U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

leflunomide

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. 

  Gewichtsverlies komt zeer zelden voor. Als u last van misselijkheid heeft, kan het helpen de tablet met wat voedsel in te nemen.
  In zeldzame gevallen ontstaat een ontsteking van de dikke darm (colitis). U merkt dit aan diarree, hevige buikpijn, bloed in de ontlasting en koorts. Waarschuw dan uw arts.

 • Pijnlijke blaren of aften in de mond door ontsteking van slijmvliezen van de mond, verandering van smaak.

  Als u er te veel last van krijgt, moet u uw arts raadplegen.

 • Hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

 • Tintelingen, pijn of doof gevoel in uw handen of voeten. Ouderen en mensen met diabetes zijn hier extra gevoelig voor.

  Raadpleeg bij deze klachten uw arts.

 • Peesontsteking

  In zeer zeldzame gevallen kan dit een scheur in de pees veroorzaken. Bij pijn in de pezen, zoals de achillespees, uw arts raadplegen.

 • Huiduitslag, eczeem, jeuk, galbulten en haaruitval. Bij mensen met atopisch eczeem (eczeem door een gevoelige huid) kunnen de klachten verergeren. Bij mensen met psoriasis kunnen de schilferende plekken verergeren of van karakter veranderen. 

  Deze bijwerkingen verdwijnen als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u merkt dat de klachten verergeren.
  Huiduitslag kan ook komen door ernstige overgevoeligheid (zie Zeer zelden: Overgevoeligheid). Overleg daarom altijd met uw arts bij huiduitslag of galbulten.

 • Hoge bloeddruk. Bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, kan deze nog verder stijgen.

  Uw arts zal daarom uw bloeddruk regelmatig controleren.

 • Meer kans op infecties, bijvoorbeeld van de luchtwegen, zoals verkoudheid, bronchitis, of longontsteking. Raadpleeg altijd direct uw arts bij koorts of verschijnselen van een infectie.

  Deze bijwerking komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. 
  Zeer zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed (sepsis). Waarschuw uw arts bij koorts, snelle ademhaling, een snelle hartslag, hoofdpijn, droge mond, buikpijn, sufheid en benauwdheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Minder rode en witte bloedcellen of bloedplaatjes. U merkt het aan extreme vermoeidheid, bleke huid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen.

  Door deze bijwerkingen kunt u bloedarmoede, meer kans op infecties en bloedingen krijgen. Dit kan na enkele weken tot maanden ontstaan. Uw arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts.

 • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. Bij een gevoelige opgezwollen buik, een gele kleur van het oogwit of van de huid of hevige buikpijn, misselijkheid, braken en koorts, moet u direct een arts waarschuwen.

 • Meer kans op chronische ziekten, zoals lupus erytematodes (LE) en bloedvatontsteking (vasculitis).

 • Ernstige vorm van hoge bloeddruk in de longslagader. Waarschuw uw arts bij kortademigheid, pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk, galbulten, koorts, benauwdheid of flauwvallen. 

  Waarschuw dan een arts. In zeldzame gevallen ontstaat 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met een arts.
  Als u overgevoelig bent mag u lefunomide in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP