ketoconazol crème
-
Inleiding
Ketoconazol is een antischimmelmiddel.
Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel, bij pityriasis versicolor en bij seborroïsch eczeem.
-
Bijwerkingen
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Irritatie van de huid, branderig gevoel, jeuk en roodheid.
Meestal trekt dit in enkele dagen weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Blaasjes op de huid, kleverige huid, tintelingen, droge huid of ontstoken huid.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten.
Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ketoconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen -
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?- Schimmelinfecties en seborroïsch eczeem: de schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek. Dek de ingesmeerde plekken NIET af met bijvoorbeeld een verband, een pleister of een luier. U heeft dan namelijk meer kans op bijwerkingen. Smeer de crème alleen op advies van de arts op de oogleden of rond de neus of mond. U heeft dan ook meer kans op bijwerkingen. Mocht het toch in de ogen komen, spoel dan met veel water.
- Voetschimmel: voor elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de crème 2 cm breder dan de ontstoken plek.
Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen of douchen en/of 's avonds voor u gaat slapen.
Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af.- Huidinfecties en voetschimmel: meestal 4 tot 6 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
- Pityriasis versicolor: meestal 2 weken.
- Seborroïsch eczeem: meestal 2 tot 4 weken.
-
Vergeten
Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.
-
Let op
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water. -
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.
Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker. -
Handelsinformatie
Ketoconazol is sinds 1981 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in crème onder de merknaam Nizoral en als het merkloze Ketoconazol.
Deze tekst gaat alleen over de crème.
Ketoconazol voor op de huid is te verkrijgen in crème en in een shampoo, speciaal voor gebruik op de behaarde hoofdhuid. Zie hiervoor de tekst Ketoconazol voor op de hoofdhuid. -
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.