U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

belustine

Werkzame stof: lomustine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof lomustine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: koorts, keelpijn, koude rillingen, hoesten, benauwdheid, blaasjes in de mond en keel, pijn bij het plassen, bloed in de urine, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid.

  Door minder rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes kunnen bloedarmoede, bloedingen en infecties ontstaan. De infecties zijn bijvoorbeeld griep, verkoudheid, keelontsteking, longontsteking, blaasontsteking, schimmelinfecties of huidinfecties, zoals steenpuisten. Soms is het nodig de dosering te verlagen of de volgende toediening uit te stellen. Soms zijn er medicijnen mogelijk om de aanmaak van bloedcellen te stimuleren. De arts zal uw bloed daarom tijdens de behandeling regelmatig laten controleren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken vanaf ongeveer 3 uur na inname.

  De misselijkheid kan 1 tot 2 dagen aanhouden. Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor. Soms helpt het vaker te eten, maar dan kleine beetjes.
  Zorg dat u extra drinkt als u moet overgeven. Waarschuw uw arts als u vaker dan één keer per dag moet braken of als u direct na het innemen van de tablet moet braken.

 • Minder eetlust.

  Deze kan 3 dagen na inname aanhouden.

 • Pijnlijke mond, tong of keel. U kunt dit zien aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. 

  Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen, tijdens en direct na de chemotherapie. Tijdens de chemokuur kunnen ingrepen aan uw gebit of in uw mond de klachten verergeren. Daarom is het verstandig om vóór u aan de chemokuur begint, uw tandarts uw gebit te laten controleren en eventueel behandelen. Verzorg uw gebit extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met een desinfecterende mondspoeling.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Psychische klachten, zoals verwardheid en lusteloosheid.

 • Moeite met spreken.

 • Een verminderde coördinatie en oriëntatie. U kunt onhandig zijn in uw bewegingen en sneller vallen.

 • Wazig of slecht zien.

  Neem in dat geval meteen contact op met uw arts of verpleegkundige.

 • Beschadiging van lever of nieren. Raadpleeg uw arts bij een gele kleur van huid en oogwit, donkere urine, bloed in de urine en bij dikke enkels of voeten.

  De arts zal uw lever en nieren regelmatig controleren.

 • Ernstige longziekte (zoals longfibrose) met benauwdheid en hoesten.

  Waarschuw dan direct uw arts.

 • Haaruitval en kaalheid. Niet alleen van hoofdhaar, maar ook van wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar.

  Na de behandeling zal het haar na ongeveer een maand weer gaan groeien.

 • Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid.

  • Bij vrouwen kan lomustine de geslachtshormonen beïnvloeden. Hierdoor raakt de menstruatie verstoord of begint de overgang eerder. De menstruatie kan uitblijven, langer duren of er kunnen tussentijdse bloedingen optreden.
  • Bij sommige mannen kan de vorming van zaadcellen stoppen, waardoor zij onvruchtbaar worden. Bespreek met uw arts de mogelijkheid om zaadcellen te laten invriezen voor u met de behandeling start.
  • Kinderen, zowel jongens als meisjes, kunnen blijvend onvruchtbaar worden, omdat lomustine de ontwikkeling van de geslachtsorganen kan verstoren. Ook kan de puberteit eerder of juist later intreden.
 • Meer kans op andere vormen van kanker.

  Lomustine kan het DNA in de cellen aantasten, waardoor in zeldzame gevallen juist kanker kan ontstaan. Uw arts zal samen met u de voordelen van gebruik afwegen tegen het risico.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP