Betaferon

Active ingredient: interferon beta

The text below is about the active substance interferon beta


Introductie

Interferon-bèta behoort tot de interferonen. Interferonen komen van nature voor in het lichaam. Zij spelen een rol in het afweersysteem.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).


Highlight

 • Interferon-bèta komt van nature voor in het lichaam. Het speelt een rol in het afweersysteem.
 • Bij multiple sclerose (MS). Hierbij helpt interferon-bèta de zenuwen te beschermen.
 • U merkt na een aantal maanden dat u minder klachten heeft.
 • U kunt interferon-bèta zelf injecteren. Een verpleegkundige zal uitleggen hoe u dat doet.
 • U kunt in het begin van de behandeling last krijgen van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, spier- en gewrichtspijn, moeheid en misselijkheid. Blijft u last hiervan houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Pijn en zwelling, roodheid, en ontsteking van de injectieplaats kunnen optreden. Kies daarom steeds een andere injectieplaats. Ontstaat er een ernstige ontsteking? Raadpleeg dan uw arts.
 • Niet gebruiken als u zwanger bent.


Werking

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple Sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag  rond zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.  

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog. Met de behandeling probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen. Een van de medicijnen die uw neuroloog kan voorschrijven is interferon-bèta.

Werking
Interferonen zijn natuurlijk voorkomende eiwitten. De eigen cellen maken deze interferonen aan als ze in contact komen met virussen of als ze beschadigd raken door een andere oorzaak. Deze interferonen maken de aangetaste cellen beter weerbaar.

Wanneer interferon-bèta via een injectie wordt toegediend, heeft het dezelfde werking als natuurlijke interferonen. Het remt de afweer van het lichaam tegen de eigen zenuwcellen. Bovendien zorgt het dat het lichaam ontstekingsremmende stoffen gaat aanmaken. Hierdoor helpt interferon-bèta de zenuwen te beschermen bij MS. Interferon-bèta kan MS niet genezen, maar het kan wel het aantal schubs verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen.

U merkt het effect meestal na een aantal maanden. U zult dan minder vaak een schub hebben.

Lees meer over multiple sclerose (ms)


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • In het begin van de behandeling krijgen de meeste mensen griepachtige verschijnselen, zoals koorts, koude rillingen, spier- en gewrichtspijn, moeheid en misselijkheid. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na 6 weken tot 3 maanden. Als u hier last van heeft, kunt u een pijnstiller gebruiken die ook de koorts verlaagt, zoals paracetamol of ibuprofen. U kunt de pijnstiller ook innemen voordat u interferon-bèta injecteert.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijn, zwelling, roodheid en ontsteking op de plaats van de injectie. Het helpt om direct na het prikken de huid te koelen, bijvoorbeeld met een nat washandje of een ijsklontje. Pijn en roodheid verdwijnen snel. De meeste mensen wennen aan deze bijwerking en hebben na een paar maanden tot een jaar geen klachten meer.
  Vanwege deze bijwerking is het belangrijk steeds een andere injectieplaats te kiezen op buik, arm, heup of dijbeen. Waarschuw uw arts als u een denkt dat u een zweertje of abces heeft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verlies van eetlust.
 • Psychische klachten, zoals depressie, nervositeit en angst. In zeldzame gevallen ontstaan gedachten aan zelfmoord. Waarschuw uw arts, als u zich depressief voelt, of als uw klachten van een depressie verergeren.
 • Hoofdpijn, pijnlijke of stijve spieren, moeheid, slapeloosheid.
 • Huiduitslag, jeuk, haaruitval. Huiduitslag kan in zeldzame gevallen wijzen op overgevoeligheid (zie Zeer zelden: overgevoeligheid). Heeft u de huidziekte psoriasis? Uw klachten kunnen verergeren.
 • Minder rode en witte bloedcellen, en minder bloedplaatjes. U merkt dit aan extreme moeheid, bleke huid en slijmvliezen, meer kans op infecties en meer bloedingen, zoals bloedneuzen. Raadpleeg dan uw arts. In zeer zeldzame gevallen is de bloedstolling ernstig verstoord. Hierbij ontstaan bloeduitstortingen in de huid en slijmvliezen en raken de nieren beschadigd. U verliest hierdoor te veel eiwit via de urine. Waarschuw uw arts als u koorts krijgt, of verward bent, gezwollen enkels krijgt, benauwd wordt of als uw plas schuimt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies uit de vagina (doorbraakbloedingen).
 • Hartkloppingen, pijn op de borst en hoge bloeddruk. Raadpleeg uw arts bij hartkloppingen of pijn op de borst.
 • Hartfalen, door een verminderde werking van de hartspier. U merkt dat aan kortademigheid, benauwdheid of het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.
 • Ernstige vorm van hoge bloeddruk in de longslagader. Waarschuw uw arts bij kortademigheid, pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.
 • Te langzaam of te snel werkende schildklier. Als u een schildklieraandoening hebt: uw klachten kunnen verergeren. Uw arts zal uw schildklier controleren. Als u stopt met interferon-bèta verdwijnt deze bijwerking binnen enkele weken tot maanden.
 • Epileptische aanvallen (stuipen). Mensen met epilepsie kunnen meer aanvallen krijgen. Waarschuw dan uw arts.
 • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. Waarschuw uw arts bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik, een gevoelige opgezwollen buik, donkere urine of een gele kleur van uw huid of slijmvliezen (geelzucht).
 • Systemische lupus erythematodes (SLE). Dit is een huidontsteking, waarbij ook ontstekingen in andere organen ontstaan. Verschijnselen zijn: een vlindervormige rode uitslag op het gezicht, maar ook op andere plaatsen, gewrichtsklachten, gewichtsverlies, grieperig gevoel, vermoeidheid, koorts en haarverlies. Raadpleeg dan uw arts.
 • Koude vingers en tenen door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen met de ziekte van Raynaud kunnen hierdoor meer klachten krijgen. Neem dan contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst. Bent u overgevoelig voor interferon-bèta? Geef dat dan door aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Interferon beta wordt toegediend via injecties. Er zijn 2 soorten interferon-bèta die erg op elkaar lijken, namelijk 1a en 1b. U moet interferon-beta-1a inspuiten in een spier (Avonex) of vlak onder de huid (Rebif). Interferon-beta-1b (Betaferon) spuit u in vlak onder de huid.

U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf moet injecteren. Uw arts of een verpleegkundige zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van interferon beta. Lees ook de instructies in de bijsluiter.

Kies elke keer een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.

Wanneer?
Gebruik dit medicijn op een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

 • Interferon bèta-1a (Rebif): u gebruikt dit medicijn 3 keer per week, bijvoorbeeld maandag, woensdag en zaterdag.
 • Interferon bèta-1a (Avonex): u gebruikt dit medicijn 1 keer per week.
 • Interferon bèta-1b (Betaferon): u gebruikt dit medicijn om de andere dag.

Hoelang?
Het kan een aantal maanden duren voordat u iets van de werking van interferon-bèta merkt. Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het een aantal jaren blijven gebruiken.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • bij interferon bèta-1a (Rebif): sla de vergeten dosis over. Neem de volgende dosis op de eerstvolgende dag in het schema en hervat het normale schema.
 • bij interferon bèta-1a (Avonex): gebruik de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk. Wacht daarna een week voordat u de volgende dosis gebruikt. Injecteer vervolgens elke week op deze nieuwe dag. Als deze dag u onhandig uitkomt: overleg dan met uw arts.
 • bij interferon bèta-1b (Betaferon): gebruik de vergeten dosis alsnog. Injecteer de volgende dosis vervolgens 48 uur later.

Gebruik nooit een dubbele dosis, om zo de vergeten dosis in te halen.


Verboden

autorijden?

Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem. Maar het kan zijn dat u door dit medicijn vermoeid, angstig of nerveus bent of last heeft van slaapstoornissen. Heeft u hier last van? Dan kunt u beter niet autorijden.

Let op: ook MS kan dat ook een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Overleg met uw arts. Het is niet bekend of interferon-bèta in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. De kans dat dit medicijn in de moedermelk komt is echter klein. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.


Stoppen

Overleg met uw arts, als u wilt stoppen met dit medicijn. Als u stopt kunnen de klachten van MS terugkomen.

Als u een ernstige bijwerking heeft moet u wel stoppen. Waarschuw dan direct uw arts.


Handelsinformatie

Interferon-bèta is sinds 1993 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknamen Avonex, Rebif (beide interferon bèta-1a), en Betaferon (interferon-bèta-1b).


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.