Ethinylestradiol/Levonorgestrel

Active ingredient: sub-30-pil met ethinylestradiol en levonorgestrel

The text below is about the active substance sub-30-pil met ethinylestradiol en levonorgestrel


Introductie

Dit middel is een anticonceptiepil. Het is een zogenaamde sub-30-pil. Dit betekent dat deze pil minder dan 30 microgram oestrogeenhormoon per pil bevat.

Ethinylestradiol en levonorgestrel zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ethinylestradiol is een oestrogeenhormoon en levonorgestrel een progestageenhormoon. Oestrogeen- en progestageenhormonen spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

De anticonceptiepil kan worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen, bij menstruatiepijn, bij abnormaal vaginaal bloedverlies, om de menstruatie uit te stellen, acne en endometriose.


Highlight

 • Anticonceptiepil met het oestrogeenhormoon ethinylestradiol en het progestageenhormoon levonorgestrel. Het bevat een lage hoeveelheid hormonen (sub-30-pil).
 • Om zwangerschap te voorkomen, bij menstruatieklachten, uitstellen van de menstruatie, acne en endometriose.
 • Gebruikt u de pil voor het eerst? Begin dan op de eerste dag van uw menstruatie. Dan is de pil meteen betrouwbaar.
 • Begint u niet op de eerste dag, maar enkele dagen later? De pil is dan pas na 7 dagen betrouwbaar. Neem in de eerste week extra voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld condooms.
 • Gebruikte u eerst een andere anticonceptiepil of –methode? Meestal kunt u direct overstappen op deze pil. Vraag uw apotheek om uitleg.
 • Bent u een pil vergeten of heeft u binnen 4 uur na het slikken gebraakt of ernstige diarree? Kijk in de bijsluiter wat u moet doen. Of vraag uw apotheek hiernaar.
 • U kunt last krijgen van tussentijds bloedverlies, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn en stemmingsveranderingen.
 • Veel bijwerkingen gaan binnen 3 maanden vanzelf weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • De anticonceptiepil heeft veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat uw apotheker daarom controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.


Werking

Voorkomen van zwangerschap

De combinatie van oestrogeen- en progestageenhormonen in de anticonceptiepil remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Ook de binnenkant van de baarmoeder wordt minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel.

Lees meer over voorkomen van zwangerschap

Menstruatieklachten

Verschijnselen
Sommige vrouwen hebben veel pijn bij de menstruatie, voornamelijk buikpijn en buikkramp.

Behandeling
De combinatie van oestrogeen- en progestageenhormonen in de anticonceptiepil remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. De bloeding die in de stopweek van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding doordat u stopt met de hormonen. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

Werking
De werking bij menstruatiepijn kan wat langer op zich laten wachten. Meestal is het nodig om de pil een aantal maanden te gebruiken voordat u verbetering merkt.

Lees meer over menstruatieklachten

Menstruatie uitstellen

U kunt verschillende reden hebben om uw menstruatie uit te willen stellen. Bijvoorbeeld tijdens de vakantie, een sportwedstrijd of vanwege een operatie. Als u de anticonceptiepil doorslikt zonder stopweek, kunt u de menstruatie uitstellen. 

Lees meer over menstruatie uitstellen

Endometriose

De baarmoeder is van binnen met een slijmvlies bekleed. Dit slijmvlies heet endometrium. Bij endometriose is het slijmvlies ook buiten de baarmoeder aanwezig, bijvoorbeeld in de buikholte, rond de darmen, de eierstokken, blaas of op het buikvlies.

Verschijnselen
Het slijmvlies buiten de baarmoeder doet ook mee met de menstruatiecyclus. Daardoor ontstaan kleine bloedingen in de buikholte die pijn kunnen veroorzaken. Ook kunnen er littekens en verklevingen ontstaan, die  tijdens de menstruatie, maar ook daarvoor of daarna, buikpijn kunnen geven. Soms is endometriose een oorzaak van  ongewilde kinderloosheid. 1 op de 20 vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose. Bij vrouwen die ongewild kinderloos zijn is dat 1 op de 4.

Behandeling
Soms helpt het om een pijnstiller te gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol of een pijnstiller van het NSAID-type, bijvoorbeeld ibuprofen. U kunt ook de anticonceptiepil samen met een pijnstiller gebruiken. Bij zeer hevige klachten kan de gynaecoloog een kijkoperatie doen en de slijmvliesplekken weghalen.

Werking
De anticonceptiepil vermindert de hoeveelheid baarmoederslijmvlies op de endometrioseplekken. Daardoor vermindert de pijn. U moet de anticonceptiepil 6 maanden gebruiken voordat u het effect kunt beoordelen. 

Lees meer over endometriose

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jongvolwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Bij acne zijn poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. Deze poriën zijn de openingen van talgkliertjes die in de huid zitten. Deze talgklieren produceren talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

Hormoonveranderingen, zoals in de pubertijd, laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acnebacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Bepaalde geslachtshormonen, zoals mannelijke hormonen en vrouwelijke progestageenhormonen, vergroten de talgproductie. Hierdoor ontstaat vooral in de puberteit en rond de menstruatie meer acne. De anticonceptiepil gaat de werking van mannelijke hormonen tegen.

Behandeling
Artsen schrijven dit medicijn voor aan vrouwen met acne. Omdat dit medicijn ook zwangerschap voorkomt, schrijft de arts dit medicijn alleen voor aan vrouwen zonder kinderwens.

Werking
U merkt meestal na 3 tot 4 maanden dat de acne afneemt.

Lees meer over acne


Bijwerkingen

Bij sommige vrouwen veroorzaakt dit medicijn bijwerkingen. Als deze bijwerkingen na drie maanden blijven bestaan, is het zinvol met uw arts te overleggen of een andere pil geschikter voor u is.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek ('spotting'). U heeft meer kans op 'spotting' als u de stopweek overslaat of als u rookt. De pil blijft betrouwbaar, als u hem tenminste niet vergeten bent in te nemen. Deze tussentijdse bloedingen gaan meestal binnen drie maanden over. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn. Als u vooral buikpijn in de stopweek heeft, kunt u de pil zonder stopweek doorgebruiken. Overleg hierover met uw arts.
 • Hoofdpijn of migraine. Dit verdwijnt meestal binnen 3 maanden. Als u vooral hoofdpijn in de stopweek heeft, kunt u de pil zonder stopweek doorgebruiken. Overleg hierover met uw arts.
 • Misselijkheid en zeer zelden braken. De misselijkheid verdwijnt meestal binnen 3 maanden.
 • Gevoelige of pijnlijke borsten en zeer zelden afscheiding uit de borsten en groter worden van de borsten. Meestal heeft u binnen 3 maanden geen last meer van gevoelige of pijnlijke borsten.
 • Gewichtstoename of zeer zelden gewichtsafname. Het is onduidelijk of dit door de anticonceptiepil komt. Mogelijk wordt u zwaarder doordat u meer vocht vasthoudt.
 • Stemmingsveranderingen, zoals sneller geïrriteerd, nervositeit of depressie. Meestal treedt depressie op binnen 6 maanden na start met de pil. Het komt vooral voor bij jongeren vanaf 15 jaar. Als u merkt dat u somber bent, neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Wegblijven van de menstruatie tijdens stopweek. Als u een keertje geen menstruatie krijgt is dat niet erg. U kunt gewoon op de normale begindag starten met een nieuwe strip. Blijft bij u de menstruatie twee keer na elkaar weg? Controleer dan of u zwanger bent. U kunt een zwangerschapstest uitvoeren als u nog maar een paar dagen over tijd bent. Neem contact op met uw arts voor advies.
 • Meer of minder zin in vrijen. De hormonen in de pil kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.
 • Oogirritatie bij het dragen van contactlenzen. Wanneer u hier veel last van heeft, raadpleeg dan uw arts.
 • Meer vaginale afscheiding. Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten. Dit kan zich ook uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst dan niet meer gebruiken. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een ander oestrogeenhormoon niet opnieuw krijgt.
 • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. De kans op trombose is het grootst in het eerste jaar dat u dit medicijn gebruikt.
  Vrouwen ouder dan 35 jaar, die roken, een hoge bloeddruk, te veel cholesterol in hun bloed of overgewicht hebben, lopen meer risico. Ook bestaat er een erfelijk bepaalde aanleg voor trombose (factor 'V Leiden'). Als u eerder trombose heeft gehad, kunt u deze anticonceptiepil niet gebruiken. Als in uw familie trombose voorkomt, overleg dan met uw arts.
  Overleg ook met uw arts als u een operatie moet ondergaan, enige tijd bedrust moet houden of niet mag lopen. De kans op trombose kan dan tijdelijk verhoogd zijn.
 • Hart- en vaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of een beroerte. De kans hierop is groter bij mensen die al meer risico lopen op hart- of vaataandoeningen. Zoals bij mensen die al eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad. En mensen met perifeer arteriaal vaatlijden, zoals etalagebenen of een vernauwing of afsluiting van de beenslagader. Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Mogelijk kan uw arts u een andere medicijn voorschrijven.
 • Borstkanker. Het risico op borstkanker is iets hoger, dan bij vrouwen die geen hormonen gebruiken. Bij vrouwen boven de vijftig neemt het risico op borstkanker toe. Vandaar dat het gebruik van de pil wordt afgeraden boven de vijftig. Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Het risico verdwijnt binnen 10 jaar na staken met de pil.
 • Baarmoederhalskanker. Het risico op baarmoederhalskanker is iets hoger, dan bij vrouwen die geen hormonen gebruiken. Het risico verdwijnt binnen 10 jaar na staken met de pil.
 • Galstenen, leveraandoeningen of alveesklierontsteking. De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening of alvleesklierontsteking merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Mensen met een hoog vetgehalte in het bloed (hyperlipidemie) hebben meer risico op een alvleesklierontsteking. Overleg hierover met uw arts.
 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Starten met deze pil
De werking begint meteen vanaf de eerste tablet. Om zeker te zijn van een betrouwbare anticonceptie moet u de eerste keer beginnen met slikken op de eerste dag van de menstruatie. Kies hiervoor de eerste dag dat de menstruatie goed doorzet. Sommige vrouwen hebben namelijk daarvoor een aantal dagen last van licht bloedverlies ('spotting'). Op deze manier kunt u wel wat meer doorbraakbloedingen krijgen tijdens de eerste strip. Wilt u dat niet? Dan kunt u ook starten op de vijfde dag van de menstruatie. U moet dan 7 dagen na de start aanvullende maatregelen nemen, zoals condooms.

U kunt ook starten op de eerste zaterdag of zondag na het begin van de menstruatie. Dan valt de menstruatie in het vervolg niet in het weekend. Nadeel van later starten dan de eerste dag van de menstruatie is dat het niet meteen veilig is. U moet dan 7 dagen na de start aanvullende maatregelen nemen, zoals condooms.

Wisselen van pil
Heeft u eerst een andere anticonceptiepil geslikt? Of heeft u eerst een ander anticonceptiemiddel gebruikt, zoals de prikpil, spiraal of een anticonceptiemethode in de vorm van een pleister of ring. Overleg dan met uw arts of apotheker. Vaak kunt u direct aansluitend, zonder stopweek, beginnen met deze pil. Soms moet u de eerste 7 dagen ook condooms gebruiken.


Hoe?
Gebruik de pil gedurende 21 dagen, daarna volgt een pauze van zeven dagen. Tijdens deze pauze zal een bloeding optreden die lijkt op een menstruatie.

Heeft u last van ernstige waterdunne diarree of braken binnen vier uur na het innemen van de pil? Neem dan alsnog een nieuwe pil in als de maag en darmen weer tot rust zijn gekomen. Gebruikt u de pil langer dan één maand? Het is dan ook mogelijk één pil over te slaan en de volgende dag verder te gaan met de pilstrip.

Als het braken of de waterdunne diarree langer dan een dag blijft aanhouden, dan gelden dezelfde adviezen zoals beschreven bij de vraag 'Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten'.

Wilt u uw menstruatie uitstellen? Neem dan na de laatste pil van de strip zonder stopweek de eerste pil van de volgende strip. Ga dan door met deze strip zolang u de menstruatie wilt uitstellen. U kunt de menstruatie maximaal 1 jaar uitstellen. Zie ook Menstruatie uitstellen op Thuisarts.nl.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's avonds voor het slapengaan of 's ochtends bij het tandenpoetsen. Hierdoor is de kans op vergeten kleiner.

Hoe lang?
Als u rookt is het verstandig om rond uw 35e levensjaar een andere methode van anticonceptie te kiezen. U heeft dan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Als u niet rookt, kunt u de pil ook na uw 35e levensjaar doorgebruiken. Er is geen reden te stoppen als u de pil al jaren achtereen gebruikt, behalve als u zwanger wilt worden.

Bent u ouder dan vijftig, dan heeft u kans dat u in de overgang bent. Wilt u weten of dat het geval is? Stop dan met de pil en kijk of u nog menstrueert. Als de menstruatie niet meer komt, weet u dat u in de overgang bent. Misschien merkt u dit ook aan opvliegers, zweetaanvallen en een droge pijnlijke vagina. Deze klachten worden door pilgebruik onderdrukt, dus u zou de pil daarvoor kunnen gebruiken. Beter is het om speciale hormonen tegen overgangsklachten te gebruiken. Deze bevatten namelijk minder sterke vrouwelijke geslachtshormonen. Overleg met uw arts hierover.


Vergeten

Een pil wordt pas echt als vergeten beschouwd als deze meer dan 12 uur te laat wordt ingenomen.

Gebruikt u de pil langer dan 1 maand? En heeft u één pil vergeten? Neem deze dan alsnog in. De pil is dan nog betrouwbaar. Heeft u twee of meer pillen vergeten? Dan is de pil mogelijk niet betrouwbaar. Wat u moet doen hangt af van de week waarin u de pil bent vergeten. Neem contact op met uw arts of apotheker als u twijfelt.

 • Heeft u twee pillen of meer vergeten in de eerste week van de strip, neem dan de laatste vergeten pil alsnog in en ga door met de pilstrip. Gebruik daarbij een week lang condooms. Als u gemeenschap heeft gehad in de vijf dagen voor de dag dat u de tweede pil bent vergeten of in de zeven dagen daarna, ga dan naar de apotheek voor de morning-afterpil.
 • Vergeet u één, twee of drie pillen in de tweede week van de strip, dan is er niets aan de hand. Neem de laatste vergeten pil alsnog in en maak de strip gewoon af. Heeft u minstens vier pillen vergeten in de tweede week? Neem dan ook de laatste vergeten pil alsnog in en ga door met de pilstrip. Gebruik een week lang condooms. De morning-afterpil is dan niet nodig.
 • Heeft u twee pillen of meer in de derde week van de strip vergeten, dan kunt u twee dingen doen:
  • de vergeten pil alsnog innemen, de strip afmaken en gelijk doorgaan met de volgende strip, zodat u na het vergeten minimaal zeven dagen achter elkaar de pil slikt. Eventueel kunt u twee strips na elkaar slikken; de pil blijft veilig;
  • direct een pauzeweek inlassen en daarna met een nieuwe strip beginnen; de pil blijft veilig. Let op: reken de dagen dat u de pil vergeten hebt bij de pauzeweek.

Is het de eerste maand dat u de pil gebruikt? En heeft u één pil vergeten? Dan is de pil mogelijk niet betrouwbaar. Er gelden dan dezelfde adviezen zoals hierboven staan voor het vergeten van twee of meer pillen. Neem contact op met uw arts of apotheker als u twijfelt.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Tamoxifen en fulvestrant (anti-oestrogenen) en anastrozol, exemestaan en letrozol (aromatase-remmers) die gebruikt worden bij bepaalde vormen van borstkanker. Deze middelen en ethinylestradiol kunnen elkaars werking tegengaan. Overleg met uw arts.
 • Lamotrigine, een medicijn tegen epilepsie. De hoeveelheid hiervan in uw bloed kan afnemen. U kunt beter een andere vorm van anticonceptie kiezen. Overleg met uw arts.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

De volgende medicijnen verminderen de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap.

 • Galzuurbindende harsen colesevelam en colestyramine, die onder andere worden gebruikt bij een te hoog cholesterolgehalte. Zorg ervoor dat u colesevelam of colestyramine minstens 4 uur na de anticonceptiepil inneemt.
 • Brivaracetam, een medicijn tegen epilepsie. Dit medicijn vermindert de betrouwbaarheid van deze anticonceptiepil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap. Meestal kunt u overgaan op een ander anticonceptiepil, namelijk de sub-50-pil. Deze is wel betrouwbaar in combinatie met brivaracetam. Overleg met uw arts of dat in uw geval mogelijk is. Als u stopt met brivaracetam is het effect op de sub-30-pil nog enkele weken aanwezig. Overleg hierover met uw arts.

De volgende medicijnen verminderen ook de betrouwbaarheid van de pil. Mogelijk vervangt uw arts het medicijn. Of misschien krijgt u een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken. Als u stopt met het medicijn is het effect op de hormonen nog vier weken aanwezig. Gebruik daarom condooms tijdens en tot en met vier weken na het stoppen van dit medicijn.

 • Medicijnen tegen epilepsie, zoals carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine, perampanel, primidon, rufinamide en topiramaat.
 • Modafinil, een medicijn dat gebruikt wordt bij narcolepsie (plotselinge slaapaanvallen).
 • Medicijnen tegen tuberculose, rifampicine en rifabutine.
 • Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
 • Medicijnen tegen misselijkheid en braken aprepitant en fosaprepitant.
 • Bosentan, een medicijn dat wordt gebruikt bij pulmonale arteriële hypertensie, een ernstige vorm van hoge bloeddruk in de longen. Omdat bosentan schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby is het extra belangrijk om zwangerschap te voorkomen.
 • Griseofulvine, een antischimmelmiddel.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebleken is dat het onbedoeld innemen van de pil gedurende de eerste maanden van een eventuele zwangerschap geen kwaad doet aan de baby.

Borstvoeding
Vanaf 6 weken na de bevalling kunt u deze pil veilig gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. De hormonen uit de pil komen in een zeer kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Over het gebruik tot 6 weken na de bevalling is nog te weinig bekend. Gebruik tot 6 weken liever een ander voorbehoedmiddel, zoals condooms.

Door de hormonen uit de pil kan de borstvoeding iets teruglopen. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een pil met alleen progestageenhormoon, zoals de minipil met desogestrel. Deze pil beïnvloedt de aanmaak van moedermelk niet. Na het stoppen van de borstvoeding kunt u weer overstappen naar uw oude pil. Overleg hierover met uw arts.


Stoppen

U kunt met dit medicijn stoppen wanneer u wilt. U hoeft niet een pilstrip af te maken als u dat niet wilt. Als u stopt, krijgt u na enkele dagen een bloeding. U bent na het stoppen met de pil wel meteen vruchtbaar; u kunt dus direct zwanger worden.

Stopt u omdat u zwanger wilt worden? Het is niet nodig een paar maanden te wachten met zwanger worden. Wel is het verstandig meteen foliumzuur (0.4 of 0.5 mg in tabletvorm) te slikken. Slik het in ieder geval vanaf 4 weken voor de bevruchting tot en met 10 weken na de laatste menstruatie. Deze vitamine vermindert het risico op een aangeboren neurologische aandoening bij de baby, zoals een 'open ruggetje'. Vraag ernaar bij de apotheek.


Handelsinformatie

Dit medicijn is sinds 2000 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Lovette en Microgynon 20 en als het merkloze Ethinylestradiol/Levonorgestrel en Levonorgestrel/Ethinylestradiol.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.