creon xtra forte
Werkzame stof: pancreasenzymen
Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof pancreasenzymen
-
Inleiding
Pancreasenzymen worden uitgescheiden door de pancreas (alvleesklier) en komen vrij in de darmen. Ze zijn nodig voor de vertering van voedsel.
Artsen schrijven pancreasenzymen voor bij aandoeningen aan de alvleesklier, bijvoorbeeld als de eigen alvleesklier (pancreas) onvoldoende werkt of als de pancreasenzymen niet voldoende in de darmen terechtkomen, zoals bij alvleesklierontsteking en cystische fibrose (CF). -
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)- Irritatie van de mond. Dit komt vooral voor als u de losse korrels inneemt. U kunt deze klachten voorkomen door de korrels snel door te slikken en goed na te spoelen met water of vruchtensap.
- Irritatie van de anus. Als u hier last van krijgt, kunt u proberen de irritatie te verminderen door de huid van de anus in te smeren met vaseline.
- Irritatie van de slokdarm. U kunt dit voorkomen door het middel goed na te spoelen met een heel glas water of vruchtensap.
- Misselijkheid, buikpijn, braken, diarree en verstopping. Neem bij dergelijke klachten contact op met uw arts.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk en zelden benauwdheid. Sommige pancreasproducten worden gemaakt van de pancreas van varkens. Bent u allergisch voor varkens, dan kunt u dit middel niet gebruiken. Blijkt u overgevoelig, meld dat dan aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
- Bij kinderen: beschadiging van de dikke darm. Deze bijwerking is zeer zelden opgetreden na jarenlang gebruik van grote hoeveelheden lipasen.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen -
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
De korrels bevatten een laagje dat ervoor zorgt dat de pancreasenzymen pas in de darmen vrijkomen. In de maag zouden ze kapot gaan. U mag daarom niet op de korrels of capsules kauwen, anders gaat dit beschermende laagje kapot.- Capsules: zonder kauwen doorslikken met een heel glas water of bijvoorbeeld vruchtendrank. De capsules mag u eventueel openmaken en de korrels zo innemen.
- Korrels: de korrels op een lepel water, vruchtensap of zacht voedsel strooien en daarna direct zonder kauwen doorslikken. Spoel na met een glas water of vruchtensap. Kies voor het voedsel iets waarop niet hoeft te worden gekauwd en dat licht zuur is, zoals appelmoes of een ander fruithapje. Neem de korrels NIET in met melk, thee, aardappelpuree of wortelpuree. Anders gaat het beschermende laagje kapot.
- Gebruikt uw baby dit medicijn en drinkt hij alleen melk? Overleg dan met uw apotheker hoe uw baby dit medicijn moeten innemen.
Wanneer?
Neem het middel in tijdens het eten of met tussendoortjes.
Hoe lang?
Gebruik van dit middel is nodig zolang de pancreas onvoldoende enzymen aanmaakt of kan vrijgeven aan de darmen. -
Vergeten
Mocht u vergeten zijn dit middel tijdens het eten in te nemen, dan kunt u dat alsnog doen tot een half uur na het eten. Daarna heeft inname geen zin meer.
-
Let op
autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
-
Zwangerschap
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
-
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. De oorspronkelijke klachten kunnen dan wel terugkeren.
-
Handelsinformatie
Pancreasenzymen bereid uit de alvleesklier van varkens worden al lang gebruikt.
Pancreasenzymen zijn op recept verkrijgbaar onder de merknamen Creon, Creon Forte, Creon Xtra Forte, Pancrease HL, Pancreatine, Panzytrat 10.000 en Panzytrat 25.000. Het is verkrijgen in capsules en korrels.
De merken verschillen onderling in samenstelling. De één bevat meer enzymen voor de afbraak van vetten (lipasen) en de ander weer meer voor de afbraak van eiwitten (proteases) of zetmeel (amylases).
-
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.