Duphalac

Active ingredient: lactulose

The text below is about the active substance lactulose


Introductie

Lactulose is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij obstipatie (verstopping). Artsen schrijven het ook voor bij een ernstige leverziekte met bewusteloosheid.


Highlight

 • Lactulose is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor de stoelgang makkelijker gaat. In hoge dosering zorgt het ervoor dat het bloed gezuiverd wordt van ammoniak, als de lever niet goed werkt.
 • Bij verstopping. Ook bij ernstige leverziekte.
 • De ontlasting komt binnen enkele dagen weer op gang.
 • Poeder: meng met voedsel of met vocht (bijvoorbeeld water, vruchtensap of yoghurt).
 • Drank: meet de hoeveelheid af met de maatbeker.
 • Neem lactulose in bij het ontbijt.
 • U kunt dit middel gebruiken zolang u verstopping heeft. Merkt u na 3 dagen nog geen verbetering? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.
 • Bijwerkingen: maagdarmklachten zoals buikpijn, misselijkheid en braken. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak vanzelf na een paar dagen. Blijft u last houden? Overleg dan met uw arts. Krijgt u ernstige buikkrampen of ernstige buikpijn die maar niet overgaat? Raadpleeg dan uw arts.


Werking

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, zoals volkorenbrood, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of lactulose de klachten vermindert.

Werking
Lactulose verteert niet in de maag en bereikt onveranderd de dikke darm. De darmbacteriën zetten het om in natuurlijke zuren, zoals melkzuur en azijnzuur. Deze zuren houden water in de darmen vast, zodat het volume van de ontlasting toeneemt. Door de zuren zelf en door het grotere volume van de ontlasting worden de darmen geprikkeld om harder te werken. Bovendien wordt de ontlasting zachter.

Effect
De werking begint na één tot twee dagen.

Lees meer over verstopping

Ernstige leverziekte

Als de werking van de lever erg achteruit gaat, kan deze de afvalstoffen niet meer voldoende uit het bloed verwijderen. Deze afvalstoffen kunnen de hersenen vergiftigen, met name de afvalstof `ammoniak`. Men raakt dan buiten bewustzijn. Deze situatie noemt men wel hepatisch coma of levercoma. Als deze situatie dreigt, kunnen artsen dit middel voorschrijven. De dosering is meestal veel hoger dan bij de toepassing als laxeermiddel.

Werking
Lactulose verlaagt ammoniak in het bloed. Het laat de darmbacteriën minder ammoniak aanmaken. Ook vermindert het de opname van ammoniak uit de darm in het bloed.

Lees meer over ernstige leverziekte


Bijwerkingen

Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt.

Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • De eerste dagen kunt u last krijgen van winderigheid, buikpijn, misselijkheid en braken. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Na langdurig gebruik of gebruik van hoge doseringen kan diarree optreden. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Meng het poeder met voedsel of met vocht, zoals water, vruchtensap of yoghurt.

Wanneer?
U kunt dit laxeermiddel het beste innemen tijdens het ontbijt. Bij plotseling opkomende buikpijn moet u niet meteen aan een verstopping denken en baat zoeken bij een laxeermiddel. Laat eerst de oorzaak van de acute pijn onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld ook om een blindedarmontsteking kunnen gaan.

Hoe lang?

Verstopping
U kunt dit middel zo lang gebruiken zo lang u klachten van verstopping heeft. Als er na drie dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als u aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u uw arts en/of apotheker raadplegen.

Ernstige leverziekte
De arts zal u vertellen hoe lang u dit middel moet gebruiken. U zult het meestal langdurig nodig hebben.


Vergeten

 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet en veel drinken kan juist een gunstig effect hebben.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.


Zwangerschap

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Lactulose is sinds 1964 in Nederland op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Duphalac, Laxeersiroop en Laxeerdrank en als het merkloze Lactulose, Lactulosestroop en Sirupus Lactulosi. Het is te verkrijgen in poeders en drank.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.