Colofort

Active ingredient: macrogol

The text below is about the active substance macrogol


Introductie

Macrogol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken.


Highlight

 • Macrogol houdt water in de darm vast, waardoor uw poep zachter wordt. Hierdoor kunt u makkelijker naar het toilet.
 • Bij verstopping en om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie (darmspoeling).
 • Bij verstopping: drink na gebruik een glas water.
  Uw merkt na 1 tot 2 dagen verbetering. Naar het toilet gaan wordt minder pijnlijk.
 • Darmspoeling: begin de avond voor uw behandeling of op de dag van uw behandeling. U mag 2 uur voor de behandeling geen vast voedsel meer eten. Binnen 1 tot 2 uur moet u naar het toilet.
 • U krijgt uitleg van uw arts of apotheker hoeveel uur u voor het onderzoek alles moet hebben opgedronken.
 • Een vol gevoel of buikpijn hoort erbij en gaat vanzelf over. Krijgt u onverwacht erge buikpijn? Waarschuw een arts.


Werking

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting erg hard of als u langer dan 3 dagen geen ontlasting heeft gehad. De ontlasting kan dan pijnlijk verlopen.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan als u de ontlasting te lang ophoudt, te weinig vezels in de voeding gebruikt, te weinig drinkt, te weinig lichaamsbeweging heeft of veel stress. Ook een aantal medicijnen kan als bijwerking verstopping geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, zoals volkorenproducten en groenten, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of macrogol de klachten vermindert.

Werking
Na inname komt macrogol in de darm terecht. In de darm trekt macrogol vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en stimuleert het de darmbeweging van de dikke darm (colon).

Aan veel producten met macrogol zijn mineralen toegevoegd, zoals natriumchloride (zout), kaliumchloride of natriumsulfaat. Deze mineralen helpen de darmen om voldoende zout en vocht vast te houden. Hierdoor raakt u minder snel uitgedroogd door het laxeren.

Effect
Als u macrogol tegen verstopping gebruikt, merkt u resultaat na 1 tot 2 dagen.

Als u macrogol gebruikt om de darm leeg te maken, bijvoorbeeld voor een darmonderzoek, moet u een grote hoeveelheid macrogol in korte tijd gebruiken. U merkt dan binnen 1 tot 2 uur dat u een waterige diarree krijgt. De darm wordt hierdoor van binnen ‘schoongespoeld’.

Lees meer over verstopping

Vergiftiging

Hoe een arts een vergiftiging behandelt, hangt af van de gifstof en de hoeveelheid ervan, en van uw leeftijd en conditie. Bel direct de spoedlijn van uw arts en geef door wat en hoeveel uw huisgenoot of kind waarschijnlijk heeft ingeslikt. Bewaar de verpakking om aan uw arts of de EHBO-post te kunnen laten zien.

Vergiftiging voorkomen
Het is natuurlijk belangrijk vergiftiging te voorkomen. Zorg dat kinderen niet bij schoonmaakmiddelen of medicijnen kunnen komen. Voorkom dat ze giftige planten of bessen in hun mond kunnen stoppen. In de apotheek is een brochure verkrijgbaar met tips (Gifwijzer).

Behandeling
Manieren om de gifstof zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen, zijn: braken, een sterk laxeermiddel te gebruiken of het bloed te filtreren zodat de gifstof wordt weggenomen. Welke methode het meest geschikt is hangt af van de stof en van de persoonlijke omstandigheden.

Werking
Macrogol in grote hoeveelheden kan soms worden gebruikt bij vergiftiging. Het zorgt ervoor dat een stof snel het lichaam via de ontlasting verlaat.  Het werkt binnen 1 tot 2 uur.

Lees meer over vergiftiging


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Opgeblazen gevoel in de bovenbuik, misselijkheid en diarree. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal vanzelf. Na langdurig gebruik kan hevige diarree optreden.
  Gebruikt u dit medicijn om de darm te legen voor een darmonderzoek? Dan is waterige diarree juist de bedoeling. Het gaat vanzelf over als u stopt met dit medicijn.
  Gebruikt u het als laxeermiddel? Raadpleeg bij hevige diarree uw arts, en stop tijdelijk met dit middel.
 • Buikpijn. Dit is een gevolg van de werking van het product en trekt vanzelf weer weg. Als de buikkrampen lang aanhouden, moet u contact opnemen met uw arts. Heeft u voordat u dit middel wilt gaan gebruiken al last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn? Gebruik het middel dan niet. Deze hevige buikpijn kan komen door een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. Deze klachten kunnen door dit middel juist verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Uitdrogingsverschijnselen en tekort aan mineralen, vooral bij ouderen. Ouderen kunnen hierdoor verward en gedesoriënteerd raken. Zorg dat u veel drinkt bij dit medicijn. Als u macrogol in een product met mineralen ('electrolyten') gebruikt, heeft u minder kans op deze bijwerking.
 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid of een opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u macrogol niet opnieuw krijgt.

Als u macrogol gebruikt om de darm te legen voor onderzoek, kunnen ook de volgende bijwerkingen nog optreden:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Pijnlijke huid rond de anus (poepgat) door de diarree. Eventueel kunt u de huid rond de anus (poepgat) beschermen met een beetje vaseline of zinkzalf. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Plotseling uitvallen van de nieren. Dit is meestal te voorkomen door voldoende te drinken. Gebruik de hoeveelheden water die uw arts of apotheker heeft aangegeven.
 • Hartkloppingen, vocht achter de longen, benauwdheid. Dit komt door de plotseling grote hoeveelheden vocht die het lichaam te verwerken krijgt. Waarschuw uw arts bij hartkloppingen of benauwdheid.
 • Heeft u slikproblemen en daardoor moeite met drinken van vloeistoffen? U kunt zich dan eerder verslikken en zo vocht in de longen krijgen. Overleg met uw arts als u slikproblemen krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Bij verstopping:
  • Gebruikt u de poeder of drank om te verdunnen? Breng dit in een glas water. Roer goed en drink direct op. Drink een glas water na, zodat u voldoende vocht in de darmen heeft voor een goede werking.
  • Gebruikt u de drank in een zakje? Drink de drank op uit het zakje. U hoeft het dus niet te verdunnen. Drink hierna een glas water na. Dan heeft u voldoende vocht in de darmen voor een goede werking.
 • Bij darmspoeling: eet ten minste 2 uur voor gebruik geen vast voedsel meer. Los de benodigde hoeveelheid op in 1 liter water. Roer dit goed totdat het poeder helemaal is opgelost. Drink elke 10 tot 15 minuten ongeveer 250 ml (een ruim glas) van deze oplossing. De oplossing is smakelijker als u het koud drinkt. Bewaar het daarom in de koelkast.
  Het hangt af van uw gewicht hoeveel liter oplossing u moet gebruiken. Gebruikelijk voor een volwassene is 2 tot 4 liter oplossing.
  Gebruik daarnaast de hoeveelheden water die uw arts of apotheker heeft aangegeven.

Wanneer?

 • Bij verstopping: u kunt dit middel het beste 's ochtends innemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Moet u het vaker per dag gebruiken? Neem de dosis dan verdeeld over de dag. Er is dan altijd voldoende in de darm om verstopping te voorkomen.
 • Bij darmspoeling: neem dit middel de avond voor de dag van de behandeling in of op de ochtend van de behandeling. U kunt de voorgeschreven hoeveelheid ook verdelen over twee porties. Gebruik dan de ene helft de avond van te voren en de andere helft de volgende ochtend. U krijgt informatie van uw arts of ziekenhuis wanneer u moet beginnen, en wanneer u de gehele hoeveelheid vloeistof opgedronken moet hebben. Meestal moet u een paar uur voor het onderzoek klaar zijn.

Hoelang?

 • Bij verstopping: u kunt dit middel gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Indien u dit middel meerdere maanden nodig heeft, overleg dan met uw arts.
 • Bij darmspoeling: gebruik dit middel tot alle drank die is voorgeschreven op is.


Vergeten

Bij verstopping:

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Bij darmspoeling: bent u vergeten op tijd te beginnen? Overleg dan met uw arts.


Verboden

autorijden of alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij verstopping: voor dit medicijn zijn geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, hebben juist een gunstig effect.

Om de darmen leeg te maken: u krijgt een uitgebreid voorschrift mee wat u op de dag voor het onderzoek mag eten. De dag van het onderzoek zelf mag u meestal alleen heldere dranken gebruiken, zoals water, heldere bouillon, thee, koffie zonder melk of frisdrank.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met dit medicijn.


Handelsinformatie

Macrogol is sinds 1993 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Forlax en Transipeg en op recept verkrijgbaar onder de merknamen Clensia, Colofort, Forlax Junior, Klean-Prep, Molaxole, Movicolon, Movicolon Junior, Moviprep en Pleinvue en als het merkloze Marcogol en Macrogol/Elektrolyten. Het is te verkrijgen als drank, poeder voor drank en als concentraat om te verdunnen tot drank.

Deze middelen, behalve Forlax en Forlax Junior, bevatten ook mineralen (elektrolyten), bijvoorbeeld kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.