Dampo verkoudheidsbalsem

Active ingredient: levomenthol

The text below is about the active substance levomenthol


Introductie

Levomenthol (menthol) heeft een verkoelend effect.

Het wordt gebruikt bij jeuk en neusverkoudheid.


Highlight

 • Levomenthol werkt verkoelend en jeukstillend. Als u de pepermuntgeur inademt krijgt u het gevoel dat u beter kunt ademen bij neusverkoudheid.
 • Op de huid bij jeuk. In een stoombad bij neusverkoudheid.
 • Zalf, crème of gel: breng in een dikke laag aan op de jeukende plekken.
 • Lotion: breng met een watje naar behoefte aan op de plekken.
 • Strooipoeder: bestrooi de jeukende plekken met het poeder.
 • Stomen met stoomdruppels of stoomcapsules: adem de damp gedurende 10 minuten in.


Werking

Jeuk

Insectenbeten, galbulten en waterpokken kunnen hevige jeuk veroorzaken. Dit kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.

Levomenthol heeft een verkoelend effect op de huid. Hierdoor voelt u de jeuk minder. Het effect van levomenthol op de huid begint meteen na aanbrengen.

Als levomenthol onvoldoende werkt, kunt u een combinatie met lidocaïne (lidocaïne-levomenthol gel) gebruiken. Lidocaïne werkt lokaal verdovend, waardoor de combinatie sterker werkt.

Lees meer over jeuk

Verkoudheid

Verschijnselen
Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en keel ontstoken en zwelt het op. Het slijmvlies gaat veel meer slijm aanmaken. Door de zwelling en de hoeveelheid slijm kan uw neus verstopt raken, waardoor u slecht door uw neus kunt ademen.

Oorzaken
Er zijn veel verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen geven. Als mensen dicht op elkaar zitten, zoals in de bus, op school of kantoor, kan het virus zich makkelijk verspreiden.

Behandeling
Een verkoudheid gaat vanzelf over. Voorkom dat u anderen besmet: hou bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje voor uw neus en mond en was regelmatig uw handen. Neusklachten genezen sneller als u niet rookt.

Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water verlichting geven. Als dit onvoldoende helpt en als u veel klachten heeft, kunt u kortdurend xylometazoline gebruiken. Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.

Sommige mensen vinden het inademen van levomenthol bij verkoudheid prettig. Het heeft een frisse, sterke geur, waardoor men het gevoel heeft dat men 'meer lucht' heeft. De werking begint meteen. Artsen raden het niet aan, omdat levomenthol de slijmvliezen kan prikkelen, waardoor de klachten kunnen verergeren. Ook helpt het niet de verkoudheid eerder te genezen.

Levomenthol is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar. Zij kunnen door levomenthol een ademhalingsstilstand krijgen. Zie voor meer informatie de tekst Levomenthol bij kinderen.

Lees meer over verkoudheid


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij gebruik van menthol strooipoeder: gebruik dit niet op open wondjes, zoals stukgekrabde waterpokken. Door het poeder geneest de wond minder snel. Het is geen probleem de gel of crème op oppervlakkige schaafwondjes te gebruiken.
 • Overgevoeligheid voor levomenthol of een van de andere bestanddelen van het product. U merkt dit aan roodheid, jeuk en blaasjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Jeuk

 • Zalf, crème of gel: in een dikke laag op de jeukende plekken aanbrengen.
 • Lotion: met een watje naar behoefte op de plekken aanbrengen. De lotion aan de lucht laten opdrogen, dus niet afdekken met verband.
 • Strooipoeder: de jeukende plekken bestrooien met het poeder.

Neusverkoudheid

 • Stoomdruppels: druppel een aantal stoomdruppels in een liter heet water in een kom. Gebruik nooit meer dan 20 druppels per keer. Leg een handdoek over uw hoofd en de kom, en adem de damp in gedurende 10 tot minuten. Houdt uw ogen gesloten. Laat uw hoofd na afloop niet te snel afkoelen, en bedek uw hoofd en hals.
 • Stoomcapsules: doe een capsule in een kom heet water en adem de damp in. U kunt ook een capsule leegknijpen op uw kussen of in een zakdoek en dan de damp inademen.
 • Verkoudheidsbalsems: smeer de zalf op bijvoorbeeld de borstkas, zodat u gedurende een wat langere tijd de geur kunt inademen.

Wanneer?
U mag levomenthol naar behoefte gebruiken.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik het dan alsnog.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken, behalve op of in de buurt van de borsten. Baby's die aan de borst drinken kunnen het bewustzijn verliezen als zij levomenthol inademen.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Levomenthol ('linksdraaiend' menthol) wordt ook vaak gewoon 'menthol' genoemd. Levomenthol is verkrijgbaar in verschillende crèmes, gels, lotion, strooipoeder en inhalatievloeistoffen, die de apotheek zelf laat bereiden. Voor deze producten is soms een recept nodig.

Levomenthol wordt ook gebruikt in combinatie met andere stoffen onder de merknamen Dampo verkoudheidsbalsem, Luuf verkoudheidsbalsem voor kinderen, Luuf verkoudheidsbalsem voor volwassenen, Rhino Caps inhalatiecapsules, Vicks Vaporub, Lidocaïne-levomenthol gel FNA en Levomenthol-zinkoxideschudsel FNA. De meeste producten zijn zonder recept te koop.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.