Colex

Active ingredient: natriumfosfaat in klysma

The text below is about the active substance natriumfosfaat in klysma


Introductie

Natriumfosfaat heeft een laxerende werking.

Het is te gebruiken bij verstopping. Bijvoorbeeld in de laatste levensfase. Het wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek, darmoperatie of bevalling.


Instructiefilmpje

Film 1 - Zetpil en klysma


Highlight


Werking

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week.

U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal medicijnen.

Als u een aantal dagen geen ontlasting heeft gehad, kan de ontlasting zeer hard en pijnlijk zijn.

Behandeling
Natriumfosfaat is geschikt als de ontlasting aan het eind van de darm ingedikt en erg hard is geworden. De ontlasting gaat er dan moeilijk uit en bij aandrang heeft u veel pijn aan de anus.

Dit medicijn maakt de harde ontlasting zacht, waardoor het makkelijker het lichaam verlaat. Nadat u de harde ontlasting kwijt bent, kunt u proberen verdere verstopping te voorkomen. Dit kunt u doen met de volgende maatregelen:

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
 • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
 • Voorkom stress.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Ook kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel, zoals lactulose, gebruiken. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts.

Natriumfosfaat is niet geschikt om langdurig te gebruiken bij verstopping.

Geef dit medicijn alleen aan kinderen of zieke mensen als uw arts of apotheker dat adviseert. De oorzaak van de verstopping moet bij hen eerst worden onderzocht.

Werking en effect
Het klysma maakt de harde ontlasting zacht, waardoor de ontlasting snel en met minder pijn komt. De ontlasting komt meestal binnen vijf minuten op gang.

Andere toepassingen
Dit klysma wordt ook gebruikt om de dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep, onderzoek of bevalling.

Lees meer over verstopping . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Buikpijn of lichte buikkramp

  Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met uw arts.
  Gebruik het medicijn niet als u al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Dit is geen bijwerking van dit medicijn, maar dit medicijn kan de situatie wel verergeren.

Na gebruik gedurende meerdere weken

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel in de anus. Als u last heeft van kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen.

  Deze bijwerking verdwijnt als u stopt met het gebruik.
  Overleg dan eerst met uw arts.

 • Langdurige diarree.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Zorg dat het klysma op lichaamstemperatuur is. Bijvoorbeeld door het in de hand op te warmen.
 • Verwijder het dopje.
 • Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus.
 • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles.
 • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Blijf na het inbrengen liggen tot u aandrang voelt. Door te blijven liggen voorkomt u dat de vloeistof er weer uit komt.

Wanneer?
U kunt het laxeermiddel gebruiken op elk tijdstip van de dag, maar houd er rekening mee dat de ontlasting snel, binnen vijf minuten, kan komen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn af en toe gebruiken bij ernstige verstopping door harde ontlasting. Het is niet geschikt om continu (bijvoorbeeld dagelijks) te gebruiken. Daarvoor zijn andere laxeermiddelen, zoals lactulose, geschikter.

Probeer bij chronische verstopping echter eerst de klachten te verminderen door uw leefpatroon aan te passen.

Heeft u dit medicijn vaak nodig? Overleg met uw arts of er voor u een betere oplossing voor uw verstopping is.


Vergeten


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, kunnen juist een gunstig effect hebben.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en sommige laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.


Zwangerschap

Zwangerschap

Gebruikt u dit medicijn 1 keer? 
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er worden geen problemen voor de baby verwacht, omdat u het medicijn eenmalig gebruikt. 

Gebruikt u dit medicijn meerdere keren? Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET vaker dan 1 keer gebruiken als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

Als u dit medicijn een aantal keren achtereen heeft gebruikt, kunt u op elk moment in één keer met dit medicijn stoppen.

Als u dit medicijn langdurig heeft gebruikt, kunt u last krijgen van ernstige verstopping als u stopt met het gebruik. Uw darmen zijn dan gewend geraakt aan het medicijn en kunnen niet meer zonder. Raadpleeg uw arts als dit bij u het geval is.


Handelsinformatie

Natriumfosfaat is al heel lang in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Colex in een klysma.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.