Duspatal

Active ingredient: mebeverine

The text below is about the active substance mebeverine


Introductie

Mebeverine werkt tegen darmkrampen.

Artsen schrijven het voor bij het prikkelbaredarmsyndroom (darmkrampen).


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Mebeverine werkt tegen darmkrampen. Het verslapt de spieren van de dikke darm.
 • Bij het prikkelbare-darmsyndroom (darmkrampen, een opgezette buik en verstopping of juist diarree).
 • Mebeverine werkt na enkele uren. Het werkt niet bij iedereen, veel mensen houden nog klachten.
 • Slik de capsules heel door met water, zonder te kauwen. Heeft u moeite met slikken? U mag de capsule ook open maken en de korrels doorslikken. Kauw niet op de korrels.
 • U gebruikt de capsules 2 keer per dag, 's ochtends en 's avonds.
 • Een aantal leefmaatregelen zijn effectiever bij het prikkelbare-darmsyndroom: vezelrijke voeding, veel drinken, voldoende lichaamsbeweging en stress vermijden.
 • Blijft u na 2 weken klachten houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Wordt uw stoelgang plotseling anders, verliest u bloed of slijm bij de ontlasting of valt u ineens veel af? Waarschuw dan direct uw arts.


Werking

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen. Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts mebeverine voorschrijven. Mebeverine verslapt de spieren van met name de dikke darm, zodat deze zich minder hard samenknijpt en er minder krampen ontstaan. Het heeft een gering effect.

Effect
De capsules werken pas na enkele uren.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, duizeligheid of 'angio-oedeem'. Angio-oedeem kan zich uiten in zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Stop bij overgevoeligheid met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor mebeverine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
 • Verergering van de darmklachten bij mensen met de ziekte cystic fibrose, die vooral last hebben van hun darmen (distaal intestinaal syndroom). Overleg eerst met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kapot kauwt, komt het werkzame bestanddeel te vroeg vrij en zal het niet goed werken.

Wanneer?
U gebruikt de capsules 2 keer per dag. U mag ze innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u ze 2 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends en 's avonds.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang uw klachten duren. Overleg eventueel met uw arts als u wilt stoppen.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn, sla de deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. U zult moeten proberen welke voedingsmiddelen u beter kunt vermijden.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn of (tijdelijk) stoppen met het medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Mebeverine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Duspatal en als het merkloze Mebeverine in capsules met vertraagde afgifte.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.