Eziclen

Active ingredient: natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat om in te nemen

The text below is about the active substance natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat om in te nemen


Introductie

De combinatie natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat werkt laxerend. U kunt hierdoor makkelijker poepen.

Artsen schrijven het voor om de darmen leeg te maken voor een onderzoek of operatie.


Highlight

 • Natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat werken laxerend. Ze houden water in de darmen vast, waardoor uw poep zachter wordt. Ook zorgen ze voor een betere darmbeweging.
 • Om de darmen schoon en leeg te maken vóór een darmonderzoek of darmoperatie.
 • Drink nooit de inhoud direct uit de fles! U moet de inhoud eerst met water verdunnen.
 • Drink de verdunde oplossing langzaam door steeds kleine slokjes te nemen. Drink daarna op dezelfde manier nog minimaal 1 liter water of andere heldere dranken.
 • U gebruikt het op de avond vóór uw behandeling en op de dag van uw behandeling. Hierover krijgt u uitleg van uw arts wanneer u moet beginnen en wanneer u klaar moet zijn.
 • Binnen paar uur moet u naar het toilet. Zorg daarom dat u in de buurt bent van een toilet.
 • U kunt last krijgen van misselijk of vol gevoel, diarree, buikkrampen en buikpijn. Dit hoort erbij en gaat vanzelf weg.


Werking

Verstopping

De combinatie natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat wordt gebruikt om de darmen schoon en leeg te maken. Schone en lege darmen zijn nodig bij een darmonderzoek of darmoperatie. Meestal krijgt u voor het onderzoek uitgebreide informatie mee over wat u mag eten en drinken tijdens de twee dagen voor het onderzoek.

Werking
Deze medicijnen worden niet via de darmen in het bloed opgenomen. In de darmen houden ze het water vast, waardoor uw poep zachter wordt. Ook verbeteren ze de darmbeweging, waardoor uw poep sneller door de darmen gaan.

Lees meer over verstopping . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijk gevoel, overgeven, diarree, buikpijn, buikkramp en opblazen gevoel. Zeer zelden ongemakkelijk gevoel in uw poepgat of endeldarm.

  Deze klachten gaan vanzelf over als het medicijn is uitgewerkt.

 • Ziek of niet lekker voelen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizelig gevoel

  Voelt u zich duizelig? Het beste kunt u even gaan liggen en uw benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Sta ook langzaam op uit bed of van een stoel.

 • Droge mond

  Heeft u veel last van een droge mond? Zuig op ijsblokjes of gebruik (suikervrije) kauwgom. Dit helpt om meer speeksel te maken.

 • Moeite met plassen

 • Rillingen

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. U mag dit medicijn dan niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor de combinatie natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U krijgt dit medicijn als een sterke vloeistof (concentraat) in een fles. Let op! U mag de inhoud van de fles niet direct innemen! U moet dit ALTIJD eerst met water verdunnen. Volg hiervoor de stappen hieronder. Herhaal deze stappen na 10 tot 12 uur.

 1. Giet de inhoud van 1 fles in de erbij geleverde beker.
 2. Vul daarna de beker met water tot aan de streep (dit is ongeveer 0,5 liter).
 3. Drink de oplossing langzaam op. U kunt dit het beste verdelen over een uur, door kleine slokjes te nemen.
  Bijvoorbeeld elke 10 tot 15 minuten 125 ml van deze oplossing. Dit is telkens ongeveer een kwart van de beker.
 4. Drink daarna nog minimaal 1 liter water of andere heldere drank. Dit zijn 2 of meer tot aan de streep gevulde bekers. Drink dit op dezelfde manier als de oplossing.

Heldere dranken zijn bijvoorbeeld water, thee, zwarte koffie (zonder melk of koffiecreamer), heldere soep, frisdranken (met prik) en vruchtensappen zonder vruchtvlees. Let op dat u geen vruchtensappen mag drinken met een rode of paarse kleur.

Wanneer?
U gebruikt 1 fles op de avond vóór de behandeling en 1 fles op de ochtend van de behandeling. Soms kunt u ook beide flessen op de avond vóór de behandeling gebruiken. Uw arts zal beslissen welke manier u moet gebruiken.
Verder krijgt u informatie van uw arts of ziekenhuis wanneer u moet beginnen, en wanneer u alle vloeistoffen opgedronken moet hebben. Meestal moet u een paar uur voor het onderzoek of de operatie klaar zijn.

Hoelang?
U gebruik dit medicijn eenmalig vóór een onderzoek of operatie. Na de behandeling hoeft u dit niet meer te gebruiken.


Vergeten

Bent u dit medicijn vergeten in te nemen of bent u te laat begonnen met het gebruik? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Let wel op dat er sommige regels gelden voor wat u mag eten tijdens de twee dagen vóór een onderzoek of operatie. Hierover krijgt u uitgebreide informatie mee van het ziekenhuis.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U mag dit medicijn eenmalig gebruiken. Er worden geen problemen voor de baby verwacht, omdat u dit eenmalig gebruikt. Vertel altijd uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Als u eerder stopt, kan dit invloed hebben op het onderzoek of de operatie. Overleg daarom altijd met uw arts als u wilt stoppen.


Handelsinformatie

De combinatie natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en kaliumsulfaat is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in concentraat voor drank onder de merknaam Eziclen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.