U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

metoclopramide

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Diarree

 • Zwak gevoel

 • Bewegingsstoornissen, soms met minder goed zien. De bijwerkingen kunnen lijken op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson: stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid en plotselinge spiertrekkingen. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts. Ouderen, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen die al bewegingsstoornissen hebben zijn extra gevoelig voor deze bijwerking.

  Als u dit medicijn langdurig gebruikt, kunt u zeer zelden een ander soort bewegingsstoornissen krijgen die lijken op tics. Zoals vreemde bewegingen van tong en mond, zoals smakken, zuigen of kauwen, en vreemde gezichtsuitdrukkingen. Verder buigen en strekken van vingers en tenen, zwaai- en draaibewegingen van schouders en bekken. Soms ziet u hierbij ook minder goed of gaan de ogen krampachtig bewegen. Als u dit medicijn langdurig gebruikt, is de kans op deze bijwerkingen groter. U mag dit medicijn daarom maximaal 5 dagen achter elkaar gebruiken. Waarschuw uw arts als u last krijgt van deze tics.

 • Stemmingsveranderingen, zoals depressie.

  Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Borstvorming bij mannen en opzwellen van de melkklieren bij vrouwen. Ook kan er melk uit de borsten vloeien en kan de menstruatie ontregeld raken.

  Deze verschijnselen verdwijnen weer binnen enkele dagen nadat u met metoclopramide bent gestopt.

 • Overgevoeligheid. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk of galbulten.

  Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid of een opgezet gezicht, tong, lippen en keel. Stop dan het gebruik en waarschuw direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn voor dit medicijn, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Verwardheid, waanbeelden en sufheid

 • Epileptische aanvallen. Mensen met epilepsie hebben kans dat zij meer aanvallen krijgen.

  Overleg hierover met uw arts.

 • Maligne neurolepticasyndroom. Dit is te merken aan onverklaarbare koorts, zeer stijve spieren, sufheid, hartkloppingen en ernstig zweten.

  Neem bij deze verschijnselen onmiddellijk contact op met uw arts.

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Dit is vooral van belang voor mensen met een hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval. Mensen met de erfelijke hartaandoening Brugada-syndroom, hebben meer kans op hartritmestoornissen. 

  Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis of erfelijke hartaandoening heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn. Als u dit medicijn toch moet gebruiken, zal uw arts uw hart extra controleren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP