En-De-Kay thixotrope Fluogel

Active ingredient: natriumfluoride

The text below is about the active substance natriumfluoride


Introductie

Fluoride versterkt tanden en botten. Hierdoor worden de tanden minder snel aangetast door bacteriën, die cariës (gaatjes in tanden en kiezen) veroorzaken. Het wordt gebruikt om tandbederf te voorkomen en zit in normale tandpasta's.

Natriumfluoride wordt gebruikt om tandbederf te voorkomen wanneer het poetsen met normale tandpasta's niet voldoende is. In hogere doseringen wordt het gebruikt bij mensen met veel kans op tandbederf, zoals mensen die door ziekte last hebben van een droge mond, zoals bij het syndroom van Sjögren.


Highlight

 • Fluoride maakt het glazuur van de tanden steviger en beschermt ze tegen zuur. Hierdoor kunnen bacteriën tanden en kiezen minder snel aantasten.
 • Om tandbederf (cariës) te voorkomen.
 • Tandpasta: 2 keer per dag poetsen. Poets niet binnen een uur na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen. Dit verzwakt juist het tandglazuur.
 • Tandgel: eerst op de gebruikelijke wijze tandenpoetsen. Daarna de gel op tanden en kiezen aanbrengen, zoals tandarts of orthodontist heeft aangegeven.
 • Mondspoeling: meet met de maatbeker de hoeveelheid af en spoel hiermee de mond. Pers de vloeistof goed tussen tanden en kiezen door.
 • Vloeistof voor op de tanden: dit brengt de tandarts aan.
 • Eet of drink een half uur niets na de behandeling. Dan werkt het het best. Bij de vloeistof op de tanden mag u pas vier uur na aanbrengen poetsen of op hard voedsel kauwen.


Werking

Tandbederf

In de mond zijn bacteriën aanwezig die leven van suiker. Ze veranderen daarbij suiker uit voedsel in zuur. Dit zuur tast het glazuur van de tanden aan.

Voorkomen van tandbederf
De beste manier om tandbederf te voorkomen is door geen suiker of zoete voedingsmiddelen te gebruiken. Het is vooral schadelijk als het glazuur verschillende keren per dag de inwerking van zuur te verduren krijgt. Het glazuur heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen.

Bovendien is het belangrijk de tanden en kiezen minstens twee keer per dag te poetsen en verder eventueel te flossen. U verwijdert daarmee tandplak. Tandplak bestaat uit een opeenhoping van bacteriën en suikers op het oppervlak van tanden en kiezen.

Ook kunt u fluoride gebruiken om tandbederf te voorkomen.

Werking
Fluoride beschermt de tanden en kiezen op drie manieren. Ten eerste komt het in het glazuur terecht. Dit maakt het glazuur steviger en minder vatbaar voor zuur.

Ten tweede hecht fluoride zich aan beginnende zwakke plekken in het glazuur. Dit maakt deze plekken steviger, zodat ze kunnen herstellen.

Ten slotte zorgt fluoride ervoor dat de bacteriën minder goed suiker in zuur kunnen veranderen, waardoor er minder van het schadelijke zuur op de tanden en kiezen inwerkt.

Lees meer over tandbederf . "

Droge mond

Natriumfluoride wordt gebruikt om de tanden en kiezen te beschermen van mensen met een zeer droge mond. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de ziekte van Sjögren, bestraling van hoofd of hals en gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Oorzaak tandbederf bij een droge mond
Speeksel helpt om zuur in de mond onschadelijk te maken. Bij een droge mond valt deze functie weg.

Werking
Hoe fluoride werkt bij tandbederf leest u hierboven onder tandbederf (cariës).

Lees meer over droge mond . "

Syndroom van Sjögren

Bij het syndroom van Sjögren zijn de slijmvliezen van onder andere neus, keel en ogen droger dan normaal. Door de droge mond heeft u meer kans op tandbederf. Natriumfluoride kan dit tandbederf voorkomen.

Oorzaak tandbederf bij een droge mond
Speeksel helpt om zuur in de mond onschadelijk te maken. Bij een droge mond valt deze functie weg.

Behandeling
De gel die bij het syndroom van Sjögren gebruikt wordt om tandbederf  te voorkomen, is een gel met natriumfluoride die door de apotheek moet worden gemaakt.

Werking
Hoe fluoride werkt bij tandbederf leest u hierboven onder tandbederf (cariës).

Lees meer over syndroom van sjögren . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan irritatie van de huid, galbulten, ontsteking van het mondslijmvlies en zweertjes in de mond.

  In ernstige gevallen ontstaat 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Spoel direct uw mond met water en raadpleeg een arts. Geef in beide gevallen aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

 • Misselijkheid en braken.

Bij gebruik van de mondspoeling:

 • De mondspoeling is niet geschikt voor kleine kinderen, zij hebben de neiging het door te slikken. Berg het zo op dat zij er niet bij kunnen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Tandpasta
Poets de tanden en kiezen met de pasta en spoel daarna de mond.

Mondspoeling
Meet met de maatbeker de voorgeschreven hoeveelheid af en spoel hiermee de mond. Stuw en zuig de vloeistof goed tussen de tanden en kiezen door en spuug daarna de vloeistof uit. Slik de vloeistof niet door! Eet of drink zeker het volgende halfuur niets.

Deze spoelvloeistof is niet geschikt voor kleine kinderen, omdat deze nog niet goed kunnen uitspugen en de neiging hebben de vloeistof door te slikken.

Tandgel
Poets uw tanden met uw gebruikelijk tandpasta. Breng daarna de gel op de tanden en kiezen aan, zoals uw tandarts of orthodontist heeft aangegeven. In sommige gevallen moet u hier gebitskappen voor gebruiken, die speciaal voor uw gebit zijn gemaakt. Deze brengt u in de mond aan en haalt ze er vijf minuten later weer uit. Eet of drink zeker het volgende halfuur niets.

Vloeistof voor op de tanden
Uw tandarts of mondhygiënist brengt dit op uw tanden aan. Er ontstaat dan een laklaag op uw tanden. Hierna mag u vier uur niet poetsen of op hard voedsel kauwen.

Wanneer?

Tandgel en mondspoeling
Gebruik de gel of mondspoeling na het tandenpoetsen. Gebruik het bij voorkeur voor u gaat slapen. De fluoride kan dan langer doorwerken, omdat u de eerste uren niet zult eten of drinken.

Tandpasta
Poets het liefst pas vanaf een uur na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen. Zuur eten of drinken verzwakt het tandglazuur, waardoor u het makkelijker beschadigt bij het poetsen.

 • Kinderen tot en met 1 jaar: 1 keer per dag poetsen met peutertandpasta.
 • Kinderen van 2, 3 en 4 jaar: 2 keer per dag poetsen met peutertandpasta.
 • Kinderen vanaf 5 jaar: 2 keer per dag poetsen met fluoridetandpasta.
 • Volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar: 3 keer per dag poetsen met Duraphat tandpasta.

Hoe lang?

Peutertandpasta
De tandpasta gebruiken vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt tot en met de leeftijd van vier jaar. Vanaf vijf jaar gewone fluoridetandpasta gebruiken.

Tandgel, mondspoeling, vloeistof voor op de tanden en Duraphat tandpasta
Overleg dit met uw tandarts of mondhygiënist.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Sla dan de vergeten behandeling over en hervat uw normale schema.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere geneesmiddelen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Natriumfluoride is verkrijgbaar in pasta, gel, mondspoeling en vloeistof voor op de tanden (suspensie voor dentaal gebruik).

Natriumfluoride is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof, onder de naam Natriumfluoride/Chloorhexidine FNA en in combinatie met andere fluorzouten voor gebruik tegen tandbederf. Deze tekst gaat alleen over natriumfluoride.

Natriumfluoride is meestal zonder recept verkrijgbaar. Voor sommige producten met veel natriumfluoride is wel een recept nodig.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.