Elidel

Active ingredient: pimecrolimus op de huid

The text below is about the active substance pimecrolimus op de huid


Introductie

Pimecrolimus is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.

Artsen schrijven het voor bij eczeem. Artsen schrijven het soms voor bij psoriasis en overige huid- en slijmvliesaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.


Highlight

 • Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.
 • Bij eczeem en soms bij psoriasis en andere huid- en slijmvliesaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.
 • Eczeem: u merkt dat de jeuk, zwelling en roodheid binnen een week afnemen.
  Psoriasis, lichen sclerosus en lichen planus: het duurt enkele weken voor u het effect merkt.
 • Meestal gebruikt u de crème 2 keer per dag. Gebruik het enkele weken tot uw klachten zijn verminderd. Daarna stoppen. U kunt het opnieuw gebruiken als de klachten weer verergeren.
 • Breng de crème dun aan. Zorg dat het niet in uw ogen of neus komt.
 • U kunt last krijgen van een branderig gevoel, jeuk en roodheid. Heeft u hier na enkele dagen nog altijd last van? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.
 • Uw huid kan gevoeliger zijn voor UV-licht. Ga niet zonnebaden of onder de zonnebank. Blijf met de behandelde plekken uit de zon en gebruik een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.


Werking

Eczeem

Verschijnselen
Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid bevinden of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk heeft u de neiging te krabben, waardoor de huid nog meer beschadigt.

Oorzaak
Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Behandeling
Bij eczeem is het belangrijk een droge huid in te vetten, zodat irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom minstens één keer per dag de huid in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen dat de huid verder uitdroogt.

Behalve een verzachtende crème zal uw arts meestal ook een crème of zalf met een bijnierschorshormoon voorschrijven. Als een bijnierschorshormoon niet mogelijk is of onvoldoende helpt, kan de arts ook een crème met pimecrolimus voorschrijven. Soms wordt de crème met pimecrolimus gebruikt om af te wisselen met de behandeling met bijnierschorshormonen.

Werking
Pimecrolimus remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.

U merkt dat de jeuk, zwelling en roodheid binnen een week afnemen.

Lees meer over eczeem

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten variëren sterk: er zijn perioden met weinig klachten, afgewisseld met perioden met heftige verschijnselen. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn ook de nagels aangedaan.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Men vermoedt dat psoriasis een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid.

Behandeling
Artsen schrijven in eerste instantie meestal huidmiddelen voor die de ontsteking en schilfering tegen gaan, zoals bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol.
Bij psoriasis in lichaamsplooien, in het gezicht of rond de geslachtsorganen kunnen deze middelen echter te veel bijwerkingen hebben, of niet voldoende werken. In zulke gevallen kan de arts pimecrolimus-crème voorschrijven.

Werking
Pimecrolimus is een afweeronderdrukker. Het vermindert de afweerreactie van het lichaam en remt de ontsteking. U merkt het effect niet meteen. De werking is meestal binnen enkele weken merkbaar.

Lees meer over psoriasis

Overige huidaandoeningen

Artsen schrijven pimecrolimus op de huid soms voor bij bepaalde huidziekten met ontstekingen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.

Lichen sclerosus
Lichen sclerosus is een chronische huidafwijking, die meestal zit op de schaamlippen, ingang van de vagina, anus, eikel of voorhuid. De huid jeukt, voelt strak aan en krijgt witte plekjes. Vooral vrouwen na de overgang kunnen er last van krijgen, soms ook mannen en kinderen.

De afwijking geeft een iets verhoogde kans op huidkanker. Daarom is het belangrijk de huid regelmatig te controleren en bij verandering de arts te raadplegen.

Oorzaak
Hoe de huidafwijking ontstaat is onbekend. Mogelijk maakt het lichaam antistoffen tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de huid of slijmvliezen.

Behandeling
Het is belangrijk om niet te krabben. Draag ook geen schurende kleding. Dit verergert de klachten namelijk. De huid goed invetten met een vette zalf helpt de klachten verminderen.
Meestal schrijft de arts ook een zalf met bijnierschorshormonen voor. Als dit onvoldoende werkt, kan de arts een crème met pimecrolimus voorschrijven. Pimecrolimus vermindert de irritatie en de ontsteking.

Lichen planus
Lichen planus kan op de huid zitten of op de slijmvliezen. Ongeveer de helft van de mensen met lichen planus op de huid heeft het ook op de slijmvliezen.

Lichen planus op de huid
Op de huid is lichen planus te herkennen aan paars-rode platte bultjes, vooral op de polsen, enkels en de scheenbenen. De plekken kunnen sterk jeuken of pijnlijk zijn. Opvallend is dat op de plaats waar de huid beschadigd is, een nieuwe lichen planus plek kan ontstaan. De klachten zijn niet voortdurend aanwezig, maar komen in periodes voor.

Lichen planus op de slijmvliezen
Op slijmvliezen komt lichen planus vooral voor in de mond en op de schaamlippen. Een heel enkele keer komt het ook voor rond de anus, in de neus of bij de ogen.
Het is te herkennen aan witte pukkels die een kantachtig netwerk vormen of glanzende verheven plekken geven. Soms is sprake van wondjes, zweertjes of blaasjes.
De plekken kunnen pijnlijk zijn. Bij lichen planus in de mond heeft men vaak last van een rauwe droge mond, branderig gevoel en een metaalachtige smaak. Lichen planus op de schaamlippen geeft een branderig gevoel en maakt seksueel contact pijnlijk. De klachten zijn niet voortdurend aanwezig, maar komen in periodes voor.

Oorzaak
Hoe de ontsteking ontstaat bij lichen planus is onbekend. Mogelijk maakt het lichaam antistoffen tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de huid of slijmvliezen. Soms blijken bepaalde medicijnen, erfelijke aanleg, infecties met virussen of stress een rol te spelen. Een enkele keer blijken amalgaamvullingen in het gebit lichen planus in de mond te veroorzaken. Het is verstandig regelmatig de tandarts te bezoeken als u lichen planus in de mond heeft.

Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk en gaan ze vanzelf over. Dan is behandeling niet nodig. Bij lichen planus in de mond helpt het soms om sterk gekruide producten, citrusfruit en knapperige producten zoals chips of toast te vermijden.

Als de plekjes op de huid sterk jeuken schrijft de arts meestal een huidmiddel met bijnierschorshormoon (corticosteroïd) of calcitriol voor. Als de plekjes in de mond of op de schaamlippen pijnlijk zijn of branderig aanvoelen, kan de arts een plaatselijk werkend medicijn voorschrijven, zoals triamcinolon.
Als deze medicijnen onvoldoende werken kan uw arts pimecrolimus voorschrijven. Pimecrolimus vermindert de ontsteking, waardoor u minder last heeft van jeuk of pijn.

Lees meer over overige huidaandoeningen


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel op de plaats waar u de crème aanbrengt. Dit is meestal binnen 1 week verdwenen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, jeuk en een rode huid. Zeer zelden huiduitslag, pijnlijk of tintelend gevoel droge huid, schilfering.
 • Huidinfecties met bacteriën, schimmels of virussen. Bijvoorbeeld ontsteking van de haarzakjes (folliculitis), krentenbaard (impetigo), gordelroos en koortslip. Dit komt omdat dit medicijn de afweer van het lichaam onderdrukt. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat er een infectie zit. Bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Warmtegevoel en een blozende huid. Dit kan versterkt worden als u alcohol drinkt. Het alcoholeffect merkt u vooral op de ingesmeerde huiddelen.
 • Verkleuring van de huid.
 • Gezwollen lymfeklieren. Raadpleeg in dat geval uw arts.
 • Gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk op huiddelen die zijn blootgesteld aan felle zon. Bovendien is er meer kans op huidkanker. Meld het aan uw arts als u een verandering in uw huid opmerkt, bijvoorbeeld een onrustige moedervlek. Smeer het medicijn niet op plekken waar u eerder huidkanker had.
  Zonlicht vergroot de kans op huidkanker. Blijf daarom met de behandelde plekken uit de zon. Ga niet zonnebaden of onder UV-lamp van zonnebank of solarium. Gebruik dit medicijn ook niet als u ook lichttherapie met UV-A of UV-B licht krijgt. Gebruik bij blootstelling aan zonlicht altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en draag beschermende kleding.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. In zeer zeldzame gevallen kunt u duizelig worden of flauwvallen. Neem dan ook direct contact op met uw arts. In deze gevallen mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pimecrolimus. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Zorg dat de crème niet in uw ogen of neus komt. Komt het daar per ongeluk toch terecht? Veeg de crème dan weg en spoel met ruim water.
 • Zorg dat de huid droog is voor u de crème aanbrengt. Bij gebruik op slijmvliezen: dep de slijmvliezen droog voor aanbrengen.
 • Breng de crème dun aan en wrijf het goed in de huid, zodat er geen laagje overblijft.
 • Was de vinger waarmee u de crème heeft aangebracht daarna met water en zeep.
 • Dek de huid NIET af met verband of plasticfolie. Hierdoor kan te veel werkzame stof in het lichaam terechtkomen.
 • Blijf de huid invetten met een vette basiscrème of zalf. Dit voorkomt dat de huidaandoening eerder terugkomt.

Wanneer?

 • Breng de crème aan op een moment dat u weet dat u het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af.
 • Bij aanbrengen in de mond: zorg dat u het eerstkomende half uur niet eet of drinkt.
 • Smeer de huid- of slijmvliesaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Meestal gebruikt u de crème 1 tot 2 keer per dag totdat de verschijnselen grotendeels weg zijn. Bij eczeem is dat meestal binnen 6 weken het geval. Bij de andere aandoeningen kan het iets langer duren.
 • Als de verschijnselen weg zijn, stopt u het gebruik. Bij terugkerende klachten kunt u weer beginnen. Gebruik dit medicijn een aantal dagen tot de huidaandoening is verdwenen of sterk is verminderd. En dan weer een aantal dagen niet.

Hoelang?

Eczeem
Als u met dit medicijn begint, kunt u het maximaal 6 weken achtereen gebruiken. Merkt u na 6 weken geen verbetering? Raadpleeg dan uw arts.

Als de klachten terugkomen, kunt u het weer gebruiken. Meestal is enkele dagen of weken voldoende. Daarna stopt u weer. Na een jaar zal de arts controleren of verder gebruik nog nodig is.

Psoriasis, lichen sclerosus en lichen planus
Het kan enkele weken duren voordat u verbetering merkt.


Vergeten

Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de crème weer moet gebruiken? Smeer de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten dosis over. Vaker dan 2 keer per dag insmeren heeft geen zin. Mocht u de crème vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.


Verboden

alcohol drinken?
Sommige mensen gaan door drinken van alcohol blozen of krijgen een geïrriteerde huid, vooral op de ingesmeerde plekken. U kunt het gebruik van alcohol eventueel voorzichtig proberen om te kijken of u hier last van krijgt.

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt vochtinbrengende of verzorgende crèmes of lotions gebruiken samen met dit medicijn. Gebruik deze dan direct na het insmeren met pimecrolimus-crème.

Gebruikt u ook nog andere huidmiddelen? Overleg dan eerst met uw arts of apotheker.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er is een kans dat een klein deel van het medicijn in het bloed terechtkomt en zo het ongeboren kind kan bereiken. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk terecht komt, is het niet waarschijnlijk dat dit schadelijk is voor de baby. Vindt uw arts dat u borstvoeding kunt geven en smeert u dit medicijn op of rond de tepel? Maak de tepel dan goed schoon met water en zeep voordat u borstvoeding geeft.


Stoppen

U kunt in één keer stoppen met dit medicijn.


Handelsinformatie

Pimecrolimus is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een crème onder de merknaam Elidel.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.