behandelen. Dan krijgt u meestal een antischimmelmiddel om in te nemen, zoals itraconazol. Soms krijgt u een zalf met ureum om op de nagel aan te brengen. Na de behandeling met de zalf krijgt u een antischimmelmiddel om op de nagel aanbrengen.

Ureum verweekt de nagel, waardoor de nagel dunner wordt. Het antischimmelmiddel kan dan dieper doordringen in de nagel. Bij schimmelnagels wordt ureum in een zalf in een sterkte van twintig en veertig procent gebruikt.

Lees meer over schimmelnagels . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Prikkeling, branderigheid, roodheid, pijn en andere irritatie van de huid, vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid.

  Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.

 • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Bij gebruik op de huid (crème of zalf met een sterkte van vijf tot tien procent)

 • Was de huid en droog deze goed af. Breng het medicijn daarna in een dunne laag op de huid aan.
 • Bij ernstige vormen van schilfering het medicijn dik aanbrengen en drie tot vijf minuten laten inwerken. Smeer het vervolgens uit en verwijder het teveel met een tissue.
 • Bewaar dit medicijn zoals aangegeven op het etiket. Als u de zalf in de koelkast moet bewaren, neem hem er dan tijdig uit zodat hij voldoende smeerbaar is.
 • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, komt. Dit kan beschadigingen geven. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet het oog goed spoelen met water om het medicijn het verwijderen. Gebruik het alleen op de oogleden of rond het oog als uw arts u dat heeft geadviseerd.

Bij gebruik op de nagel (zalf met een sterkte van twintig tot veertig procent)

 • Dek de omliggende huid eventueel af met een beetje vaseline om de gezonde huid tegen irritatie te beschermen.
 • Breng dan de ureumzalf op de nagel aan.
 • Dek de nagel af met een pleister.
 • Verwijder na 24 uur de zalfresten door met warm water de nagel te wassen.
 • Schaaf of vijl de verweekte nageldeeltjes eraf.

Wanneer?

Bij gebruik op de huid
Breng dit medicijn twee tot drie keer per dag aan. Telkens na het baden of douchen opnieuw aanbrengen. Verdeel de behandelingen over de dag, bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen, 's middags en 's avonds voor het slapengaan. Wanneer de huid zacht en soepel is geworden, kunt u het minder vaak aanbrengen, bijvoorbeeld één keer per dag.

Bij gebruik op de nagel
Het beste kunt u de zalf voor u gaat slapen op de nagel aanbrengen.

Hoelang?

Bij gebruik op de huid
Gebruik dit medicijn zolang u last heeft van te droge of schilferende huid.

Bij gebruik op de nagel
Gebruik dit medicijn tot u geen aangetaste nagel meer ziet. Dit duurt een tot twee weken. De schimmelinfectie zelf is niet weg en zal opnieuw in de nagel groeien.
Schimmelnagels zijn zeer hardnekkig en kunnen alleen verdwijnen als u de behandeling combineert met medicijnen om in te nemen. Ook dan duurt het nog meerdere maanden voor de nagel weer gaaf is.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.


Zwangerschap

U kunt de crème of zalf veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Ureum wordt bij huidaandoeningen gebruikt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Calmurid OTC crème en als in de apotheek bereide zalven en crèmes met ureum. Het is ook zonder recept verkrijgbaar in diverse andere huidpreparaten. Huidpreparaten met ureum zijn al tientallen jaren op de markt.

Ureum wordt in een hogere sterkte (twintig tot veertig procent) gebruikt bij schimmelnagels. Dit is op recept verkrijgbaar als in de apotheek bereide zalf.

Ureum wordt ook gebruikt in combinatie met hydrocortisonacetaat als het merkloze Hydrocortison/Ureum zalf FNA. Dit is op recept verkrijgbaar. Het wordt ook gebruikt in combinatie met triamcinolonacetonide. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Triamcinolon/ureum crème FNA.

Ureum wordt als oplossing voor op de tong gebruikt bij een haartong, zie de tekst Ureum op de tong. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Ureum oplossing FNA.

De bovenstaande tekst gaat alleen over de toepassing van ureum, zonder andere medicijnen, op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.