U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

colofort

Werkzame stof: macrogol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof macrogol

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid en diarree.

  Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal vanzelf. Na langdurig gebruik kan erge diarree optreden.
  Gebruikt u dit medicijn om de darm te legen voor een darmonderzoek? Dan is waterige diarree juist de bedoeling. Het gaat vanzelf over als u stopt met dit medicijn.
  Gebruikt u het als laxeermiddel? Raadpleeg bij erge diarree uw arts, en stop tijdelijk met dit medicijn.

 • Buikpijn

  Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Duren de buikkrampen lang? Neem dan contact op met uw arts. Heeft u voordat u dit middel wilt gaan gebruiken al last van een plotseling opkomende hevige buikpijn? Gebruik het middel dan niet. Deze hevige buikpijn kan komen door een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Deze klachten kunnen door dit middel juist verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Uitdrogingsverschijnselen en tekort aan mineralen, vooral bij ouderen. Ouderen kunnen hierdoor verward en gedesoriënteerd raken.

  Zorg dat u veel drinkt bij dit medicijn. Als u macrogol in een product met mineralen ('electrolyten') gebruikt, heeft u minder kans op deze bijwerking.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Als u dit merkt, raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid of een opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u macrogol niet opnieuw krijgt.

Als u macrogol gebruikt om de darm te legen voor onderzoek, kunnen ook de volgende bijwerkingen nog optreden:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Pijnlijke huid rond de anus (poepgat) door de diarree.

  Eventueel kunt u de huid rond de anus (poepgat) beschermen met een beetje vaseline of zinkzalf. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

 • Plotseling uitvallen van de nieren.

  Dit is meestal te voorkomen door voldoende te drinken. Gebruik de hoeveelheden water die uw arts of apotheker heeft aangegeven.

 • Hartkloppingen, vocht achter de longen, benauwdheid.

  Dit komt door de plotseling grote hoeveelheden vocht die het lichaam te verwerken krijgt. Waarschuw uw arts bij hartkloppingen of benauwdheid.

 • Heeft u slikproblemen en daardoor moeite met drinken van vloeistoffen? U kunt zich dan eerder verslikken en zo vocht in de longen krijgen.

  Overleg met uw arts als u slikproblemen krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP