U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

ipratropium inhalatie

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een droge mond.

  Deze bijwerking ontstaat meestal 3 tot 5 weken na het begin van de behandeling. Het verdwijnt vaak weer als u langer doorgaat met de behandeling.
  Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op gaatjes in uw gebit.

 • Irritatie van mond en keel, heesheid en hoesten.

  Zeer zelden een droge keel, zwelling van mond en keel. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op deze bijwerkingen. Een enkele keer kan zwelling wijzen op overgevoeligheid (Zie onder Zeer zelden: overgevoeligheid).

 • Hoofdpijn en duizeligheid.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en zeer zelden diarree, verstopping en braken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Benauwdheidsaanval direct na het inhaleren.

  Meestal trekt dit snel weg. Blijft u last houden? Waarschuw dan een arts.

 • Ontstoken slijmvlies van de mond, zweertjes in de mond en een veranderde smaak. Als u last heeft van een vuurrode, pijnlijke mond en keel moet u uw arts raadplegen.

 • Hartkloppingen en een versnelde hartslag.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Wazig zien, oogpijn of verhoogde oogboldruk (glaucoom).

  Als u per ongeluk een beetje ipratropium in uw oog krijgt, kunt u een pijnlijk en rood oog krijgen, waarbij u tijdelijk wazig ziet en lichtkringen rond lichtbronnen waarneemt. Spoel dan uw oog direct met koud kraanwater. Heeft u hevige pijn of trekt het niet binnen enkele uren weg? Waarschuw dan uw arts.

 • Plasproblemen, zoals moeilijk kunnen plassen.

  Waarschuw dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag zoals galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Ook kunt u duizelig of benauwd worden of flauwvallen of een zwelling krijgen van het gezicht, lippen en tong.

   Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit altijd aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP