Active ingredient: natriumhypochloriet op de huid
The text below is about the active substance natriumhypochloriet op de huid
Introductie
Natriumhypochloriet is een ontsmettend middel.
Artsen schrijven het voor bij brandwonden en doorligwonden om infecties met bacteriën te behandelen.
Highlight
- Natriumhypochloriet is een ontsmettend middel. Het doodt veel soorten bacteriën. Bovendien verwijdert het dood weefsel in een wond. Het ruikt naar chloor.
- Bij brandwonden en doorligwonden die zijn geïnfecteerd met bacteriën.
- U gebruikt natriumhypochloriet meestal 2 keer per dag.
- Natriumhypochloriet irriteert de huid. Doe wegwerphandschoenen aan om uw handen te beschermen.
- De gezonde huid rondom de wond kan irriteren, pijnlijk en rood worden en opzwellen. Smeer de randen van de wond daarom eerst in met zinkoxidezalf of zinkoxidesmeersel. Dit beschermt de huid.
- Schud het smeersel met natriumhypochloriet goed om. Drenk een gaasje in het smeersel en leg dit natte gaasje in de wond. Dek de wond af met gaas en verband. Lees de precieze instructie op de site.
- Kan kleding, linnengoed en haren verbleken. Voorkom dat het smeersel op goede kleding of linnengoed komt.
Werking
Huidinfectie
Een huidinfectie is een ontsteking van de huid door een bacterie, gist of schimmel. De geïnfecteerde plaats is pijnlijk, dik, warm en rood.
Bij een geïnfecteerde wond kan de wond er geel of groen uitzien en een nare geur verspreiden. Een zwarte kleur is meestal een teken dat er weefsel in de wond aan het afsterven is.
Oorzaak
Meestal ontstaat een huidinfectie op een plek waar de huid is beschadigd, zoals bij doorligwonden en tweede- of derdegraads brandwonden. De bacteriën die normaal op de huid zitten zonder een infectie te geven, kunnen dan de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.
Behandeling
Natriumhypochloriet wordt gebruikt bij ernstige brandwonden en doorligwonden om infecties met bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers te behandelen.
Werking
Natriumhypochloriet ontsmet de wond. Het doodt veel soorten bacteriën. Verder maakt natrium-hypochloriet het zwarte, dode weefsel uit de wond los, zodat dit gemakkelijker kan worden verwijderd. Bovendien maskeert de 'chloorlucht' van het smeersel de onaangename geur van een ontstoken wond.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Irritatie, pijn, roodheid en zwelling van de gezonde huid rondom de wond.
De gezonde huid kunt u beschermen door zinkoxidezalf of -smeersel op de wondranden aan te brengen.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk of huiduitslag.
Raadpleeg uw arts als u vermoedt dat u overgevoelig bent voor het medicijn. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan erop letten dat u medicijnen met dat bestanddeel niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Gebruik wegwerphandschoenen om dit smeersel aan te brengen, zo beschermt u uw handen tegen irritatie door dit smeersel.
- Smeer de randen van de wond in met zinkoxide zalf of zinkoxide smeersel.
- Schud de fles goed om.
- Drenk een gaasje in het smeersel en leg het natte gaasje in de wond.
- Dek de wond af met een vaseline- of paraffinegaasje en daarop een vochtdoorlatend verband.
- Het gaasje met natriumhypochloriet smeersel moet minstens één uur in de wond blijven.
- Verwijder na een uur het gaasje en spoel de wond schoon met water of fysiologische zoutoplossing.
- Dek de wond af met een vaseline- of paraffinebevattend zalfgaasje en vervolgens een verband. Laat dit zitten tot de volgende behandeling.
- Let op: natriumhypochloriet werkt blekend op kleding, beddengoed en op de haren.
- Let op: dit smeersel heeft een beperkte houdbaarheid. Draai na gebruik de dop op de fles en bewaar de fles in de koelkast. Kijk voor de uiterste gebruiksdatum op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
U gebruikt dit smeersel meestal twee keer per dag. Kies daarvoor twee momenten verdeeld over de dag. Bijvoorbeeld 's ochtends bij het aankleden en 's avonds voor u naar bed gaat.
Hoe lang?
Gebruik dit medicijn zolang in de wond een gele of groen kleur aanwezig is. Overleg hierover met de arts of verpleegkundige.
Vergeten
Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken, zolang de infectie in de wond aanwezig is. Mocht u het toch vergeten zijn:
- Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende behandeling normaal krijgt? Breng het smeersel dan alsnog aan.
- Duurt het minder dan 4 uur voor u de volgende behandeling normaal krijgt? Sla dan de vergeten behandeling over en ga verder met het normale behandelschema.
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
Natriumhypochloriet smeersel en andere huidmiddelen kunnen elkaars werking beïnvloeden. Gebruik behalve dit smeersel geen andere huidmiddelen in de wond. Wel kunt u de randen van de wond beschermen met zinkoxidezalf of -smeersel.
Zwangerschap
Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Dit medicijn komt niet in de moedermelk terecht. Moet u dit smeersel in de buurt van de tepel gebruiken? Doe dit dan vlak na een voeding en was de tepel en de borst goed voor een volgende voeding.
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Overleg met uw arts of verpleegkundige wanneer u kunt stoppen. Als u veel last heeft van irritatie door het medicijn, kunt u met uw arts of verpleegkundige overleggen of het beter is te stoppen.
Handelsinformatie
Natriumhypochloriet smeersel wordt sinds enkele tientallen jaren door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Natriumhypochloriet smeersel FNA of Linimentum Natrii Hypochloritis. Een oude naam voor dit medicijn die nog wel wordt gebruikt is Eusol-paraffine.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.