Flagyl ovules

Active ingredient: metronidazol voor toepassing in de vagina

The text below is about the active substance metronidazol voor toepassing in de vagina


Introductie

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en parasieten.

Artsen schrijven metronidazol-vaginaalzetpillen voor bij een trichomonas-infectie van de vagina en bij bacteriële vaginose.


Highlight

 • Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten.
 • Bij vrouwen met infecties van de vagina. Namelijk bij trichomonas-infectie (geslachtsziekte) en bacteriële vaginose.
 • Een kuur duurt 7 tot 10 dagen. Werkt binnen enkele dagen. Maak toch de hele kuur af, anders kan de infectie terugkomen.
 • Breng de zetpil diep in de vagina,vlak voor u gaat slapen.
 • Gebruik geen alcohol tot 2 dagen na de laatste dosis metronidazol. Anders kunt u vervelende bijwerkingen krijgen.
 • U kunt last krijgen van pijn of irritatie in de vagina, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, hinderlijke metaalsmaak en gebrek aan eetlust.
 • Het is beter om tijdens de behandeling geen geslachtsgemeenschap te hebben. Metronidazol werkt dan minder goed. Wilt u dit toch, wacht dan tot minstens 2 uur nadat u de vaginaalzetpil heeft ingebracht.
 • De zetpil tast het rubber van condooms en pessaria aan, waardoor deze sneller scheuren. Dit kan duren tot 3 dagen na stoppen met de behandeling.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.


Werking

Trichomonas-infectie

De trichomonas-infectie (‘trich’) is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Oorzaak
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas. Deze wordt door seksueel contact overgedragen.
De-infectie kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

Verschijnselen
Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.
De eerste verschijnselen kunnen 1 tot 4 weken na de infectie ontstaan. Soms merkt men het pas na jaren of zijn er helemaal geen verschijnselen.

Het is daardoor soms moeilijk vast te stellen wanneer u besmet bent geraakt.

Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen.

 • Bij vrouwen: als de vagina ontstoken is, kan dit jeuk en veel afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Het plassen kan hierdoor pijn doen.
  Bij een zwangerschap kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
 • Bij mannen: mannen krijgen zelden klachten van een trichomonas-infectie. Soms hebben ze 's ochtends een beetje afscheiding. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven.

Besmetting voorkomen
Gebruik condooms. Dit is voldoende om een besmetting met Trichomonas te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

De arts zal meestal adviseren ook alle seksuele partners van de afgelopen 4 weken te informeren, zodat zij zich kunnen laten behandelen. Ook al hebben zij zelf geen last, zij kunnen wel anderen besmetten.

Behandeling
Behandeling is altijd nodig als u seksueel actief bent. Dus ook als u zelf geen last heeft van de infectie.
Artsen schrijven bij een trichomonas-infectie meestal metronidazol voor in tabletvorm.  

Als u deze tabletten niet verdraagt, schrijven artsen soms vaginaal-zetpillen met metronidazol voor. Deze werken echter minder sterk.

Soms schrijft de arts de combinatie van tabletten met vaginaal-zetpillen voor. Het effect is dan sterker.

Lees meer over trichomonas-infectie

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten ten koste van andere gaan groeien. U kunt dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en jeukende vagina en schaamlippen.

Besmetting voorkomen
U kunt een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Gebruik ook geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Als u veel last heeft van de infectie, schrijft de arts meestal metronidazol voor. Het betreft dan een kuur van 7 dagen. Bij bacteriële vaginose is het niet nodig dat de partner ook behandeld wordt.

Lees meer over bacteriële vaginose

Infecties met parasieten

Metronidazol doodt bepaalde parasieten. In vaginaal-zetpillen wordt het gebruikt bij een infectie met de trichomonas-parasiet.

Zie voor meer informatie over deze infectie bij Trichomonas-infectie.

Lees meer over infecties met parasieten

Infecties met bacteriën

Metronidazol doodt bepaalde bacteriën. In vaginaal-zetpillen wordt het gebruikt bij een verstoord evenwicht van de bacteriën in de vagina.

Zie voor meer informatie hierover bij Bacteriële vaginose.

Lees meer over infecties met bacteriën


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Irritatie of pijn in de vagina na toediening.

De bijwerkingen beperken zich niet tot de vagina. Ze kunnen ook in de rest van het lichaam voorkomen. Dat komt doordat een deel van de werkzame stof kan via de vagina in het bloed terecht komt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn.
  Zeer zelden komt ernstige diarree voor. U heeft dan last van waterdunne diarree, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Dit wijst op een ernstige ontsteking van de dikke darm. Waarschuw dan direct een arts.
 • Hinderlijke metaalsmaak in de mond. Of u merkt dat voedsel en drinken anders smaakt.
 • Gebrek aan eetlust.
 • Duizeligheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Aandoeningen aan uw tong of in uw mond, zoals een branderig gevoel, ontstekingen en lichte of donkere aanslag op de tong.
 • Donkerbruine kleur van de urine. Dit is onschuldig.
 • Niet tegen alcohol kunnen. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid. Gebruik daarom geen alcohol zolang u metronidazol gebruikt en tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met metronidazol.
 • Psychische bijwerkingen, zoals verwardheid, prikkelbaarheid, sombere stemming en hallucinaties.
 • Oogproblemen, zoals dubbelzien, scheelzien, wazig zien en verandering in het zien van kleuren. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal weer.
 • Oorsuizen of slechter horen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
 • Spierpijn en gewrichtspijn.
 • Bloedafwijkingen of een ontsteking van de alvleesklier of van de lever. Bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik, een gele kleur van huid of oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel, moet u direct een arts waarschuwen.
 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt.
  Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.
 • Ernstige effecten op de hersenen. U merkt dat aan verwardheid, zwalkend lopen, moeilijk praten, trillende handen, stuipen en een trillend of wiebelend beeld zien. Waarschuw bij deze verschijnselen onmiddellijk een arts. Na stoppen verdwijnt deze bijwerking meestal snel.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dit merken aan huiduitslag, jeuk, blozen en galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid. Dit kan zich uiten in duizeligheid en flauwvallen of 'angio-oedeem': een zwelling van gezicht, lippen, mond, tong of keel, waarbij u erg benauwd kunt worden.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan vooral op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen.
  In beide gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de eerstehulpdienst gaan.
  Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor metronidazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden na gebruik gedurende meerdere weken

 • Stoornissen aan de gevoelszenuwen. U merkt dat onder andere aan een doof of tintelend gevoel in de armen en benen of aan coördinatieproblemen, bijvoorbeeld zwalkend lopen. Waarschuw dan een arts. Nadat u met dit medicijn bent gestopt, kan het nog een aantal weken tot maanden duren voor deze klachten over zijn.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Breng de zetpil diep in uw vagina. Dit gaat het best als u op uw rug ligt met enigszins gebogen, gespreide benen.
 • Gebruik geen tampons. Het medicijn gaat daarin zitten en kan zo minder goed werken.

Wanneer?

 • Gebruik de vaginaal-zetpil voor u gaat slapen. De zetpil kan dan de hele nacht werken.

Hoe lang?

 • Trichomonas-infectie: een kuur duurt 10 dagen. U moet meestal ook metronidazol-tabletten of -drank gebruiken.
 • Bacteriële vaginose: een kuur duurt 7 dagen.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de ziekteverwekkers meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Kan ik geslachtsgemeenschap hebben als ik dit medicijn gebruik?

 • U kunt tijdens de behandeling beter geen geslachtsgemeenschap hebben, omdat metronidazol dan minder goed werkt. Als u toch seksueel contact wilt hebben, wacht dan tot ten minste 2 uur na het inbrengen van de zetpil.
 • De zetpil kan het rubber van condooms en pessaria (vrouwenring) aantasten. Condooms en pessaria scheuren hierdoor makkelijker. Dit kan tot 3 dagen na stoppen met de behandeling duren.
 • Als u geen condoom gebruikt: door dit medicijn kan de penis van uw partner geïrriteerd raken.


Vergeten

Breng de vergeten vaginaal-zetpil zo snel mogelijk in, tenzij u al binnen 4 uur de volgende dosis moet gebruiken. Sla dan de vergeten dosis over en ga door met uw normale schema. De vergeten zetpil gebruikt u aan het eind van de kuur. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.


Verboden

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid. Heeft u hier last van? Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Gebruik geen alcohol als u metronidazol gebruikt. Uw lichaam kan hier anders op reageren dan normaal. Uw gezicht wordt dan rood, u wordt misselijk en u krijgt last van hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid. Dit gebeurt al bij kleine hoeveelheden alcohol.
Wacht na het einde van de kuur nog minstens 2 dagen voor u weer alcohol gebruikt. U bent er dan zeker van dat alle metronidazol uit uw lichaam is verdwenen.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Mebendazol (wormdodend medicijn). In combinatie met metronidazol geeft dit medicijn meer kans op een zeer ernstige huidaandoening met blaren, vooral op de slijmvliezen. Gebruik deze medicijnen niet samen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Metronidazol kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u metronidazol gebruikt of gebruikt heeft.
 • Lithium, een medicijn tegen bipolaire stoornis (manische depressiviteit). Metronidazol kan de bijwerkingen van lithium versterken. Dit merkt u aan maagdarmklachten, trillen, spierzwakte, spiertrekkingen, duizeligheid, slaperigheid, sufheid, verwardheid, verminderde concentratie, moeite met lopen en spreken, en epileptische aanvallen. Waarschuw meteen uw arts als u last krijgt van één van deze bijwerkingen.
  Overleg met uw arts als u metronidazol gaat gebruiken. Uw arts moet het lithiumgehalte in uw bloed regelmatig laten controleren en de dosering eventueel aanpassen.
 • Disulfiram, een medicijn gebruikt bij alcoholontwenning. Metronidazol versterkt de kans op benauwdheid, verwardheid, hallucinaties en een psychose. Gebruik deze medicijnen daarom niet samen. Overleg met uw arts, mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven.
 • Medicijnen die alcohol of propyleenglycol bevatten. Door de combinatie van metronidazol en de alcohol of propyleenglycol kunt u last krijgen van vervelende bijwerkingen. Daarom mag u deze middelen niet gebruiken als u ook metronidazol gebruikt. Vraag aan uw apotheker of uw medicijnen alcohol of propyleenglycol bevatten. Of zoek het op in de bijsluiter. Overleg met uw arts of apotheek als u een dergelijk medicijn gebruikt.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Metronidazol maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met metronidazol. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met metronidazol? Neem dan contact op met uw arts.
 • De medicijnen tegen kanker capecitabine, fluorouracil en tegafur. Metronidazol versterkt de bijwerkingen van deze medicijnen, vooral op het bloed.
  Overleg met uw arts. Als een ander medicijn niet mogelijk is, zal uw arts het bloed vaker laten controleren.
 • Busulfan, een ander medicijn tegen kanker. De bijwerkingen van busulfan kunnen toenemen door metronidazol. Gebruik metronidazol daarom niet samen met busulfan. Overleg met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt de vaginaal-zetpillen veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Houd er wel rekening mee dat een beetje van het medicijn in de moedermelk komt. Het kan de melk een nare metaalsmaak geven.

Weigert uw baby de borst door die metaalsmaak? Geef dan tot 12 uur na gebruik van de zetpil geen borstvoeding. Kolf in deze periode de moedermelk af en gooi deze weg. Eventueel kunt u, voor u aan de kuur begint, moedermelk afkolven en invriezen voor gebruik in een flesje tijdens deze periode. Overleg eventueel met uw arts of apotheek.


Stoppen

Als u te vroeg stopt zijn de ziekteverwekkers waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Metronidazol is sinds 1960 internationaal op de markt. In vaginaal-zetpillen (ovules) is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Flagyl.

Metronidazol is ook te krijgen in tabletten, drank, infuusvloeistof, gel en crème. Deze informatie gaat alleen over vaginaal-zetpillen. U kunt voor de andere toepassingen informatie vinden in de teksten Metronidazol om in te nemen en Metronidazol op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.