Daktacort

Active ingredient: miconazol met hydrocortisonacetaat

The text below is about the active substance miconazol met hydrocortisonacetaat


Introductie

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Hydrocortisonacetaat behoort tot de zwak werkzame bijnierschorshormonen.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij jeukende schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel.


Highlight

 • Miconazol doodt schimmels en gisten. Hydrocortisonacetaat remt ontstekingen, vermindert schilfering, jeuk en zwellingen.
 • Bij jeukende schimmelinfecties van de huid (zoals voetschimmel).
 • Smeer de zalf ongeveer 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Meestal gebruikt u de combinatie van miconazol met hydrocortison niet langer dan 5 tot 10 dagen. Daarna moet u nog enkele weken een huidmedicijn gebruiken met alleen miconazol.
 • U kunt last krijgen van een rode, geïrriteerde of branderig aanvoelende huid. Houdt dit aan? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Schimmelinfecties van de huid

Oorzaak
Huidschimmels zijn schimmels die leven van de huid, nagels of de haren van mensen of dieren. Schimmels verspreiden 'sporen'. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden. Bij een Candida-infectie is de verwekker de gistachtige schimmel Candida albicans.

Schimmels groeien vooral als de huid vochtig en warm is. Strakke, schurende kleding en veel wassen met zeep kan de huid irriteren en de groei van de schimmels bevorderen.

Ook kunnen schimmelsoorten gaan groeien ten koste van andere, als het evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten op de huid is verstoord.

Verschijnselen
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan.

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Behandeling
De combinatie van miconazol met hydrocortisonacetaat wordt gebruikt tegen schimmel- of gistinfecties van de huid, waarbij men veel last heeft van de ontstekingsverschijnselen, zoals jeuk.

Werking
Miconazol beschadigt de celwand van de schimmel of gist, waardoor deze afsterft. Hydrocortisonacetaat remt de ontsteking en stilt de jeuk.

Effect
U merkt na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De sporen van de schimmel blijven echter nog in de huid achter. De schimmelinfectie is daardoor pas echt genezen als de hele huid is vernieuwd. Bij eenvoudige huidinfecties kan dit 2-3 weken duren.

Na een dag of 10 is hydrocortisonacetaat meestal niet meer nodig. De behandeling moet u dan nog enkele weken voortzetten met een huidmiddel met alleen miconazol.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Iedereen komt met voetschimmel in aanraking. Vooral de vloeren van zwembaden en sportruimtes zijn een bron van schimmels. Voetschimmel kan meestal geen kwaad, maar de pijn en jeuk zijn wel hinderlijk. Op de voeten en vooral tussen de tenen ziet u roodheid, velletjes en kloofjes.

Voorkomen
U kunt voetschimmel proberen te voorkomen met de volgende maatregelen:

 • was uw voeten elke dag, het liefst met weinig of helemaal geen zeep; als u zeep gebruikt dan bij voorkeur een pH5-wastablet of een neutrale wasemulsie;
 • droog de voeten zorgvuldig en grondig af, vooral tussen de tenen;
 • draag elke dag schone sokken, die het transpiratievocht goed opnemen en de huid droog houden, bijvoorbeeld katoenen of wollen sokken;
 • draag goed ventilerend schoeisel, bij voorkeur van leer en wissel bij voorkeur dagelijks van schoenen;
 • laat de schoenen tussendoor goed drogen;
 • laat de schoenen zo vaak mogelijk uit en loop op blote voeten of kousenvoeten;
 • draag slippers in gemeenschappelijke douche- of (zwem)badruimtes.

Behandeling
Voetschimmel is meestal goed te behandelen met een plaatselijk aan te brengen antischimmelmiddel, zoals miconazol. De combinatie van miconazol met hydrocortisonacetaat wordt gebruikt als men veel last heeft van de ontstekingsverschijnselen, zoals jeuk.

Effect
Binnen enkele dagen zullen de verschijnselen verminderen. De schimmelsporen zijn dan nog wel in de huid, daarom moet u het medicijn doorgebruiken tot de gehele huid is vernieuwd. Dat duurt na het verdwijnen van de verschijnselen nog een tot twee weken.

Na een dag of 10 is hydrocortisonacetaat meestal niet meer nodig. De behandeling moet u dan nog enkele weken voortzetten met eenhuid middel met alleen miconazol.

Lees meer over voetschimmel


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Deze klacht hoort binnen een aantal dagen over te gaan. Neem contact op met uw arts als u last blijft houden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Andere huidinfecties dan de schimmelinfectie waar u dit medicijn voor gebruikt. Dit medicijn werkt niet tegen bacteriën of virussen, maar kan de verschijnselen van infecties wel maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid is geïnfecteerd.
 • Overgevoeligheid voor hydrocortisonacetaat, miconazol of een van de bestanddelen van het huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Bij langdurig gebruik, van meerdere weken tot maanden, kunnen nog andere bijwerkingen optreden. Bijvoorbeeld het dunner worden van de huid, littekenachtige strepen (striae), meer haargroei, rode, jeukende uitslag bij gebruik in het gezicht en glaucoom. Meestal adviseert uw arts u echter om dit medicijn niet langer dan twee weken te gebruiken.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Uw arts heeft u waarschijnlijk een instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken.

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was de geïnfecteerde lichaamsdelen dagelijks. Bij infecties tussen de tenen: vóór elke toepassing de voeten goed wassen en eventuele schilfers verwijderen.
 • De schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème of zalf daarom twee cm breder dan de ontstoken plek.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken.
 • Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts in het gezicht. Als het per ongeluk in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn te verwijderen.

Wanneer?

 • Breng dit medicijn tweemaal per dag aan: 's ochtends en 's avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal. Vaker aanbrengen is niet nodig.
 • Moet u de crème of zalf één keer per dag aanbrengen? Dan kunt u dit het beste 's avonds voor het slapengaan doen.

Hoe lang?
U hoeft de combinatie van miconazol met hydrocortison-acetaat meestal niet langer dan vijf tot tien dagen te gebruiken. De ontstekingsverschijnselen zijn dan veelal verdwenen en hydrocortison is niet meer nodig. De schimmelinfectie is dan nog niet over. De arts zal daarom nog voor enkele weken een huidmiddel met alleen miconazol in een crème of zalf voorschrijven.

Houd er rekening mee dat miconazol op de huid een kuur is. U mag deze kuur niet onderbreken en moet het helemaal afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen. Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de ernst en de plaats van de infectie.


Vergeten

Het is belangrijk een medicijn met miconazol consequent te blijven gebruiken, zodat de schimmel niet opnieuw kan groeien.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

 • Antistollingsmiddelen, namelijk fenprocoumon en acenocoumarol. Miconazol versterkt het effect van deze medicijnen. Uw arts zal miconazol vervangen door een ander medicijn. Neem hierover contact op met uw arts.
 • Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert.
  Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.


Stoppen

U kunt wel stoppen met het combinatiepreparaat van hydrocortison-acetaat met miconazol, maar ga daarna door met een crème of zalf met alleen miconazol. Maak die kuur helemaal af. Dat betekent dat u doorgaat met smeren tot de roodheid, jeuk en schilfering al een paar weken over zijn

Als u de kuur afbreekt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Miconazol is sinds 1971 en hydrocortisonacetaat sinds 1952 internationaal op de markt. Deze combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Daktacort en als het merkloze Miconazolnitraat-Hydrocortison in crème en zalf.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.