ipratropium met xylometazoline voor in de neus

Introductie

Ipratropium vermindert de slijmaanmaak in de neus. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies, waardoor het opgezette neusslijmvlies slinkt.

Het is te gebruiken bij neusverkoudheid.


Highlight


Werking

Verkoudheid

Bij een infectie van het slijmvlies in de neus, zwelt het op en wordt meer vocht afgescheiden. U heeft een verstopte neus en ook vaak een loopneus.

Behandeling
Meestal helpen zoute neusdruppels of neusspray voldoende tegen deze klachten. Is dat niet zo, dan kunt u xylometazoline met ipratropium gebruiken. Overleg vooraf met uw arts of apotheek als u in het verleden een neusoperatie aan de neus of bijholten heeft gehad.

Gebruik het niet langer dan zeven dagen achterelkaar, omdat u anders het neusslijmvlies kunt beschadigen.

Dit middel is NIET bedoeld voor neusklachten die komen door een allergie, bijvoorbeeld voor huisdieren, huisstofmijt of boompollen. Vermoedt u dat u allergisch bent, gebruik dan een middel tegen allergie of raadpleeg uw arts.

Werking
Xylometazoline met ipratropium geneest de neusverkoudheid niet, maar vermindert wel tijdelijk de zwelling en vochtafscheiding van het slijmvlies. Hierdoor kunt u weer beter door de neus kunt ademen.

De werking begint binnen 5-15 minuten en houdt 5-6 uur aan.

Lees meer over verkoudheid . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Droge neus en bloedneuzen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen.

 • Droge keel of mond. Heeft u al last van een droge mond door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw apotheek of een ander medicijn mogelijk is.

 • Tijdelijk veranderde smaak of (zeer zelden) veranderde reuk.

 • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Als er vaak te veel van het medicijn in het lichaam terechtkomt, kunnen bijwerkingen in de rest van het lichaam ontstaan. De verschijnselen die kunnen optreden als u te veel werkzame stof binnenkrijgt, zijn hartkloppingen, opkomend maagzuur, misselijkheid, duizeligheid, trillen, slapeloosheid, oogproblemen, zoals wazig zien, last van fel licht en droge ogen, verhoogde oogboldruk (glaucoom).

  Gebruik dit medicijn daarom niet vaker dan drie keer op een dag en niet langer dan een week achter elkaar.

  Als u glaucoom heeft en u bent hiervoor onder behandeling is er meestal geen probleem. Vertel uw arts wel dat u dit medicijn heeft gebruikt. Zorg er goed voor dat geen spray in uw oog komt. Stop met het gebruik als u last krijgt van een van deze bijwerkingen.

 • Zweertjes in de neus.

 • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. Dit merkt u aan een verergering van de klachten en jeuk.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor het medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Bij gebruik langer dan een week

 • Kans op voortdurend verstopte neus.

  Dit komt doordat dit medicijn na verloop van tijd het neusslijmvlies blijvend beschadigt. Uw neusslijmvlies reageert dan niet meer op dit medicijn of andere middelen die het neusslijmvlies laten slinken. Gebruik dit soort middelen daarom nooit langer dan zeven dagen achtereen! Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik altijd uw eigen flacon. Zo voorkomt u besmetting van een ander met bacteriën en virussen.

 • Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.
 • Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken in de lucht. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Let op dat de spray niet in het oog komt. Mocht dat wel gebeuren, spoel dan meteen uit met veel water.
  Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het middel diep in de neus komt.
 • Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit de flacon goed af.

Het flesje is na openen één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

Wanneer?
Gebruik dit middel uitsluitend als u klachten heeft en niet om klachten te voorkomen. Als u het middel te veel en te vaak gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen.

Wacht na elke toepassing ten minste zes uur voordat u het weer gebruikt. Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapengaan.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn niet langer dan zeven dagen achtereen. Stop met het gebruik als de klachten al eerder verminderen.

Gebruikt u het langer, dan kan uw neusslijmvlies beschadigen. Het is dan voortdurend ontstoken en uw neus is continu verstopt. Hiertegen helpen dit medicijn en andere medicijnen die het neusslijmvlies doen slinken dan niet meer zo goed. Ook heeft u bij langdurig gebruik meer kans op bijwerkingen in het lichaam, zoals hartkloppingen.

Zijn uw klachten na twee weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik de dosis dan alsnog. Gebruik een eventuele volgende dosis minstens zes uur later.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn in de normale dosering en gedurende maximaal 1 week veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind of in de moedermelk komen.

Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.


Stoppen

Na kortdurend gebruik kunt u in één keer stoppen. U krijgt dan geen ontwenningsverschijnselen.

Na veelvuldig gebruik of gebruik langer dan één week kan wel gewenning van het neusslijmvlies ontstaan. Uw neus kan dan weer verstopt raken. Begin dan niet opnieuw met dit medicijn of een soortgelijk medicijn, u zult uw neusslijmvlies dan beschadigen.

Een neusspray met zoutoplossing kunt u wel veilig langdurig gebruiken.


Handelsinformatie

Xylometazoline is sinds 1959 internationaal op de markt, ipratropium sinds 1974. De combinatie is zonder recept verkrijgbaar in neusspray onder de merknaam Otrivin Duo.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.