U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

aleve intense

Werkzame stof: naproxen

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof naproxen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, boeren, zuurbranden en zeer zelden gebrek aan eetlust.

  U heeft minder kans op maagklachten door dit medicijn in te nemen met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden.
  De bijwerkingen kunnen ook optreden bij zetpillen. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? Dan kunnen de klachten verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat merkt.
  Mensen boven de zeventig jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen schrijven daarom meestal ook een maagbeschermer voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.
  Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik de zetpil. De zetpil geeft minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadigingen van uw maag, darmen of slokdarm.

  U merkt zweren en beschadigingen aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter uw borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan.

  Merkt u bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting? Stop dan met dit medicijn en neem contact op met uw arts. Bij een maagbloeding is het mogelijk dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

  Heeft u ooit eerder een maag- of darmzweer gehad of een andere ernstige maag- of darmziekte, zoals een maag- of darmbloeding? Dan heeft u meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Mogelijk schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Darmklachten: winderigheid en zelden diarree en verstopping.

  Heeft u een langdurige darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dit medicijn kan de klachten verergeren. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Hoofdpijn

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op hoofdpijn die door dit medicijn komt. Mensen die tegen deze hoofdpijn dan dit medicijn weer slikken, kunnen er op die manier afhankelijk van worden.

 • Slaperigheid

 • Oorsuizen en zeer zelden slechter horen. Raadpleeg dan uw arts.

 • Draaierigheid en duizeligheid

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontstekingen in uw mondholte en op de tong. Droge mond en dorstgevoel.

 • Wazig zien of dubbelzien.

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Dikke enkels, polsen en benauwdheid. Dit komt doordat uw lichaam vocht vasthoudt (oedeem). Vooral mensen met een hart dat minder goed pompt (hartfalen) kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als u meer last krijgt van benauwdheid en vochtophoping.

  Oedeem merkt u vaak in uw armen en benen. Benauwdheid komt door vochtophoping in de longen.

 • Haaruitval

 • Psychische klachten, zoals nachtmerries, onrust, en angst. Ook kunt u dingen gaan zien, horen of voelen die er niet zijn (hallucinaties).

  U kunt bijvoorbeeld last krijgen van nachtmerries, slapeloosheid, onrust, opwinding, in de war zijn (verwardheid), geheugenproblemen, nervositeit, angstgevoelens en neerslachtigheid.

 • Huiduitslag met jeuk. Dit kan komen door allergie (zie hierna).

  De uitslag kan ontstaan of erger worden door fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Gebruikt u zetpillen? Dat kunt u ook last krijgen van jeuk of irritatie aan de anus (poepgat) en diarree.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Bijvoorbeeld in de vorm van huiduitslag, zwelling of duizelig worden. Mensen met astma zijn vaker overgevoelig voor dit medicijn.

  Overgevoeligheid kunt u merken door huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Verder kunt u duizelig worden of flauw vallen. Of er kan een zwelling ontstaan van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidziekte ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. In al deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Bent u overgevoelig? Dan mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan uw apotheker dat u overgevoelig bent voor naproxen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt.

  Mensen zijn astma blijken vaker overgevoelig voor dit medicijn. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidsaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidsaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

 • Heeft u psoriasis? U kunt meer last krijgen.

  Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

 • Schade aan uw nieren

  Nierschade merkt u onder andere aan opgezwollen enkels en voeten. Neem contact op met uw arts of apotheker als dit optreedt.

 • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van: hevige pijn in uw bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts of blaren in de mond. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

Bij gebruik gedurende meerdere weken

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Meer kans op een hersenbloeding. Met name als u al eerder een hersenbloeding heeft gehad. Overleg met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP