Dulcopearls

Active ingredient: picozwavelzuur

The text below is about the active substance picozwavelzuur


Introductie

Picozwavelzuur heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt om de darmen leeg te maken voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie. Het wordt gebruikt in combinatie met magnesiumoxide.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Picozwavelzuur is een laxeermiddel. Het stimuleert de darmbeweging en maakt de ontlasting zachter. Hierdoor wordt de stoelgang makkelijker.
 • Om de darmen leeg te maken voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie. Het wordt gebruikt in combinatie met het laxeermiddel magnesiumoxide.
 • Los het poeder op in een kop water en roer minstens 2 minuten. Drink dan op.
 • Binnen een kwartier ontstaat dunne ontlasting die u niet kunt ophouden. Zorg daarom dat u in de buurt van een toilet bent.
 • U gebruikt het meestal 2 keer per dag op de dag voorafgaand aan het onderzoek. Drink elk uur een glas water tot er geen ontlasting meer komt.
 • U kunt last krijgen van diarree, buikkrampen en buikpijn. Dit hoort erbij en trekt vanzelf weg. Krijgt u ernstige buikkrampen of ernstige buikpijn die maar niet overgaat? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Verstopping

Lediging van de darm houdt in dat de darmen leeg gemaakt worden. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als u een darmonderzoek moet ondergaan. Er mag bij het onderzoek geen ontlasting meer in de darmen zitten. De darmen worden leeggemaakt door middel van een laxeermiddel. U moet meestal 1 of 2 dagen vóór het onderzoek beginnen met het laxeermiddel. U zal ook instructies krijgen hoeveel u mag eten en drinken vlak voor het onderzoek.

Werking
Picozwavelzuur zorgt dat het laatste deel van de darm (de dikke darm) minder vocht terugneemt van de ontlasting. Ook stimuleert picozwavelzuur de darm om slijm aan te maken. Hierdoor ontstaat een zachtere ontlasting. Bovendien stimuleert picozwavelzuur de darmbewegingen, waardoor de ontlasting minder lang in de darmen blijft en minder kan indikken.

Effect
De drank om de darm te legen voor darmonderzoek of operatie werkt sterk. Binnen een kwartier na inname kan een dunne ontlasting ontstaan die u niet in kunt houden. Zorg daarom dat u in de buurt bent van een toilet als u de drank gebruikt.

Lees meer over verstopping . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Diarree

  Het is normaal dat de ontlasting zachter is, maar de ontlasting kan ook zo dun zijn dat u hem moeilijk in kunt houden. Bij de drank om de darmen echt te legen is dat meestal het geval.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn en buikkramp

  Dit gaat vanzelf over als het medicijn is uitgewerkt. 
  Stop onmiddellijk met dit medicijn bij ernstige buikkrampen of ernstige aanhoudende buikpijn. Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en braken

 • Duizeligheid en flauwvallen

  Meestal ontstaat dat door persen bij de ontlasting of doordat de darmen bepaalde zenuwen prikkelen. Het is dan niet ernstig. Raadpleeg bij twijfel uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht.

  Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Geef in beide gevallen aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor picozwavelzuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking, het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?
Los de poeder op in ongeveer 150 ml (een kop) water. Roer gedurende minstens 2 minuten en drink de oplossing dan op. Drink daarna bovendien elk uur een heel glas water of andere heldere vloeistof. Ga daarmee door tot u geen dunne ontlasting meer heeft. Vaak heeft u geen dunne ontlasting meer nadat u in totaal 1,5 tot 2 liter water of andere heldere vloeistof heeft gedronken.

Wanneer?

 • Picoprep: 10 tot 18 uur vóór het onderzoek of de operatie de drank innemen en vervolgens 4 tot 6 uur vóór het onderzoek of de operatie.
 • Citrafleet: neem de drank in op de avond vóór het onderzoek of de operatie. En vervolgens ´s morgens op de dag van het onderzoek of de operatie.
  • Vindt het onderzoek of de operatie vroeg in de morgen plaats? Dan neemt u de drank in op de dag vóór het onderzoek of de operatie. De eerste dosis neemt u ´s middags in. En de tweede dosis neemt u ´s avonds in. Zorg ervoor dat u de dosis niet te snel achter elkaar neemt. De tijd tussen de eerste en tweede dosis moet minstens 5 uur zijn.
  • Vindt het onderzoek of de operatie in de namiddag of avond plaats? Dan neemt u de drank in op de dag van het onderzoek of de operatie. De eerste dosis neemt u vroeg in de ochtend in. De tweede dosis neemt u later in de ochtend in. Zorg ervoor dat u de dosis niet te snel achter elkaar neemt. De tijd tussen de eerste en tweede dosis moet minstens 5 uur zijn.

Hoelang?
U gebruikt het meestal 2 keer per dag op de dag voorafgaand aan het onderzoek.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, neem het dan alsnog in.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Hiervoor zijn geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Mogelijk kunt u een ander medicijn gebruiken dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt niet in de moedermelk terecht.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Picozwavelzuur is op recept verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Picoprep en Citrafleet.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.