U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

elocon

Werkzame stof: mometason op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof mometason op de huid

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren.

  U merkt minder snel dat u een infectie op uw huid heeft. Bijvoorbeeld met een bacterie, schimmel of virus. Dit komt doordat dit medicijn de verschijnselen van een infectie remt, zoals jeuk, zwellingen en roodheid. Daardoor kan de infectie uitbreiden zonder dat u het merkt.
  Heeft u een infectie op uw huid? Of denkt u dat u een infectie op uw huid heeft? Gebruik dit medicijn niet op deze plek. Gebruik dit medicijn bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Gebruikt u ook een medicijn tegen deze infectie? Dan kunt u het wel gebruiken.

 • Overgevoeligheid 

  U kunt overgevoelig zijn voor dit medicijn of een van de ingrediënten van dit huidmiddel. Dit merkt u doordat uw huidaandoening erger wordt of niet overgaat. Raadpleeg dan uw arts. Bent u overgevoelig? Geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge huid, huidirritatie.

 • Erger worden van acne

  Gebruikt u dit medicijn op acne-plekken? Dan kunnen deze erger worden. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft

 • Bij mensen met de huidziekte psoriasis kunnen met vocht gevulde blaasjes ontstaan.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Als u dit medicijn langer dan 3 weken gebruikt:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Dunnere huid. U kunt sneller wondjes of blauwe plekken krijgen.

  De huid van uw gezicht en geslachtsdeel is hier extra gevoelig voor. Stop met dit medicijn als u hier last van heeft. Dan kan de huid zich weer herstellen

 • Littekenachtige strepen (striae), rode plekken, verbleking of juist een donkere verkleuring van de huid op de plek waar u dit medicijn aanbrengt.

  Deze plekken verdwijnen meestal niet meer. Raadpleeg uw arts als u huidklachten krijgt.

 • Rode, jeukende uitslag op uw gezicht

  Als u dit medicijn gebruikt op uw gezicht kunt u last krijgen van een rode, jeukende uitslag rond uw mond, neus of ogen. Soms is de uitslag pijnlijk of zijn er schilfers. Raadpleeg dan uw arts. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf als u stopt met dit medicijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Meer haargroei op de plek waar u het medicijn heeft aangebracht.

 • Tragere genezing van wonden.

  Breng het daarom alleen op advies van uw arts aan op een kapotte huid.

 • Cataract (grauwe staar), als dit medicijn per ongeluk steeds weer in het oog komt.

  Wees dus voorzichtig bij smeren in het gezicht en smeer het alleen op advies van uw arts rond of in de buurt van het oog.

 • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts. De kans dat u hier last van krijgt is groter als er per ongeluk wat van dit medicijn direct in uw ogen komt. Smeer het daarom alleen op advies van uw arts, rond of in de buurt van het oog. Deze bijwerking kan ook ontstaan als veel medicijn via de huid in het bloed is gekomen en zo het oog heeft kunnen bereiken. Meestal zal uw arts adviseren om dit medicijn niet langer dan twee weken in het gezicht te gebruiken.

 • Huidklachten als u plotseling stopt met dit medicijn

  Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op stukken huid waar u eerder geen klachten had. Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

 • Tijdelijke vermindering van de werking van de bijnierschors. Hierdoor kunt u na het stoppen tijdelijk last krijgen van erge vermoeidheid.

  De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt. Bijvoorbeeld als een volwassene gedurende meerdere maanden meer dan vijftig gram zalf of crème per week gebruikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP