Crème bij schimmelinfecties van de huid

Active ingredient: terbinafine op de huid

The text below is about the active substance terbinafine op de huid


Introductie

Terbinafine is een antischimmelmiddel. Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel, en bij pityriasis versicolor.


Highlight

 • Terbinafine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.
 • Bij huidinfecties met schimmels of gisten (zoals voetschimmel of pityriasis versicolor).
 • Crème of spray: breng ongeveer 2 cm breder aan dan de ontstoken plek.
 • Maak de kuur af, ook als uw klachten al verdwenen zijn. Voetschimmel: gebruik terbinafine gedurende 1 tot 2 weken. Pityriasis versicolor: de kuur duurt meestal 2 weken.
 • Oplossing: smeer beide voeten eenmalig in met de oplossing. Zorg dat de oplossing overal komt. Ook tussen de tenen en op de voetzolen. Was uw handen daarna goed met water en zeep.
 • Jeuk, schilfers en roodheid worden na enkele dagen minder. De genezing duurt 1 tot 2 weken.
 • U kunt last krijgen van een branderig gevoel of irritatie van de huid. Heeft u deze klachten na enkele dagen nog? Raadpleeg dan uw arts.
 • Bent u zwanger? Overleg dan met uw arts.


Werking

Schimmelinfecties van de huid

Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel (zwemmerseczeem) en Candida-infecties.

Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Bij huidinfecties merkt u na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt bij eenvoudige huidinfecties één tot twee weken.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Hoe terbinafine bij voetschimmel werkt, kunt u hierboven lezen.

Lees meer over voetschimmel

Pityriasis versicolor

Een speciale gistinfectie is pityriasis versicolor. Hierbij zijn er veel kleine verkleurde vlekjes die donker zijn op een lichte huid en licht op een donkere huid. De vlekjes kunnen schilferen en jeuken. Deze infectie is niet besmettelijk.

De verkleuring bij pityriasis versicolor komt doordat de vorming van huidkleurstof verstoord raakt.

Hoe terbinafine werkt bij pityriasis versicolor kunt u hierboven lezen, bij Schimmelinfecties van de huid, bij ‘behandeling’. Bij pityriasis versicolor is 2 weken behandelen meestal voldoende. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voordat u weer voldoende huidkleurstof aanmaakt. Als u veel vlekjes over het hele lichaam hebt, kunt u ook een shampoo met seleniumsulfide gebruiken. 

Lees meer over pityriasis versicolor


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden en gaan jeuken. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Wanneer de irritatie na het aanbrengen na een paar dagen van gebruik niet afneemt, moet u contact opnemen met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen ervoor zorgen dat u dit (of een verwant) middel in het vervolg niet meer krijgt.

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Crème of spray

 • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich tot een eindje buiten de ontstoken plek. Breng de crème of spray daarom één cm breder dan de ontstoken plek aan.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.

Oplossing voor op de huid
Behandel beide voeten, ook al heeft u maar aan één voet klachten. Dit is nodig omdat de schimmel ook op de andere voet aanwezig kan zijn, zonder dat u dit ziet.

 • Was beide voeten en droog ze goed af.
 • Was uw handen en droog ze goed af.
 • Breng de oplossing met uw vingers aan op beide voeten.
 • Gebruik daartoe een halve tube per voet.
 • Smeer de voeten één voor één gelijkmatig in: op, onder en tussen de tenen, op de voetzool en aan de zijkant van uw voet.
 • De oplossing niet inwrijven of inmasseren.
 • Laat de oplossing 1 tot 2 minuten opdrogen, zodat er een film gevormd wordt. Daarna kunt u uw schoenen weer aantrekken.
 • Was uw handen met water en zeep.
 • Was uw voeten niet of maak ze niet nat gedurende de eerste 24 uur na het aanbrengen van de oplossing. Daarna kunt u ze zachtjes wassen en afdrogen.
 • De behandeling met de oplossing is een eenmalige behandeling. Breng het middel niet nog een keer aan.

Wanneer?

Crème of spray

 • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan.
 • Als u dit middel tweemaal per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal.

Oplossing voor op de huid
De oplossing voor op de huid brengt u eenmalig aan.

Hoe lang?

Crème of spray
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels zijn verdwenen.

Huidinfecties vereisen in het algemeen één tot vier weken behandeling.

Oplossing voor op de huid
De oplossing voor op de huid is een eenmalige behandeling. Na aanbrengen op de voeten ontstaat er een laagje, waardoor het middel een paar dagen werkzaam blijft. Ziet u na 1 week nog geen verbetering van de klachten, overleg dan met uw arts.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog aanbrengen. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Vaker dan twee keer per dag smeren heeft geen zin.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend met andere medicijnen.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel schoon met (afgekoeld gekookt) water.


Stoppen

In principe kunt u in één keer stoppen. Maar als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts en/of apotheker moet u dan overgaan op een ander middel.


Handelsinformatie

Terbinafine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Crème bij schimmelinfecties van de huid, Lamisi, Lamisil Once en als het merkloze Terbinafine als crème, als spray en als oplossing voor op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.