Cytotec

Active ingredient: misoprostol

The text below is about the active substance misoprostol


Introductie

Misoprostol vermindert de aanmaak van zuur in de maag, beschermt de maagwand, maakt de baarmoedermond zacht en wekt weeën op.

Artsen schrijven misoprostol voor om te voorkomen dat een maag- of darmzweer ontstaat door ontstekingsremmende pijnstillers en bij het afbreken van een zwangerschap als deze ongewenst is, medisch niet verantwoord is, of als de baby in de baarmoeder is overleden.

Artsen schrijven misoprostol ook voor bij zwangerschap om een bevalling in te leiden.


Werking

Maagzweer en darmzweer

Oorzaak
Een maag- of darmzweer kan ontstaan als het slijmvlies dat de maagwand bekleedt onvoldoende beschermt tegen het maagzuur. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan. Vooral ontstekingsremmende pijnstillers kunnen de maag- en darmwand beschadigen.

Voorbeelden van ontstekingsremmende pijnstillers zijn diclofenac, ibuprofen, naproxen, ketoprofen en acetylsalicylzuur. Ook bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen schadelijk zijn voor de maagwand.

Maag- en darmzweer voorkomen
Misoprostol wordt voorgeschreven aan mensen die deze ontstekingsremmende pijnstillers gebruiken en extra kans lopen op maagklachten. Dit betreft vooral ouderen, mensen die al maagklachten hebben of in die het verleden een maag- of darmzweer hadden of bij mensen die ook bijnierschorshormonen gebruiken.

Werking
Misoprostol remt de aanmaak van maagzuur en beschermt de maagwand. Hiermee voorkomt u maagbeschadigingen. De ontstekingsremmende pijnstiller kan zo niet inwerken op de onderliggende maagwand.

De remming van de aanmaak van maagzuur begint na ongeveer een 0.5 uur en houdt minimaal 3 uur aan.

Lees meer over maagzweer en darmzweer

Afbreken van zwangerschap

Het afbreken van een zwangerschap kan met een curettage (weghalen van de vrucht via de vagina) of door innemen van een anti-hormoon in combinatie met een weeën-opwekker. Misoprostol wordt in beide gevallen gebruikt.

Bij een curettage
Misoprostol verslapt de baarmoedermond waardoor een curettage minder pijnlijk verloopt. Deze werking begint binnen 4 uur.

Om weeën op te wekken
Misoprostol wordt toegepast als de baby in de baarmoeder is overleden en de weeën niet vanzelf ontstaan, als er een medische reden is om de zwangerschap af te breken, bijvoorbeeld omdat de baby niet levensvatbaar is, of bij een ongewenste zwangerschap.

In deze gevallen is een curettage vaak mogelijk. De zwangerschap kan ook met medicijnen worden afgebroken. Er ontstaan dan weeën waardoor de vrucht wordt afgedreven, dit is een soort (kleine) bevalling.

Misoprostol wekt weeën op en vergemakkelijkt het afdrijven van de vrucht. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met een anti-hormoon om de zwangerschap eerst af te breken. De weeën starten enkele uren tot dagen na gebruik.

Lees meer over afbreken van zwangerschap

Zwangerschap en kinderwens

Inleiden van een bevalling
Misoprostol wekt weeën op. Het zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt. Dit zet de bevalling in gang.

Dit medicijn wordt gebruikt om een bevalling in te leiden die niet uit zich zelf op gang komt.

De weeën starten enkele uren tot dagen na gebruik.

Lees meer over zwangerschap en kinderwens


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Diarree en buikkramp, vooral in het begin van het gebruik. Door dit medicijn op een volle maag in te nemen, heeft u hier minder last van. De meeste mensen wennen aan deze bijwerking en hebben er na enkele dagen geen last meer van.
 • Huiduitslag en jeukende galbulten. Meestal is er geen sprake van overgevoeligheid. Het kan echter zijn dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Neem daarom bij huiduitslag contact op met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid, braken en buikpijn. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.
 • Verstopping en winderigheid.
 • Duizeligheid en hoofdpijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Koorts en rillingen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeukende huiduitslag of galbulten. Zeer zelden ontstaat er een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor misoprostol. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Bij vrouwen die dit medicijn gebruiken om maagklachten te voorkomen: krampen in de onderbuik, meer pijn bij de menstruatie of andere menstruatiestoornissen, zoals tussentijds bloedverlies of bloedverlies na de overgang. Neem in deze gevallen contact op met uw arts.

Bij gebruik als weeën-opwekker

 • Scheur in de baarmoeder. Dit is een zeer zeldzame bijwerking die kan ontstaan als de zwangerschap al vergevorderd is, als er een litteken in de baarmoeder zit, bijvoorbeeld door een keizersnede of andere operatie aan de baarmoeder, als u vijf of meer keer zwanger bent geweest of als u een heel hoge dosis misoprostol gebruikt. Een scheur in de baarmoeder is een ernstige situatie die onmiddellijk moet worden geopereerd. Vandaar dat u het medicijn in deze gevallen altijd in een kliniek onder medisch toezicht moet gebruiken en niet thuis.


Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Een sikkelcelcrisis bij mensen met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte is een aangeboren afwijking van de rode bloedcellen. Bij een sikkelcelcrisis verslechtert de ziekte plotseling. U merkt dit aan hevige pijn en zwelling rond botten en gewrichten, buikpijn, pijn op de borst en kortademigheid. Gebruik dit medicijn daarom NIET als u sikkelcelziekte heeft. Overleg hierover met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Innemen

 • Doorslikken met een half glas water. Neem de tabletten in op een volle maag, dan heeft u minder last van de bijwerkingen, zoals diarree.
 • Bij gebruik voor een curettage of om weeën op te wekken adviseert de arts soms om de tablet onder de tong te leggen of in uw wangzak te houde en op te laten lossen. Houd de tabletten gedurende minstens een half uur in uw mond. Zijn de tabletten na een half uur nog niet helemaal opgelost? Slik de tabletresten dan door.

In de vagina

 • Weeën opwekken bij het afbreken van een zwangerschap: u moet de tablet(ten) meestal in de vagina inbrengen. Deze toepassing veroorzaakt minder bijwerkingen dan wanneer u dit medicijn inslikt. Uw arts zal aangeven of u deze methode kunt toepassen. Breng de tablet(ten) met de vinger diep in de vagina.
 • Weeën opwekken bij het inleiden van een bevalling: het medicijn wordt in het ziekenhuis door een verpleegkundige of arts toegediend.

Wanneer?

Maagbescherming
Neem dit medicijn direct na een maaltijd in, dus op een volle maag. U heeft dan minder kans op bijwerkingen, zoals diarree. Neem dit medicijn bij voorkeur gelijk in met de pijnstiller.

Weeën opwekken bij het afbreken van een zwangerschap

 • Als de arts heeft vastgesteld dat de baby in de baarmoeder is overleden, kunt u thuis op korte termijn een goed moment bepalen wanneer u start met de tabletten. Vanaf gebruik zal het 2-3 dagen duren voor de vrucht is afgedreven en de ergste bloedingen zijn gestopt.
 • Als u in de kliniek een medicijn heeft gekregen om de zwangerschap af te breken, moet u meestal 36-48 uur hierna de weeën opwekken met misoprostol. In de tussentijd kunnen al bloedingen ontstaan.
 • Om de methode te laten slagen, is het belangrijk dat u zich precies aan het voorschrift van de arts houdt. Soms adviseert de arts alle tabletten in één keer te gebruiken, soms om ze te nemen met tussenpozen van enkele uren. Enkele uren tot dagen na gebruik van de tabletten starten de weeën en zal de vrucht worden afgedreven. De pijn kunt u onderdrukken met paracetamol, ibuprofen, naproxen, diclofenac of een pijnstiller voorgeschreven door de arts.
 • De bloedingen kunnen 2 weken of langer aanhouden. Neem contact op met uw arts als u veel bloedverlies heeft (meer dan drie maandverbanden per uur) of als de bloeding langer dan 3 weken aanhoudt.
 • Binnen 2 weken zal de arts controleren of de vrucht inderdaad is afgedreven.
 • Zorg dat u een telefoonnummer meekrijgt dat u in noodgevallen kunt bellen of als u zich zorgen maakt over de behandeling.

Voor een curettage
De tablet(ten) moeten 1-4 uur voor de curettage worden ingenomen. Soms moeten ze in de vagina worden ingebracht. Meestal zal de arts of verpleegkundige dit doen.


Vergeten

Maagbescherming

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan.
 • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan.

Weeën opwekken bij het afbreken van een zwangerschap
Als u vergeten bent de misoprostol-tabletten op tijd thuis te gebruiken, zal de methode niet volledig werken. Bel uw arts zodra u merkt dat u te laat bent.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap

 • Als u misoprostol gebruikt om een maag- of darmzweer te voorkomen: Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of als u binnenkort zwanger wilt worden. Misoprostol geeft veel kans op aangeboren afwijkingen. Bovendien kan het weeën opwekken, wat veel kans geeft op een miskraam. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts welk ander medicijn u veilig kunt gebruiken.
 • Na een abortus: De arts zal binnen twee weken na de behandeling controleren of de abortus is gelukt. Als dit niet het geval is, is de baby aan de medicijnen blootgesteld. Het is onbekend hoe groot de kans op beschadiging van de baby dan is. Als u de zwangerschap zou willen voortzetten, moet de arts u en de baby intensief controleren. Als u de zwangerschap alsnog wilt laten afbreken, zal de arts u een andere methode voorstellen, zoals curettage.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Misoprostol komt in de moedermelk terecht en kan bijwerkingen bij de baby geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

Als u dit medicijn gebruikt om een maag- of darmzweer te voorkomen: u kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Misoprostol is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Cytotec in tabletten.

Misoprostol is ook verkrijgbaar in een combinatieverpakking met mifepriston onder de merknaam Sunmedabon. Op deze site is een aparte tekst voor Sunmedabon beschikbaar.

Misoprostol wordt ook gebruikt in combinatie met de pijnstiller diclofenac, onder de merknaam Arthrotec. Zie hiervoor de tekst diclofenac met misoprostol.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.