U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

co-trimoxazol

Werkzame stof: trimethoprim met sulfamethoxazol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof trimethoprim met sulfamethoxazol

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en verminderde eetlust. Zelden buikpijn en diarree.

  Als u misselijk wordt, helpt het om het medicijn met wat voedsel in te nemen. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige diarree. Waarschuw dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstoken tong of mondslijmvlies, verkleuring van tong en tanden, irritatie van het gehemelte, metaalsmaak. Ook kunt u een schimmelinfectie in de mond krijgen. Dat merkt u aan een wit of grijs beslag van de tong of de slijmvliezen.

  Raadpleeg dan uw arts. De verkleuring is meestal goed weg te poetsen. De tandarts kan de verkleuring van de tanden ook weg polijsten.

 • Minder rode en witte bloedcellen, en bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij onverklaarbare koorts, keelpijn, blaren in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken, bloedneuzen, extreme vermoeidheid of een donkerblauwe en paarse verkleuring van de huid of slijmvliezen. 

  De bijwerking treedt vaker op als u het medicijn langer dan 2 weken moet gebruiken. In dat geval zal uw arts uw bloed regelmatig controleren.

 • Vaginale infecties met jeuk en irritatie, soms met afscheiding

  Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

 • Nierstenen, doordat het medicijn uitkristalliseert in de nieren. U heeft meer kans op nierstenen als uw nieren al minder werken.

  Zorg dat u gedurende de hele kuur voldoende drinkt, ten minste anderhalf tot 2 liter vocht per dag. Daarmee voorkomt u dat dit middel uitkristalliseert in de nieren en nierstenen veroorzaakt.

 • Zenuwaandoening. U merkt dat aan een doof of tintelend gevoel in handen of voeten, pijn in armen of benen en aan evenwichtsstoringen.

  Raadpleeg uw arts bij deze klachten.

 • Duizeligheid, hoofdpijn, oorsuizen

 • Pijn in de gewrichten of spieren, spierkramp. Meestal is dit onschuldig, maar zeer zelden kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. Mensen met myasthenia gravis (een ernstige spierziekte) kunnen meer last krijgen van deze ziekte.

  De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan zeer doen. Overleg met uw arts als u onverklaarbare spierpijn heeft. Als deze spierpijn door het medicijn komt, kan de arts eventueel de dosering verlagen of een ander medicijn voorschrijven. Als u last krijgt van ernstige verschijnselen, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen.
  Als u myasthenia gravis (een ernstige spierziekte) heeft, overleg dan met uw arts. Raadpleeg uw arts bij verergering van de klachten (zoals algemene spierzwakte, dubbelzien, dichtvallende oogleden, moeite met slikken, kauwen of ademhalen).

 • Overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor u ernstige zonnebrand kunt krijgen met roodheid, huiduitslag en jeuk.

  Heeft u hier last van, blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur en ga niet onder de zonnebank.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

 • Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD, kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, gele huid, donkere verkleuring van de urine of kortademigheid.

  Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.

 • Ontsteking van de hersenvliezen, meningitis (nekkramp). U merkt dit aan hoofdpijn, koorts en nekstijfheid.

  Waarschuw een arts als u dit merkt. De verschijnselen verdwijnen weer als u stopt met dit medicijn.

 • Psychische klachten, zoals depressiviteit en verwardheid.

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

  Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

 • Ontsteking van de lever of alvleesklier. U merkt dit aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige buikpijn of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

  Waarschuw een arts als u dit merkt.

 • Oogontsteking. Raadpleeg uw arts als u minder goed gaat zien, bij oogpijn of een rood oog.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Raadpleeg dan uw arts. Ook kunt u koorts, rillingen, hoest of gewrichtspijn krijgen of kortademig worden.
  In zeldzame gevallen kunt u duizelig worden, flauwvallen of een opgezwollen gezicht, lippen, tong of keel krijgen. U kunt hierdoor erg benauwd raken.
  Of u kunt hoge koorts, uitgebreide roodheid van de huid of blaren op de huid krijgen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  Raadpleeg uw arts voor gebruik als u weet dat u overgevoelig bent voor sulfonamiden (antibiotica), plasmiddelen (thiazidediuretica en furosemide), acetazolamide en bepaalde medicijnen tegen diabetes. Mogelijk bent u dan ook voor dit medicijn overgevoelig en mag u het niet gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP