Emla

Active ingredient: lidocaïne met prilocaïne op de huid

The text below is about the active substance lidocaïne met prilocaïne op de huid


Introductie

Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

Artsen schrijven het voor bij pijn door medische ingrepen of bij wondverzorging. Het wordt ook gebruikt bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).


Werking

Pijn

Dit medicijn wordt gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven bij kleine ingrepen zoals het inbrengen van een naald of het verwijderen van wratten. Het wordt ook gebruikt tegen de pijn bij het schoonmaken van een open been (open wond of zweer op het onderbeen).

Effect
Op de huid werkt het na 1-5 uur, bij de wond van een open been na een 0.5-1 uur en op slijmvliezen na 5-60 minuten. De werking houdt ongeveer 2 uur aan.

Lees meer over pijn

Seksuele stoornissen

Verschijnselen
Er bestaan verschillende seksuele stoornissen. Een vroegtijdige zaadlozing betekent dat de zaadlozing sneller komt dan de man of zijn partner wenst. Als de penis niet stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft, spreken we van een erectiestoornis. Ook minder zin in vrijen kan een seksuele stoornis zijn.

Oorzaak
Een te vroege zaadlozing komt veel voor in de puberteit. Dit gaat meestal vanzelf voorbij. Soms blijven de klachten.

Een vroegtijdige zaadlozing kan verschillende oorzaken hebben, zoals gevoelens, een erectieprobleem, ontsteking van de prostaat,  schildklierafwijkingen, medicijnen of een zenuwaandoening.

Behandeling
Praat over uw problemen met uw partner. Ook gesprekken met een arts kunnen de klachten verminderen.

Bij een vroegtijdige zaadlozing kan dit medicijn soms helpen.

De crème moet op de penis worden aangebracht en moet 5 tot 10 minuten inwerken. Voor de seks moet de crème worden verwijderd. De crème kan het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren.

Lees meer over seksuele stoornissen


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn soms bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid, zwelling van de injectieplaats, jeuk, tintelingen of branderigheid. Raadpleeg uw arts als dit niet overgaat.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, zoals galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een opgezwollen gezicht, benauwdheid en flauwvallen. Raadpleeg dan direct uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  • Blauw-grijze verkleuring van de huid of slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op methemoglobinemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven. Heeft u al last van methemoglobinemie of heeft een bepaald aangeboren enzymgebrek, G6PD-deficiëntie? Overleg dan voor gebruik met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen of in wondjes komt. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Was uw handen direct na het gebruik. Komt het per ongeluk toch in het oog of in een wond spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.
  • Zweer op het been (open been): breng de voorgeschreven hoeveelheid crème op de wond aan. Wrijf de crème NIET in. Dek de crème af met een afsluitende folie en laat dit de voorgeschreven tijd inwerken. Daarna kunt u de folie verwijderen, de crème wegvegen en de wond schoonmaken.
  • Huid zonder verwondingen: breng de pleister of de voorgeschreven hoeveelheid crème op de huid aan. Dek de crème af met een afsluitende folie. Laat de voorgeschreven tijd inwerken. Vlak voor de ingreep zal de arts of verpleegkundige de pleister of het folie verwijderen en de crème weghalen met een desinfecterende oplossing.
  • Slijmvlies (van de vagina of op de eikel): de arts of verpleegkundige zal de crème aanbrengen. De crème moet daarna enige tijd inwerken.

Wanneer?

  • Op een zweer op het been: breng de crème een half uur tot één uur voor u de wond gaat schoonmaken aan.
  • De crème of de pleister moeten ruim voor de ingreep worden aangebracht. De arts of verpleegkundige geeft aan hoelang het medicijn moet inwerken. Dit varieert tussen de tien minuten en vijf uur.


Vergeten

Breng de crème of pleister dan zo snel mogelijk aan. Stel indien mogelijk de ingreep uit, zodat het medicijn voldoende in kan werken.


Verboden

autorijden, alles eten en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn in de normale dosering veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

De combinatie lidocaïne met prilocaïne voor op de huid is sinds 1988 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Emla in crème en pleisters en als het merkloze Lidocaïne/Prilocaïne in crème.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.