Glentek

Active ingredient: riluzol

The text below is about the active substance riluzol


Introductie

Artsen schrijven riluzol voor bij amyotrofe laterale sclerose (ALS). Riluzol vertraagt de voortgang van de ziekte met enkele maanden.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Riluzol remt de voortgang van de ziekte ALS (amyotrofe laterale sclerose). Het zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat.
 • Het blijkt de tijd van leven gemiddeld met 3 tot 6 maanden te rekken. U merkt ook dat u minder moeite met ademhalen heeft.
 • Gebruik de tablet of het smeltblaadje ('orodispergeerbare film') om de 12 uur, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.
 • Krijgt u last van misselijkheid? Het kan helpen om riluzol met wat voedsel in te nemen.
 • Andere bijwerkingen zijn: vermoeidheid, buikpijn, diarree en slaperigheid.
 • Waarschuw uw arts als u een van de volgende verschijnselen merkt: gele verkleuring van de huid of slijmvliezen, donkere urine, jeuk, koorts, keelpijn of blaasjes in de mond.


Werking

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. In de hersenen en ruggenmerg zijn zenuwcellen die de spieren aansturen. Bij ALS sterven deze zenuwcellen af. Hierdoor komen er geen signalen vanuit de hersenen meer aan bij de spieren. De spieren worden steeds zwakker. Na verloop van tijd doen de spieren het niet meer.

Verschijnselen
De aandoening begint vaak met spierzwakte in armen of benen, spierkramp of spreek- of slikklachten. De spierzwakte neemt geleidelijk aan toe en geeft steeds meer beperkingen. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Uiteindelijk zullen bij de meeste mensen na 3 tot 5 jaar ook de ademhalingsspieren uitvallen, waarna men overlijdt.

Werking
Het is onbekend hoe riluzol precies werkt bij ALS. Wel is bekend, dat riluzol glutamaat blokkeert. Glutamaat is een boodschapperstof in zenuwen. Bij ALS blijkt te veel glutamaat in de zenuwbanen van het ruggenmerg te zitten.

Effect
Riluzol zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat, vooral als het direct vanaf het begin van de ziekte wordt gebruikt. Hierdoor blijft ook de ademhaling beter. Uit onderzoeken blijkt dat dit medicijn het leven gemiddeld met 3 tot 6 maanden verlengt.

Lees meer over amyotrofische laterale sclerose (als) . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.

  Heeft u last van misselijkheid? Het kan helpen om riluzol met wat voedsel in te nemen.

 • Vermoeidheid

 • Minder gevoel in uw mond.

  Binnen 1 minuut na inname van de orodispergeerbare film kunt u minder gevoel in uw mond hebben. Dit duurt meestal 40 minuten. U kunt beter niet eten zolang u minder gevoel in uw mond heeft. 

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid en duizeligheid.

 • Pijn, zoals hoofdpijn.

 • Beschadiging van de lever of van de alvleesklier. Waarschuw uw arts als u gele verkleuring van de huid en slijmvliezen, donkere urine, jeuk, buikpijn of misselijkheid krijgt.

  Uw arts zal uw lever elke 3 maanden controleren, in het begin vaker.

 • Hartkloppingen

  Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.

 • Prikkelend, branderig of pijnlijk gevoel in de mond.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloedafwijkingen, namelijk een tekort aan witte of rode bloedcellen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond krijgt of extreem moe bent, moet u direct contact opnemen met uw arts.

 • Longproblemen. Heeft u last van hoesten en een bemoeilijkte ademhaling? Stop dan met het gebruik en waarschuw meteen een arts.

  Na stoppen gaan de longproblemen meestal weer weg.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk, galbulten, benauwdheid, duizeligheid of flauwvallen. Ook kunt u last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.

  In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor riluzol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het in de toekomst niet meer krijgt.

 • Kan een aanval van acute porfyrie uitlokken. Acute porfyrie is een stofwisselingsziekte waarbij u aanvallen krijgt van buikpijn, overgeven, koorts en hartkloppingen.

  Heeft u acute porfyrie? Geef dit dan door aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Tabletten
Met een half glas water innemen. Eventueel mag u de tabletten vooraf fijnmaken. Heeft u een voedingssonde? U mag de fijngemaakte tablet oplossen in water en dan via de sonde toedienen.

Smeltblaadje ('orodispergeerbare film'): dit is een dun blaadje dat smelt op de tong 

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Zorg dat uw handen schoon en droog zijn. Zodat het smeltblaadje niet aan uw vingers blijft plakken.
 • Open het zakje zoals uitgelegd in de gebruikshandleiding.
 • Neem het smeltblaadje uit het zakje en leg deze boven op uw tong. Het smeltblaadje plakt aan uw tong. Sluit uw mond. Het smeltblaadje lost binnen 3 minuten op.
  Niet innemen met vloeistoffen. Niet kauwen, uitspugen of praten terwijl het smeltblaadje oplost.
 • Was na inname van het smeltblaadje uw handen.
 • Let op: binnen 1 minuut na inname van het smeltblaadje kunt u minder gevoel in uw mond hebben. Dit duurt meestal 40 minuten. U kunt beter niet eten zolang u minder gevoel in uw mond heeft. 


Wanneer?
Nadat de aandoening ALS is vastgesteld kan de arts meteen met dit medicijn starten. U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Neem de doses met 12 uur tussentijd, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.


Vergeten

U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

 • Duurt het langer dan 4 uur voordat u de volgende tablet of smeltblaadje moet innemen? Neem de vergeten tablet dan alsnog in.
 • Duurt het korter dan 4 uur voordat u de volgende tablet of smeltblaadje moet innemen? Sla dan de vergeten tablet over. U mag geen extra tablet of smeltblaadje innemen.

 


Verboden

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid en duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Let op: ook ALS kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt de sufheid en moeheid door dit medicijn. Drink het daarom met mate.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en dan bijwerkingen bij het kind geeft. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.


Stoppen

U kunt op elk moment in een keer met dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Riluzol is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en als smeltblaadje ('orodispergeerbare film'). Het is verkrijgbaar onder de merknamen Emylif, Glentek en Rilutek en als het merkloze Riluzol in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.