U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

levomepromazine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en braken.

  Er is kans op misselijkheid, maar meestal gaat dit medicijn misselijkheid juist tegen. Dit komt doordat het op verschillende manieren in de hersenen werkt. Overleg met uw arts als u juist merkt meer last van misselijkheid te hebben.

 • Sufheid, slaperigheid en hierdoor een verminderd reactievermogen.

  Voorkom ongelukken bij activiteiten thuis, op het werk en in het verkeer. Bijvoorbeeld bij het bedienen van apparaten of het beklimmen van een ladder. Ook als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan, kunt u eerder vallen. Onderneem daarom geen risicovolle activiteiten. Geef dit medicijn NIET aan kinderen onder de 2 jaar. Zij zijn extra gevoelig voor deze bijwerking.

 • Hartkloppingen of onregelmatige hartslag. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt.
  Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. 

  Zelden kans op ernstige hartritmestoornissen. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

 • Droge mond doordat u minder speeksel aanmaakt.

  Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Heeft u veel last van een droge mond? Zuig op ijsblokjes of gebruik (suikervrije) kauwgom om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

 • Droge ogen doordat u minder traanvocht aanmaakt. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier snel last van.
  Heeft u het syndroom van Sjögren, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal? U kunt meer klachten krijgen.

  Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel.

  Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het medicijn. Dit is meestal binnen enkele dagen tot weken. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Blijft u last houden, bespreek dit dan met uw arts.

 • Gewichtstoename door en toename van de eetlust en een veranderde stofwisseling.

  Raadpleeg uw arts of een diëtist als u hier veel last van heeft.

 • Pijnlijke borsten of melkafscheiding uit de borsten bij vrouwen.

  Zeer zelden borstgroei bij mannen na langdurig gebruik van dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verstopping (obstipatie).

  Eet vezelrijke voeding en drink veel. In ernstige gevallen kunt u last krijgen van een opgezwollen buik en slijmerige of bloederige diarree. Waarschuw in dat geval direct uw arts.

 • Moeilijk kunnen plassen of vaak moeten plassen. Mensen die al problemen hebben om te plassen kunnen meer klachten krijgen. 

  Raadpleeg uw arts als u dit merkt. Door achterblijven van urine in de blaas heeft u ook meer kans op blaasontsteking. Neem contact op met uw arts als u problemen krijgt met plassen. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Onregelmatige menstruatie of wegblijven van de menstruatie.

 • Moeilijker krijgen van een erectie of een orgasme.

 • Te veel glucose (suiker) in het bloed. Raadpleeg uw arts als u ongewoon veel dorst heeft en veel moet plassen.
  Als u diabetes heeft, is het belangrijk vaker uw bloedglucose te controleren.

  Dit is omdat dit medicijn de hoeveelheid glucose in het bloed kan verhogen.

 • Psychische klachten, zoals angst, waanbeelden, depressie en verwardheid.

 • Bewegingsstoornissen. De bijwerkingen kunnen lijken op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson: stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid en plotselinge spiertrekkingen. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.
  Ouderen, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen die al bewegingsstoornissen hebben zijn extra gevoelig voor deze bijwerking.

  Als u dit medicijn langdurig gebruikt, kunt u, zeer zelden, een ander soort bewegingsstoornissen krijgen die lijken op tics. Zoals vreemde bewegingen van tong en mond, zoals smakken, zuigen of kauwen, en vreemde gezichtsuitdrukkingen. Verder buigen en strekken van vingers en tenen, zwaai- en draaibewegingen van schouders en bekken. Als u dit medicijn langdurig gebruikt, is de kans op deze bijwerkingen groter. U mag dit medicijn daarom maximaal 5 dagen achter elkaar gebruiken. Waarschuw uw arts als u last krijgt van deze tics. Deze bijwerkingen kunnen merkbaar zijn als u met levomepromazine bent gestopt. Na stoppen met het medicijn nemen de verschijnselen na verloop van tijd af, maar bij een deel van de mensen gaat deze bijwerking niet meer helemaal over.

 • Overgevoeligheid. U merkt dit aan huiduitslag en jeuk.

  Dit gaat vanzelf over als u met dit medicijn stopt. Geef door aan uw apotheker dat u overgevoelig bent voor levomepromazine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Overgevoeligheid voor zonlicht (zonnebank, UV-lamp). Uw huid kan ernstig verbranden door de zon.

  Blijf daarom uit direct zonlicht, draag een hoed en zonnebril en smeer een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u toch zonnebrand? Raadpleeg dan uw arts. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan overstappen op een ander medicijn.

 • Bloedarmoede, meer kans op infecties en meer kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.

  Deze bijwerkingen kunnen ontstaan als het lichaam minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt. Neem bij deze verschijnselen meteen contact op met uw arts.

 • Donkergrijs grauwe vlekken op de huid en in de ogen kunnen ontstaan na langdurig gebruik van hoge doseringen.

  Raadpleeg in dat geval uw arts. Als u stopt met dit medicijn, verdwijnen deze vlekken meestal vanzelf.

 • Bij mensen met epilepsie kan dit medicijn een aanval uitlokken.

  Overleg met uw arts of u dit medicijn kunt gebruiken.

 • Maligne neurolepticasyndroom. Dit is een ernstige bijwerking. Het is te merken aan onverklaarbare koorts, zeer stijve spieren, sufheid, hartkloppingen en ernstig zweten.

  Neem bij deze verschijnselen onmiddellijk contact op met uw arts. Als het optreedt, is dat meestal tijdens de eerste 2 weken van het gebruik of binnen 2 weken na een verhoging van de dosering.

 • Bloedstolsels in de bloedbaan (trombose). De verschijnselen van een trombosebeen kunnen zijn pijnlijke zwelling van het been, plotselinge en kortademigheid, of pijn tijdens het ademen. Mensen die al eerder trombose hebben gehad of die medicijnen gebruiken tegen trombose hebben hier meer kans op.

  Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerstehulpdienst.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP