Efient

Active ingredient: prasugrel

The text below is about the active substance prasugrel


Introductie

Prasugrel is een antistollingsmiddel. Het voorkomt de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten.

Artsen schrijven het voor bij een grote kans op een hartinfarct of bij niet-stabiele angina pectoris bij mensen die worden gedotterd of een stent (kokertje) krijgen in een kransslagader van het hart.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Prasugrel zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose.
 • Om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld na een hartinfarct, beroerte of bij angina pectoris (hartkramp). Ook na een dotteroperatie of plaatsing van een stent.
 • Na dotteren of plaatsen van een stent moet u dit medicijn meestal 12 maanden gebruiken.
 • Bij hartkramp of na hartinfarct: de behandeling duurt 1 jaar.
 • Door prasugrel elke dag te gebruiken, verkleint u de kans op een hartinfarct of beroertedoor trombose.
 • Bloedingen komen voor. U krijgt dan sneller blauwe plekken of een inwendige bloeding. Krijgt u grote blauwe plekken, bloed in de ontlasting of urine of ineens zware hoofdpijn? Waarschuw direct uw arts.


Werking

Hartinfarct (hartaanval)

Verschijnselen
De eerste tekenen van een hartinfarct zijn een hevig drukkende of snoerende pijn op de borst. Soms straalt de pijn uit naar de linkerarm of kaken. Vaak bent u ook misselijk, zweterig en klam.

Oorzaak
Een hartinfarct ontstaat door een afsluiting van één of meer van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien (de kransslagaders). Hierdoor krijgt een deel van de hartspier langdurig te weinig bloed en dus te weinig zuurstof, waardoor het afsterft. Omdat een stukje van de hartspier niet meer werkt, kan het hart minder krachtig pompen. U kunt dan verschijnselen van hartfalen krijgen, zoals moeheid, kortademigheid en dikke enkels.

Behandeling
De verstopping van de kransslagader wordt meestal opgeheven door te ‘dotteren’. Dit is een operatie waarbij met een opblaasbaar ballonnetje het bloedvat van binnen wordt opgerekt. Meestal wordt er ook een kokertje (stent) geplaatst, die ervoor zorgt dat de wanden van het bloedvat opgerekt blijven.

Behalve deze ingreep schrijft de arts ook medicijnen voor om bloedstolsels te voorkomen. Bloedstolsels kunnen namelijk het bloedvat weer verstoppen en zo een nieuw hartinfarct veroorzaken, of via het de bloedstroom ergens anders een verstopping geven, zoals in de hersenen (beroerte) of in de longen (longembolie).

Een van de medicijnen die artsen hierbij voorschrijven is prasugrel samen met acetylsalicylzuur in lage dosering (kinderaspirine). 

Werking
Prasugrel remt de vorming van bloedstolsels. De werking begint direct na inname. Na enkele dagen is het effect optimaal.

Het is belangrijk dit medicijn elke dag in te nemen. Zo remt u constant het ontstaan van bloedstolsels en verkleint u de kans op een nieuwe hartinfarct.

Lees meer over hartinfarct (hartaanval) . "

Angina pectoris

Prasugrel wordt gebruikt bij ‘niet-stabiele’ angina pectoris (hartkramp).

Verschijnselen
Angina pectoris is een hartaandoening met aanvallen van pijn of een beklemmend gevoel op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de arm, kaak, hals of schouder.

De pijn ontstaat meestal op momenten dat het hart harder moet gaan werken, bijvoorbeeld bij inspanning, stress, emoties, een zware maaltijd of bij de overgang van warmte naar kou. Deze vorm van angina pectoris heet stabiele angina pectoris.

Bij niet-stabiele angina pectoris ontstaan de klachten op willekeurige momenten, zonder dat daar een specifieke aanleiding voor is.

Oorzaak
De belangrijkste oorzaak van angina pectoris is een vernauwing van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien (de kransslagaderen). Hierdoor komt er minder bloed naar de hartspier, dus ook minder zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt de klachten.

Behandeling
Bij niet-stabiele angina pectoris zal de arts eerst het medicijn ‘nitraat voor onder de tong’ voorschrijven, om te kijken of de pijn op de borst weggaat. Als dit niet het geval is zal de arts de hartkramp zien als een grote kans op een hartinfarct en als zodanig behandelen. Meestal volgt dan een dotter- of stentbehandeling. Zie hierboven bij hartinfarct.

Lees meer over angina pectoris . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Bloedingen in de maag of darmen, neusbloeding, bloed in de urine of bij de ontlasting, bloedend tandvlees. Ook kunt u bij stoten sneller een blauwe plek krijgen. Bij zeer donkere ontlasting of bruine of rode verkleuring van de urine ook een arts waarschuwen. Bij bepaalde operaties is het nodig om een week van tevoren met dit medicijn te stoppen. Meld daarom altijd aan uw arts dat u dit medicijn gebruikt en overleg of u van tevoren moet stoppen.

  Zeer zelden bloeding in het oog of ophoesten van bloed. Door het gebruik van prasugrel duurt het langer voordat een bloeding stopt. Waarschuw bij bloedingen direct een arts. Sommige bloedingen zijn niet duidelijk zichtbaar of merkbaar.

 • Als u een maag- of darmzweer heeft: u mag dit medicijn alleen gebruiken als u ook een maagbeschermer gebruikt.

  Dit om te voorkomen dat u een maag- of darmbloeding krijgt.

 • Als u een bloedstollingsziekte heeft, zoals hemofilie, mag u dit medicijn niet gebruiken.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Bloedafwijkingen, zoals een ernstig tekort aan bloedplaatjes of rode bloedcellen. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. U merkt dat aan extreme vermoeidheid en een bleke huid.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Huiduitslag

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hersenbloeding. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen. Dit zijn verlamming in het gezicht, zoals een scheef hangende mond, warrig spreken, verlamming van het lichaam, verdoofd gevoel in arm of been, tintelingen, ernstige hoofdpijn, dubbel zien, slechter zien en duizeligheid.
  Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans op een hersenbloeding.

  Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Neem bovendien direct contact op met uw arts als u uitvalsverschijnselen heeft.

 • Ernstige bloedstollingsstoornis, te merken aan koorts, bloeduitstortingen onder de huid, die eruit zien als kleine rode puntjes, soms vermoeidheid, verwardheid, gele verkleuring van de huid en de ogen.

  Waarschuw dan direct een arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht, lippen tong en keel.

  Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor prasugrel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
De tablet niet fijnkauwen of breken, maar heel doorslikken. U kunt dit medicijn met of zonder voedsel innemen.

Wanneer?
Meestal begint u met prasugrel vlak voordat u wordt gedotterd of een stent krijgt.

Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn inneemt, maar voor een continu effect is het belangrijk het medicijn elke dag op ongeveer dezelfde tijd in te nemen.

Hoe lang?
Nadat u bent gedotterd of de stent heeft gekregen, moet u dit medicijn meestal 12 maanden gebruiken.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Als u het op dezelfde dag ontdekt, kunt u de vergeten dosis alsnog innemen. Anders slaat u de vergeten dosis over en hervat u de volgende dag uw normale schema.


Verboden

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts..


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Besluit u samen met uw arts dat u borstvoeding gaat geven? Let dan goed op mogelijke bijwerkingen bij de baby, zoals blauwe plekken en bloedingen. Als deze bijwerkingen optreden, neem dan contact op met uw arts.


Stoppen

Als u gaat stoppen, hoeft u niet af te bouwen. Stop alleen na overleg met uw arts. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog 7-10 dagen aan.

Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn bloedverdunners?'.

 


Handelsinformatie

Prasugrel is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Efient en als het merkloze Prasugrel.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.