Gentiaanviolet oplossing FNA

Active ingredient: methylrosaniline

The text below is about the active substance methylrosaniline


Introductie

Methylrosaniline doodt de candida-gist en sommige bacteriën.

Een andere naam voor methylrosaniline is gentiaanviolet.

Artsen schrijven het voor bij infecties van de huid en slijmvliezen met de candida-gist, zoals spruw (witte vlekjes in de mond bij baby's).


Highlight

 • Methylrosaniline doodt de Candida-gist en sommige bacteriën.
 • Bij candida-infecties in de mond, de oren, het nagelbed en in huidplooien. Zoals spruw (witte vlekjes in de mond bij baby's), smetten en andere Candida-infecties.
 • Spruw en huidinfecties: breng aan met een wattenstaafje of met de bijgeleverde penseel.
 • Methylrosaniline geeft donkerpaarse vlekken op uw huid, nagels en kleding. Spoel bij morsen meteen met veel water.
 • De oplossing is brandbaar. Gebruik het niet in de nabijheid van open vuur.
 • Jeuk en roodheid worden binnen enkele dagen minder. Ga door tot de verschijnselen van de infectie weg zijn.
  In de mond (bij spruw) niet langer dan 4 dagen gebruiken.
 • Gebruik dit medicijn niet op wondjes. Laat het niet in de ogen komen.
 • Uw huid kan rood worden en geïrriteerd of branderig aanvoelen. Houdt dit aan of ontstaan er zweertjes? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Schimmelinfecties van de huid

Verschijnselen
U merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels, liezen of onder de borsten (‘smetten’).
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan. Slijmvliezen kunnen branderig en pijnlijk worden.

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met schimmels of gisten, zoals de Candida-gist. Gisten zijn altijd aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer, bijvoorbeeld bij ouderen, mensen met hiv of diabetes.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmelinfecties steeds terugkomen.

Schimmelinfecties voorkomen
Met de volgende maatregelen kunt u voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert.

 • Houd de huid schoon en droog. Dus na het wassen goed afdrogen. Gebruik eventueel talk in lichaamsplooien. Veel wassen met zeep is juist niet gunstig, omdat hierdoor de bescherming van de huid afneemt. Gebruik liever een pH-neutrale zeep of een middel zonder zeep.
 • Draag katoenen ondergoed. Draag wollen of katoenen  kleding en sokken en verwissel sokken dagelijks. Draag geen knellende of schurende kleding.
 • Draag ventilerende schoenen en verwissel deze dagelijks. Dus geen rubberen of plastic schoenen, maar liever sandalen, of linnen of leren schoenen. Gebruik eventueel een schimmeldodend poeder in de schoenen.
 • Voorkom infectie door in openbare gelegenheden (zwembaden, douches, sportzalen) altijd schoenen of slippers te dragen.

Behandeling
Methylrosaniline (gentiaanviolet) bestrijdt infecties met de candida-gist. Het wordt soms toegepast bij infecties in huidplooien, in het oor en bij infecties van het nagelbed. Uw arts kan methylrosaniline voorschrijven als andere antischimmelmiddelen onvoldoende werken of niet gebruikt kunnen worden.

U merkt binnen enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid . "

Spruw (Candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie in de mond en soms ook in de slokdarm. Het wordt veroorzaakt door de Candida-gist. De Candida  is een soort gist die van nature veel in de mond voorkomt.
In de mondholte bevinden zich bij elk mens veel verschillende bacteriën en gisten. Een Candida- infectie ontstaat als deze bacteriën en gisten elkaar niet voldoende in evenwicht houden.

Oorzaak
Spruw komt nogal eens voor bij jonge baby’s, maar kan ook bij volwassenen optreden. Bijvoorbeeld bij mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aidspatiënten, verzwakte ouderen, mensen met kanker of transplantatiepatiënten.
Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden), kan de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Meestal geeft het geen klachten.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.
Eventueel schrijft de arts een dikke vloeistof met antischimmelmedicijn voor. Deze werkt rechtstreeks in de mond. Als de infectie vaak terugkomt kan de arts een medicijn voorschrijven dat via het bloed werkt. Bijvoorbeeld fluconazol capsules of drank. 

Methylrosaniline wordt alleen gebruikt als deze middelen niet voldoende werken. Vanwege de bijwerkingen wordt het bij baby’s alleen gebruikt op een of enkele kleine plekjes. Dus niet in de hele mondholte.

Werking
Methylrosaniline (gentiaanviolet) bestrijdt de Candida-gist.
Het werkt binnen enkele dagen. Vaak is 1 keer aanbrengen genoeg.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond) . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Donkerpaarse verkleuring van de behandelde plek.

  De verkleuring van huid of slijmvlies verdwijnt meestal na 1 à 2 weken vanzelf.
  Als u dit middel gebruikt op een beschadigde huid of zweertjes, kan de verkleuring blijvend zijn.
  De nagelverkleuring groeit vanzelf uit binnen een paar maanden.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Irritatie, branderig gevoel en roodheid van de behandelde plek.

  De kans op irritatie is groter naarmate u het middel vaker aanbrengt. Neem contact op met uw arts als u hier veel last van heeft of als de klachten na stoppen niet overgaan.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Zweertjes, bij gebruik op slijmvliezen, zoals in de mond.

  Neem dan contact op met uw arts. Daarom mag u het op slijmvliezen niet langer dan 3 tot 4 dagen gebruiken.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan sterke jeuk en irritatie, ongewone zwelling, roodheid of huiduitslag.

  Neem dan contact op met uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn voor methylrosaniline, meld dat dan altijd aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan voor zorgen dat u dit middel in het vervolg niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.


Hoe?

Huidinfectie

 • Gebruik dit middel niet bij wondjes en laat het niet in uw neus, ogen of op de oogleden komen. Dit kan irritatie en verkleuring geven. Komt het per ongeluk in uw oog, neus of in een wondje? Spoel dan goed met water om het middel te verwijderen.
 • Was de aangedane plek vóór iedere toepassing en verwijder eventuele schilfers.
 • Breng de oplossing met het bijgeleverde penseeltje of met een wattenstaafje op de aangedane plekken op de huid. De oplossing kleurt de huid paars.

Spruw

 • Bij baby's: leg het kind op de buik, zodat de vloeistof niet in de keel kan lopen.
 • Breng de vloeistof met een wattenstaafje aan op de ontstoken gedeeltes in de mond. De oplossing kleurt het slijmvlies paars.

Extra voorzorgen

 • Gebruik dit middel niet in de buurt van open vuur (zoals een sigaret of kaars). De vloeistof is brandbaar.
 • Sluit het flesje na gebruik goed af, anders verdampt de inhoud.
 • Kijk op het etiket voor de uiterste gebruiksdatum.
 • De vloeistof kan donkerpaarse vlekken veroorzaken, bijvoorbeeld op kleding en beddengoed. De vlekken zijn meestal met veel water te verwijderen.

Wanneer?
Het beste kunt u dit middel 2 keer per dag aanbrengen: `s ochtends en `s avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende de dag. Bij baby's met spruw is 1 keer aanbrengen soms genoeg.

Hoelang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is, die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle candida-gist verdwenen is.

Huidinfectie

 • Ga in elk geval door tot de verschijnselen geheel zijn verdwenen. Stop niet tussentijds, anders heeft u kans dat de infectie terugkomt.
 • Neem contact op met uw arts als de infectie na een paar dagen niet is verbeterd.

Spruw (candida-infectie in de mond):

 • Gebruik dit middel maximaal 4 dagen. Bij langer gebruik bestaat er kans op irritatie en beschadiging van het mondslijmvlies.
 • Zijn er na 4 dagen nog steeds klachten, neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Het heeft geen zin om een dubbele hoeveelheid aan te brengen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit middel kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan meestal alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De oplossing bevat alcohol. Dit kan misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid oproepen bij gebruik van:

 • disulfiram (een medicijn om van een alcoholverslaving af te komen);
 • metronidazol (een antibioticum).

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

Als u stopt bestaat de kans dat niet alle schimmels verdwenen zijn en dat de infectie blijft bestaan of terugkeert. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. Neem dan contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Methylrosaniline is sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. Het is in apotheken verkrijgbaar in een aanstipvloeistof onder de naam Gentiaanviolet oplossing FNA en Methylrosaniline oplossing FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.