Glentek

Active ingredient: riluzol

The text below is about the active substance riluzol


Introductie

Artsen schrijven riluzol voor bij amyotrofe laterale sclerose (ALS). Riluzol vertraagt de voortgang van de ziekte met enkele maanden.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Riluzol remt de voortgang van de ziekte ALS (amyotrofe laterale sclerose). Het zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat.
 • Het blijkt de tijd van leven gemiddeld met 3 tot 6 maanden te rekken. U merkt ook dat u minder moeite met ademhalen heeft.
 • Slik de tablet om de 12 uur, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.
 • Krijgt u last van misselijkheid? Het kan helpen om riluzol met wat voedsel in te nemen.
 • Andere bijwerkingen zijn: vermoeidheid, buikpijn, diarree en slaperigheid.
 • Waarschuw uw arts als u een van de volgende verschijnselen merkt: gele verkleuring van de huid of slijmvliezen, donkere urine, jeuk, koorts, keelpijn of blaasjes in de mond.


Werking

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. In de hersenen en ruggenmerg zijn zenuwcellen die de spieren aansturen. Bij ALS sterven deze zenuwcellen af. Hierdoor komen er geen signalen vanuit de hersenen meer aan bij de spieren. De spieren functioneren dan niet meer.

Verschijnselen
De aandoening begint vaak met spierzwakte in armen of benen, spierkramp of spreek- of slikklachten. De spierzwakte neemt geleidelijk aan toe en geeft steeds meer beperkingen. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Uiteindelijk zullen bij de meeste mensen na 3 tot 5 jaar ook de ademhalingsspieren uitvallen, waarna men overlijdt.

Werking
Het is onbekend hoe riluzol precies werkt bij ALS. Wel is bekend, dat riluzol glutamaat blokkeert. Glutamaat is een boodschapperstof in zenuwen. Bij ALS blijkt te veel glutamaat in de zenuwbanen van het ruggenmerg te zitten.

Effect
Riluzol zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat, vooral als het direct vanaf het begin van de ziekte wordt gebruikt. Hierdoor blijft ook de ademhaling beter. Uit onderzoeken blijkt dat dit medicijn het leven gemiddeld met 3 tot 6 maanden verlengt.

Lees meer over amyotrofische laterale sclerose (als)


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Heeft u last van misselijkheid? Het kan helpen om riluzol met wat voedsel in te nemen.
 • Vermoeidheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid en duizeligheid.
 • Pijn, zoals hoofdpijn.
 • Beschadiging van de lever of van de alvleesklier. Waarschuw uw arts als u gele verkleuring van de huid en slijmvliezen, donkere urine, jeuk, buikpijn of misselijkheid krijgt. Uw arts zal uw lever elke 3 maanden controleren, in het begin vaker.
 • Hartkloppingen. Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
 • Prikkelend, branderig of pijnlijk gevoel in de mond.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloedafwijkingen, namelijk een tekort aan witte of rode bloedcellen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond krijgt of extreem moe bent, moet u direct contact opnemen met uw arts.
 • Longproblemen. Heeft u last van hoesten en een bemoeilijkte ademhaling? Stop dan met het gebruik en waarschuw meteen een arts. Na stoppen gaan de longproblemen meestal weer weg.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk, galbulten, benauwdheid, duizeligheid of flauwvallen, Ook kunt u last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor riluzol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het in de toekomst niet meer krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Met een half glas water innemen. Eventueel mag u de tabletten vooraf fijnmaken. Heeft u een voedingssonde? U mag de fijngemaakte tablet oplossen in water en dan via de sonde toedienen.

Wanneer?
Nadat de aandoening ALS is vastgesteld kan de arts meteen met dit medicijn starten. U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Neem de doses met 12 uur tussentijd, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.


Vergeten

U gebruikt dit middel 2 keer per dag. Neem de tablet dan alsnog in, behalve als u de volgende tablet binnen 4 uur zult innemen. Sla in dat geval de tablet(ten) over.


Verboden

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid en duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

Let op: ook ALS kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt de sufheid en moeheid door dit medicijn. Drink het daarom met mate.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en dan bijwerkingen bij het kind geeft. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.


Stoppen

U kunt op elk moment in een keer met dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Riluzol is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Glentek en Rilutek, en als het merkloze Riluzol in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.