Glypressin

Active ingredient: terlipressine

The text below is about the active substance terlipressine


Introductie

Terlipressine lijkt sterk op ADH, een hormoon dat wordt gemaakt door de hypofyse (een klier in de hersenen). Het regelt de bloeddruk in sommige bloedvaten. Ook heeft het een klein effect op de hoeveelheid water die de nieren uitscheiden.

Artsen schijven het voor bij ernstige leverziekte met nierfalen en vocht in de buik (hepatorenaal syndroom). Ook wordt het gebruikt bij bloedende bloedvaten in de slokdarm.


Highlight

 • Terlipressine lijkt op het lichaamseigen hormoon ADH. Dit hormoon regelt hoeveel water de nieren uitscheiden. Het heeft ook een effect op de bloeddruk in sommige bloedvaten.
 • Bij ernstige leverziekte met nierfalen en vocht in de buik. Ook wordt het gebruikt bij bloedende bloedvaten in de slokdarm.
 • Terlipressine wordt gegeven als een infuus door een verpleegkundige of arts.
 • U kunt last krijgen van buikpijn, diarree, hoofdpijn en een bleek gezicht.
 • Verder van een langzamere of juist snellere hartslag, een hoge bloeddruk, pijn op de borst of hartfalen.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn kunt gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.


Werking

Ernstige leverziekte

Terlipressine wordt gebruikt bij mensen met hepatorenaal syndroom. Dit is ernstige leverziekte met nierfalen en soms een ophoping van vocht in de buikholte. Terlipressine wordt gegeven om de nieren weer beter te laten werken.

Oorzaak
Normaal ruimt een gezonde lever de afvalstoffen van het lichaam op. Maar bij leverziekte lukt het de lever niet meer goed om de afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Ook kan door de leverziekte de doorbloeding van de nieren slechter worden. Hierdoor kunnen de nieren hun werk niet meer goed doen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor het hepatorenaal syndroom. 

Verschijnselen
Bij het hepatorenaal syndroom kunt u last hebben van een gele huid, opgezwollen buik en minder plassen. 

Behandeling
Bij het hepatorenaal syndroom verschilt de behandeling per patient. Soms moet er bijvoorbeeld een zogenaamde "shunt" in de ader van de lever gelegd worden. Of er is een levertransplantatie nodig. Ook kan uw arts terlipressine voorschrijven.

Werking
Terlipressine zorgt ervoor dat bepaalde bloedvaten vernauwen. Hierdoor kunnen uw nieren uiteindelijk weer beter werken. 

Lees meer over ernstige leverziekte . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikkrampen en diarree. Zeer zelden misselijk zijn en overgeven. 

 • Hoofdpijn en een bleek gezicht

 • Een langzamere hartslag. Zeer zelden een snellere hartslag.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Hoge bloeddruk, vernauwing van bloedvaten en een slechte doorbloeding. Zeer zelden kunnen handen, voeten, neus en oren blauw verkleuren. Ook kunnen zeer zelden de baarmoeder of de darmen te weinig bloed krijgen. 

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Tekort aan natrium, een bepaalde stof in het bloed.

   

  U merkt dit eerst aan plotseling erg moe en suf zijn, minder eetlust, misselijk zijn en overgeven. Verder aan zware hoofdpijn, in de war zijn, onverklaarbare gewichtstoename en soms stuipen of wegraken. Vrouwen, ouderen en mensen met koorts, infecties, cystische fibrose of een nierziekte hebben meer kans op een natriumtekort. Ook bij diarree of overgeven is de kans op een tekort aan natrium groter.

  Waarschuw in alle gevallen direct uw arts.

 • Hartritmestoornissen

  U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier kans op. Uw arts zal uw hartritme controleren en eventuele veranderingen beoordelen. Soms is het nodig dit medicijn tijdelijk te stoppen tot het hartritme weer normaal is.

 • Hartfalen, door een verminderde werking van de hartspier.

  U merkt dat aan kortademig zijn, benauwd zijn of het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

 • Pijn op de borst of een hartinfarct. 

  Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt. 

 • Benauwd zijn, niet goed kunnen ademen of vocht in de longen

  Waarschuw in alle gevallen direct uw arts.

 • Samentrekkingen van de baarmoeder en opvliegers

 • Afsterven van de huid

  U merkt dit aan verkleuring van de huid, gevoelsverlies en pijn. Raadpleeg dan uw arts. 

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. U krijgt dit medicijn via een infuus in uw bloedvat.

Wanneer?
Bij ernstige leverziekte met nierfalen: u krijgt het infuus 4 tot 6 keer op een dag.
Bij bloedende bloedvaten in de slokdarm: u krijgt het infuus 6 keer op een dag.

Hoelang?
Bij ernstige leverziekte met nierfalen: u krijgt dit medicijn totdat uw nieren weer beter werken. Of totdat het medicijn niet meer goed genoeg werkt.
Bij bloedende bloedvaten in de slokdarm: u krijgt dit medicijn tot 1 of 2 dagen nadat de bloeding is gestopt.


Vergeten

Dit medicijn wordt door de arts of een verpleegkundige toegediend. Bent u de afspraak vergeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de arts of verpleegkundige voor een nieuwe afspraak.


Verboden

Autorijden, alcohol drinken, alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.


Stoppen

Als u stopt met dit medicijn kunnen uw oorspronkelijke klachten terugkeren en deze kunnen weer erger worden. Overleg dus altijd eerst met uw arts als u wilt stoppen.


Handelsinformatie

Terlipressine is sinds 1977 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als infuus onder de merknaam Glypressin en als het merkloze Terlipressine.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.