Active ingredient: isosorbidedinitraat voor onder de tong
The text below is about the active substance isosorbidedinitraat voor onder de tong
Introductie
Isosorbidedinitraat is een vaatverwijder.
Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp).
Highlight
- Isosorbidedinitraat verwijdt de bloedvaten. Vooral de bloedvaten die naar het hart toe leiden. Hierdoor stroomt het bloed minder krachtig het hart binnen. Het hart hoeft dan niet zo hard te werken.
- Bij angina pectoris (hartkramp), als u een aanval van pijn op de borst heeft.
- Laat de tablet smelten onder de tong. De pijn verdwijnt binnen enkele minuten. Verdwijnt de pijn niet? Dan mag u na 5 minuten nog een tablet onder de tong leggen, en eventueel na 5 minuten nog eens. Als u na 3 keer een tablet nog steeds pijn heeft, moet u snel een arts waarschuwen.
- Is de tablet nog niet helemaal gesmolten, maar heeft u geen klachten meer? Spuug de rest van de tablet dan uit.
- Raadpleeg uw arts als u vaker dan 2 keer per week een aanval heeft.
- Meest voorkomende bijwerkingen: bonzende hoofdpijn, opvliegers en blozen. Deze klachten verdwijnen binnen een kwartier.
- Andere bijwerkingen: duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid en vermoeidheid.
Werking
Angina pectoris
Bij hartkramp komt er te weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn of benauwdheid op de borst.
Behandeling
Bij een aanval moet u een medicijn voor onder de tong gebruiken. Dit kan met een tablet met isosorbidedinitraat voor onder de tong. Het medicijn wordt snel uit de tablet via het mondslijmvlies in het bloed opgenomen.
Werking
Isosorbidedinitraat heft binnen enkele minuten een aanval van hartkramp op. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart toe leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.
Effect
U merkt dat de benauwdheid of pijn op de borst binnen twee tot vijf minuten afneemt. De werking houdt maximaal twee uur aan.
Wanneer gebruiken?
Dit medicijn is geschikt bij een acute aanval van angina pectoris. Het wordt ook wel gebruikt om een aanval te voorkomen als u verwacht binnen enkele minuten een aanval te krijgen, bijvoorbeeld vanwege extra inspanning of emotie. Raadpleeg uw arts als u vaker dan twee keer per week een aanval heeft.
Er zijn ook tabletten met isosorbidedinitraat die bedoeld zijn om aanvallen van angina pectoris te voorkomen. Dit zijn tabletten met een hogere dosis. U moet die gewoon doorslikken en elke dag gebruiken. Zie hiervoor de tekst isosorbidedinitraat tabletten.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Kloppende, bonzende hoofdpijn, blozen en een rode huid
Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit medicijn een aanval uitlokken. Deze bijwerking gaat meestal binnen een kwartier voorbij.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan
Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Deze bijwerking gaat binnen een kwartier over.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, zeer zelden braken
Vermoeidheid en een gevoel van zwakte
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Zuurbranden
doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die al last hebben van slokdarmontsteking hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, rode plekken en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of zwellingen in het gezicht, de mond, lippen, keel en tong. Waarschuw dan onmiddellijk een arts of ga naar de Eerste-Hulppost. Ook kan er een ernstige huidaandoening ontstaan met blaren op de huid, waarschuw dan ook direct een arts.
Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeid zijn, duizelig zijn, bleke kleur, gele huid, donkere kleur van uw plas en kortademig zijn.
Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
- Neem bij een aanval rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dit niet het geval, gebruik dan de tablet.
- Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de werking van de tablet.
- Leg een tablet onder de tong en laat die smelten. De tablet lost op in het speeksel en wordt direct via het mondslijm in het bloed opgenomen.
- Blijf hierna rustig zitten tot de aanval over is.
- Als het nodig is, kunt u na vijf minuten nog een tablet onder de tong laten smelten. Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen. Dit zou kunnen duiden op een hartinfarct.
- Als de aanval over is, neem dan het eventuele restje van de tablet weer uit uw mond. Zo voorkomt u onnodige bijwerkingen.
Wanneer?
- U kunt dit medicijn gebruiken zodra u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft.
- U kunt ook een aanval voorkomen door de tablet te gebruiken voorafgaand aan een situatie waarin u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijk inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan koude. Neem de tablet dan enkele minuten voor de te verwachten aanval.
Hoe lang?
Raadpleeg uw arts als dit medicijn bij een aanval steeds minder lijkt te werken of als u steeds vaker tabletten nodig heeft. Mogelijk moet u overstappen op een ander medicijn of op een andere behandeling.
Vergeten
Gebruik dit medicijn zo snel mogelijk bij een aanval of als u verwacht een aanval te krijgen.
Verboden
autorijden?
De eerste keren kunt u na het gebruik nog enige tijd duizelig zijn doordat de bloeddruk snel afneemt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.
alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit medicijn. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.
alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- De medicijnen sildenafil, avanafil, tadalafil en vardenafil. Als u deze medicijnen tegelijkertijd met isosorbidedinitraat gebruikt kunt u plotselinge en lang aanhoudende lage bloeddruk krijgen. Neem bij pijn op de borst contact op met uw arts.
Als u sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil gebruikt voor erectiestoornissen:- Heeft u isosorbidedinitraat gebruikt en wilt u nu sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil gebruiken? Wacht ten minste 24 uur voor u sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil gebruikt.
- Heeft u sildenafil of vardenafil gebruikt en wilt u nu isosorbidedinitraat gebruiken? Wacht ten minste 24 uur voor u isosorbidedinitraat gebruikt.
- Heeft u avanafil gebruikt en wilt u nu isosorbidedinitraat gebruiken? Wacht ten minste 12 uur voor u isosorbidedinitraat gebruikt.
- Heeft u tadalafil gebruikt en wilt u nu isosorbidedinitraat gebruiken? Wacht ten minste 48 uur voor u isosorbidedinitraat gebruikt.
Gebruikt u sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil voor een andere aandoeningen, zoals pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longen) of een vergrote prostaat? Overleg met uw arts. Mogelijk schrijft hij een ander medicijn voor.
Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap
Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn
Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Als het in de moedermelk komt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals een lage bloeddruk. Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts.
Stoppen
U kunt op elk moment stoppen met dit medicijn, als u het af en toe gebruikt.
Handelsinformatie
Isosorbidedinitraat is sinds 1946 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Cedocard en Isordil en als het merkloze Isosorbidedinitraat. Het is te verkrijgen in tabletten voor onder de tong, gewone tabletten (met een hogere dosering dan de tabletten voor onder de tong) en in een crème.
Deze tekst gaat alleen over de tabletten voor gebruik onder de tong. Zie voor de gewone tabletten de tekst Isosorbidedinitraat tabletten.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.