Finimal

Active ingredient: paracetamol met coffeïne

The text below is about the active substance paracetamol met coffeïne


Introductie

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect van paracetamol en werkt opwekkend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Paracetamol is een pijnstiller, die ook uw koorts verlaagt. Coffeïne maakt u minder moe.
 • Bij verschillende soorten pijn, zoals: hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten. Ook bij koorts, griep en verkoudheid.
 • Gebruikt u de tabletten of capsules? Neem ze in met een half glas water.
 • Gebruikt u de bruistabletten? Doe het bruistablet in een glas water. Wacht tot het gestopt is met bruisen en drink dan het glas leeg.
 • Werkt binnen een half uur.
 • Gebruik paracetamol met coffeïne alleen als u pijn heeft. Stop als de pijn is verdwenen.
 • Heeft u na 2 dagen nog steeds erg veel pijn? Ga dan naar de arts.
 • Door de coffeïne kunt u last krijgen van hartkloppingen, een onrustig gevoel of slapeloosheid.
 • Gebruikt u paracetamol meer dan 15 dagen per maand tegen hoofdpijn? Dit kan juist hoofdpijn veroorzaken. Neem contact op met uw arts.
 • Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten met 500 mg paracetamol per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed.
 • Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
 • Gebruik geen andere medicijnen waar ook paracetamol in zit. U kunt dan te veel binnen krijgen.


Werking

Pijn

Pijn bestaat in verschillende vormen. Pijn kan komen door een beschadiging in uw lichaam of als iets niet werkt zoals het hoort. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar uw hersenen en u voelt pijn. Soms heeft pijn geen duidelijke oorzaak en weten we niet waar de pijn vandaan komt.

Behandeling
In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Het is te gebruiken bij veel soorten pijn, zoals kiespijn, hernia, rugpijn en pijn door verwondingen, operaties of ziekte.

Werking
Paracetamol met coffeïne verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt.

Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan.

Lees meer over pijn

Hoofdpijn

Verschijnselen
De meest voorkomende soort hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Hierbij heeft u last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Soms voelt het of er een strakke band om het hoofd zit.

Oorzaak
Er zijn veel oorzaken van spanningshoofdpijn, zoals stress, angst of problemen. Ook komt deze vorm van hoofdpijn vaak door spierspanning in de nek- en schouderspieren, bijvoorbeeld door een verkrampte werkhouding.

Andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn zijn koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, bijwerking van medicijnen, overmatig gebruik van hoofdpijnmedicijnen, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij menstruatie, pilgebruik, overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met gebit of kaak.

Weekendhoofdpijn kan ontstaan als u te lang uitslaapt. Maar ook als u gewend bent 's ochtends thee of koffie te drinken en dat in het weekend later op de dag doet. Het lichaam mist dan de coffeïne uit de koffie of thee.

Behandeling
Probeer de oorzaak van de hoofdpijn te vinden. De beste remedie op lange termijn tegen spanningshoofdpijn is rust, ontspanningsoefeningen en massage. Voor verlichting op korte termijn kunt u paracetamol met coffeïne gebruiken.

Ontstaat de hoofdpijn doordat uw lichaam gewend is aan koffie of thee, dan helpt dit medicijn ook omdat het coffeïne bevat, dit is hetzelfde als caffeïne.

Effect
Paracetamol met coffeïne vermindert binnen een half uur de hoofdpijn. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over hoofdpijn

Migraine

Verschijnselen
Migraine is een speciale vorm van hoofdpijn. Er is dan sprake van bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Ook zijn mensen met migraine vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

Oorzaak
Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak, is ook niet bekend. Soms ontstaat een aanval na stress, bij weersveranderingen, fel licht of schitteringen.

Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen een aanval uitlokken, zoals de zoetstof aspartaam, en rode wijn. Ook kunnen sommige hart-vaatmedicijnen migraine veroorzaken. Vrouwen hebben soms aanvallen rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap en na de overgang komen de aanvallen in het algemeen minder vaak.

Behandeling
Paracetamol is het veiligste medicijn om te gebruiken tegen de hoofdpijn. Bij veel mensen werkt dit goed. Gebruik bij misselijkheid ook een medicijn tegen misselijkheid om te voorkomen dat u de pijnstiller uitbraakt. Dit zorgt er tevens voor dat de paracetamol beter wordt opgenomen in het bloed, waardoor het sneller en beter werkt. Vraag advies aan uw apotheek.

Effect
Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over migraine

Koorts

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 38 °C.

Oorzaak
Koorts is een manier van het lichaam om infecties met bijvoorbeeld bacteriën en virussen te bestrijden. Door de temperatuurverhoging werkt de natuurlijke afweer beter en sneller. Bovendien voelen bacteriën en virussen zich minder prettig bij een hogere lichaamstemperatuur. Dit alles bevordert een snellere genezing.

Behandeling
Voelt u zich door de koorts erg beroerd of heeft u veel spierpijn, dan kunt u met paracetamol de koorts verlagen. Heeft u diabetes of een hart-, long- of nierziekte? Neem dan contact op met uw huisarts.

Kinderen kunnen zeer hoge koorts hebben. Gebruik bij hen paracetamol zonder coffeïne.

Werking
Paracetamol is een veilige koortsverlager die ook pijnstillend werkt. Het zorgt dat het lichaam zijn temperatuur niet kan verhogen.

De koorts zal binnen een half uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.

Lees meer over koorts

Griep

Verschijnselen
Griep is een infectie met het griepvirus. U heeft pijn en hoge koorts. Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen.

Inentingen (vaccinaties) kunnen griepachtige verschijnselen geven, zoals spierpijn en lichte koorts. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij volwassenen die zich laten vaccineren tegen griep of voor een verre reis.

Behandeling
Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Een temperatuur tot 40 ºC hoeft u meestal niet te behandelen. Voelt u zich door de koorts erg beroerd of heeft u veel last van keelpijn, hoofdpijn en spierpijn? Dan is paracetamol het veiligste medicijn.

Gebruik bij kleine kinderen paracetamol zonder coffeïne.

Werking
Paracetamol met coffeïne verlicht de verschijnselen van griep, maar u wordt er niet eerder beter van. 

Binnen een half uur na gebruik merkt u dat de pijn, zoals spierpijn, keelpijn en hoofdpijn, minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

De koorts zal ongeveer een uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.

Lees meer over griep

Verkoudheid

Bij verkoudheid zijn de luchtwegen geïnfecteerd met een verkoudheidsvirus. Dit veroorzaakt een verstopte neus. Soms heeft u ook hoofdpijn, oorpijn en keelpijn. Bovendien kan er sprake zijn van hoesten, niezen, tranende ogen en een lichte temperatuurverhoging.

Behandeling
De pijn (keelpijn, hoofdpijn, oorpijn) kunt u tegengaan met paracetamol/coffeïne. Een lichte temperatuurverhoging hoeft u niet te behandelen. Deze is juist gunstig om het virus te bestrijden.

Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking, Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over verkoudheid

Keelpijn

Keelpijn komt veel voor bij verkoudheid en griep. De pijn kunt u bestrijden met paracetamol/coffeïne.

Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over keelpijn

Bijholteontsteking

Bijholteontsteking (sinusitis) ontstaat door infectie van de neusholte, vooral bij griep en verkoudheid.

Bijholteontsteking geeft pijn in het voorhoofd en rond de ogen, vooral bij het bukken. De pijn kunt u bestrijden met paracetamol/coffeïne.

Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over bijholteontsteking

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de ruimte achter het trommelvlies ontstoken. Bij een ontstoken middenoor is tevens de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt. Hierdoor kan het pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is dan niet nodig.

Om de oorpijn te bestrijden, kunt u paracetamol met coffeïne gebruiken.
Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over middenoorontsteking

Spierpijn

Verschijnselen en oorzaken
Verkrampte spieren zijn pijnlijk en belemmeren u bij uw bewegingen en uw houding. Meestal zit de pijn in de nek (stijve nek), schouders of rug, zoals de onderrug (spit).

Spierpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door verkramping, virusinfecties, kneuzingen, spierscheurtjes of overbelasting.

Behandeling
Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na één tot twee weken nog aanwezig is.

Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche. Bij spierpijn in de benen of rug kunt u lang staan beter vermijden.

De pijn kunt u verlichten met paracetamol/coffeïne. Het is dan ook makkelijker de spieren los te krijgen door beweging.

Paracetamol is bij spierpijn veiliger dan een ontstekingsremmende pijnstiller, die hier vaak voor wordt aangeraden. Het werkt meestal even goed. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over spierpijn

Gewrichtspijn

Verschijnselen
Aan en rond de gewrichten bevinden zich spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht.

Voorbeelden hiervan zijn slijmbeursontsteking, tenniselleboog, carpaletunnelsyndroom in de pols en RSI-klachten.

De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

Behandeling
Vermijd bewegingen die pijn doen. Soms is het nodig het lichaamsdeel tijdelijk wat hoger te leggen. Bij een kneuzing of verzwikking het gewricht meteen koelen met ijs. U kunt het gewricht intapen, zodat u niet opnieuw een onnatuurlijke beweging maakt.

Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u paracetamol met coffeïne gebruiken. Dit medicijn is in die gevallen een veiliger medicijn dan een ontstekingsremmende pijnstiller, die hier vaak voor wordt aangeraden. Het werkt meestal even goed.

Effect
Dit medicijn vermindert de pijn, maar heeft geen effect op de ontsteking en zwelling.

Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over gewrichtspijn

Menstruatieklachten

Verschijnselen
Tijdens de maandelijkse bloeding trekt de baarmoeder zich samen. Dit kan pijnlijke steken of kramp in de onderbuik geven. Ook kunt u last hebben van een doffe pijn in de rug en van spierpijn.

Ook zijn er vrouwen die rond de menstruatie hoofdpijn of migraine-aanvallen hebben. Menstruatiepijn duurt enkele uren tot enkele dagen.

Bij sommige vrouwen is de pijn zo sterk dat ze hun normale activiteiten niet kunnen voortzetten. In dat geval kan het nuttig zijn een pijnstiller te gebruiken.

Behandeling
Om klachten tijdens de menstruatie te verlichten kunt u rustig aan doen en zorgen voor ontspanning, een warme kruik op uw buik of onderrug leggen, een warm bad nemen of de onderrug (laten) masseren.

Als bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen, kunt u paracetamol gebruiken. Dat is veiliger voor de maag dan een ontstekingsremmende pijnstiller en werkt goed bij lichte menstruatiepijn.

Werkt dit onvoldoende en heeft u geen last van uw maag, dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller proberen, zoals ibuprofen of naproxen.

Werking
De pijnstillende werking van paracetamol met coffeïne begint binnen een half uur. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.

Lees meer over menstruatieklachten


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Dit is bij paracetamol met coffeïne zelden het geval.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Dit ontstaat door de coffeïne. De meeste medicijnen met paracetamol en coffeïne bevatten vijftig mg coffeïne. Dit is ongeveer de hoeveelheid in een kopje koffie of in twee koppen thee. Het is afhankelijk van uw eigen ervaring met koffie of u last van de coffeïne zult hebben. Houd rekening met deze bijwerking als u dit medicijn voor het slapen wilt innemen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Medicijn-afhankelijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan ontstaan als u dit medicijn meer dagen wel dan niet tegen hoofdpijn gebruikt. Na enige tijd ontstaat de hoofdpijn als u het medicijn even niet slikt of later dan gebruikelijk. U kunt er zo afhankelijk van worden.
 • Overgevoeligheid voor paracetamol. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en een enkele keer aan benauwdheid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor paracetamol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u paracetamol niet opnieuw krijgt.
 • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan dan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!

Na gebruik gedurende enkele maanden of jaren en bij hoge doseringen

 • Leverbeschadiging. Verschijnselen hiervan zijn een gele verkleuring van het oogwit of de huid. Stop in deze gevallen met het gebruik en neem contact op met uw arts. U heeft kans op leverbeschadiging als u dit medicijn gedurende meerdere maanden of jaren gebruikt of bij hoge doseringen. Ook mensen met een leverziekte hebben hier meer kans op. Heeft u een ernstige leverziekte of kan uw lever beschadigd zijn omdat u regelmatig en veel alcohol gebruikt? Dan kunt u beter geen paracetamol gebruiken. Vraag advies aan uw apotheker welke pijnstiller wel geschikt voor u is.
 • Nierbeschadiging. Verschijnselen hiervan kunnen zijn bloed in uw plas, koorts en vasthouden van vocht. Stop in deze gevallen met het gebruik en neem contact op met uw arts.
 • Bloedafwijkingen. Verschijnselen hiervan kunnen zijn onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Stop in deze gevallen met het gebruik en neem contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoeveel?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Heeft u veel pijn, dan kan het nuttig zijn te beginnen met de maximale keerdosering genoemd in de bijsluiter. De keer daarna stapt u over op de gewone dosering wat meestal de helft is van de maximale.

Houdt u aan de doseringen in de bijsluiter: bij een overdosis kan de lever ernstig en blijvend beschadigen. U merkt niet meteen dat er sprake is van een overdosis. Neem daarom onmiddellijk contact op met uw arts als iemand te veel paracetamol heeft ingenomen. Zorg dat kinderen niet bij de paracetamol met coffeïne kunnen komen.

Hoe?

 • Tabletten: doe de tabletten eerst in een half glas water, laat dit even staan om ze uiteen te laten vallen en drink het dan op. Doe nogmaals water in het glas om ook de resten in te nemen.
 • Capsules: neem de capsules in met een glas water.
 • Poeders: een poeder oplossen in een glas leidingwater, omroeren en direct opdrinken. Doe nogmaals water in het glas om ook de resten in te nemen.
 • Bruistabletten: doe de bruistablet in een half glas water, wacht tot de tablet is opgelost en drink dat op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.

Wanneer?

 • Paracetamol werkt het snelst als u het op een lege maag inneemt. U kunt het echter ook met voedsel innemen. De werking treedt dan wat later in.
 • Houd tussen twee opeenvolgende doses een tussenpoos van ten minste vier uur of meer aan, afhankelijk van de informatie in de bijsluiter.
 • Migraine. Neem dit medicijn meteen in als u een migraine-aanval voelt opkomen. Het heeft dan het meeste effect.

Hoelang?
Meestal is dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Heeft u het medicijn zonder overleg met uw arts gebruikt? Neem dan in elk geval contact op met uw arts als u na vijf dagen nog altijd een pijnstiller nodig heeft.

 • Hoofdpijn. Gebruik dit medicijn alleen gedurende korte tijd. Heeft u al langer dan drie maanden vaak hoofdpijn, gebruikt u meer dan honderd pijnstillers per maand en heeft u meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn? Mogelijk wordt uw hoofdpijn juist door de paracetamol veroorzaakt. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een advies.
 • Migraine. Gebruik dit medicijn alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt in het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan twee keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een medicijn gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.
 • Overige pijnen, zoals menstruatiepijn, spierpijn, spit en kiespijn: stop met het gebruik als de pijn verdwenen is of weer voldoende te verdragen is.
 • Koorts: gebruik dit medicijn alleen om hoge koorts (meer dan 39.5 ºC) te onderdrukken. Neem in elk geval contact op met uw arts als de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt.


Vergeten

Heeft u de pijnstiller nog nodig, neem de dosis dan alsnog. Neem een eventuele volgende dosis minstens vier uur later.


Verboden

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Normaal gebruik van alcohol is geen probleem. Mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben door paracetamol meer kans op leverbeschadiging.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die paracetamol bevatten. Controleer altijd de samenstelling van medicijnen zonder recept. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol.

Als u deze middelen gebruikt naast dit middel heeft u kans te veel paracetamol binnen te krijgen.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt paracetamol met coffeïne in beperkte mate gebruiken. Dit betekent niet langer dan een week achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram paracetamol) per dag. Het wordt in die dosering al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Heeft u meer dan vier tabletten per dag nodig, overleg dan eerst met uw arts. Heeft u langdurig paracetamol nodig, bijvoorbeeld langer dan een week, overleg dan ook eerst met uw arts.

Borstvoeding
U kunt paracetamol met coffeïne in beperkte mate gebruiken. Dit betekent niet langer dan twee dagen achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram paracetamol) per dag. Dit medicijn komt namelijk in de moedermelk terecht, maar is in deze kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd veilig voor de baby. Als u paracetamol langer nodig heeft en u wilt borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Gebruikt u dit medicijn echter bijna dagelijks tegen hoofdpijn? Dan kunt u juist hoofdpijn krijgen als u stopt of het minder gaat gebruiken. Dit kunt u voorkomen door geleidelijk te verminderen. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.


Handelsinformatie

Paracetamol is sinds 1893 internationaal op de markt. De combinatie met coffeïne is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Finimal, Panadol Plus, Paracetamol comp, Witte Kruis en als het merkloze Paracetamol/Coffeïne. Het is te verkrijgen in tabletten, capsules en poeders.

Paracetamol met coffeïne wordt ook wel gebruikt in combinatie met propyfenazon onder de merknamen Hoofdpijnpoeders 'Daro', Para-Don, Sanalgin en Saridon.

Verder met andere werkzame stoffen onder de merknamen Antigrippine (met vitamine C), Finimal C (met vitamine C), APC (met acetylsalicylzuur), Roter APC (met acetylsalicylzuur) en APaC (met acetylsalicylzuur).


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.