Inflectra

Active ingredient: infliximab

The text below is about the active substance infliximab


Introductie

Infliximab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de TNF-alfa-remmers. Infliximab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis en bij de chronische darmziekten ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Het wordt soms gebruikt bij oogontsteking binnen in het oog (uveïtis) en bij sarcoïdose.


Highlight

 • Infliximab onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.
 • Bij gewrichtsontstekingen (reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew), psoriasis (schilferende huidaandoening) en bij chronische darmontstekingen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa).
 • Krijgt u het per infuus? Dan maakt de verpleegkundige of arts dit klaar.
 • Krijgt u het per injectie? U kunt de injectie zelf toedienen. Daarvoor krijgt u instructie van de arts of verpleegkundige.
 • Meestal krijgt u 2 weken na het eerste infuus een tweede infuus en 4 weken daarna een derde infuus. Daarna krijgt u het om de 6 tot 8 weken, afhankelijk van het verloop van uw ziekte.
 • U gebruikt de injectie 1 keer per 2 weken. Nadat u een aantal infusen heeft gehad.
 • Na het tweede of derde infuus moet u het effect merken. Merkt u na het derde infuus nog geen effect? Dan zal uw arts een ander medicijn voor u zoeken.
 • U krijgt het infuus in het ziekenhuis. Dit duurt 2 uur. Daarna moet u nog 1 tot 2 uur onder controle blijven, omdat u koorts, hoofdpijn, jeuk of huiduitslag kunt krijgen of benauwd kunt worden. De arts kan u dan snel medicijnen hiervoor geven.
 • U kunt ook 3 tot 12 dagen na het infuus nog overgevoelig reageren, met zwellingen, koorts, pijn en huiduitslag. Waarschuw dan direct een arts.
 • Verder kunt u vaker infecties krijgen, bijvoorbeeld van neus, keel, bijholten, blaas of huid. Dit komt doordat de lichaamsafweer is verminderd. Raadpleeg bij koorts altijd uw arts.


Werking

Reumatoïde artritis

Verschijnselen
Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Oorzaak
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten. Hierdoor ontstaat een ontsteking die het gewricht verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Werking
Infliximab remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa,  dat ontstaat bij ontstekingen zoals reumatoïde artritis. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de reumatoïde artritis afgeremd.

Infliximab is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door reuma kunnen afremmen. Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar ze kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.   

Behandeling
Artsen schrijven infliximab voor als andere DMARD's onvoldoende effect hebben. Het wordt dan meestal samen met methotrexaat (MTX) gebruikt, omdat dit de werking van infliximab verbetert. Ook als de ziekte zeer snel opkomt en zeer actief is, kan de arts infliximab voorschrijven.

Effect
Net als de andere DMARD's werkt infliximab niet meteen. De werking is meestal binnen enkele weken merkbaar.

Lees meer over reumatoïde artritis

Ziekte van Bechterew

Bij de ziekte van Bechterew, ook wel spondylitis ankylopoëtica of spondyloartritis (SA) genoemd, zijn de gewrichten tussen de ruggenwervels en tussen de wervelkolom en het bekken ontstoken. Het gevolg is een pijnlijke, stijve rug die vooral in de ochtend na het opstaan problemen geeft. Door te bewegen verdwijnt de pijn en de stijfheid geleidelijk. In een vergevorderd stadium van de ziekte kunnen de ruggenwervels met elkaar vergroeid raken, waardoor een kromme rug kan ontstaan.

Behalve de ruggenwervelgewrichten kunnen ook knieën, heupen en schouders ontstoken zijn. Verder kunnen pezen, zoals de achillespees in de hiel, ontstoken raken. De vingers en voeten gaan hierdoor pijn doen. Ten slotte hebben sommige Bechterew-patiënten regelmatig oogontstekingen of huid- of darmziekten.

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog onbekend. De ziekte wordt beschouwd als een reumatische aandoening, maar is niet hetzelfde als reumatoïde artritis. In bepaalde families komt de ziekte vaker voor.

Behandeling
De behandeling is erop gericht om de pijn en ontsteking te remmen en kromgroeien te voorkomen. De arts zal in eerste instantie pijnstillende ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen voorschrijven. Bovendien is oefentherapie belangrijk om de wervelkolom soepel te houden. Als dit niet voldoende werkt, kan de arts overgaan tot het voorschrijven van een DMARD, een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen. Infliximab behoort tot de DMARD’s.

Werking en effect
Infliximab remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij de ziekte van Bechterew. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de ziekte van Bechterew afgeremd. Net als de andere DMARD's werkt infliximab niet meteen. De klachten als pijn en stijfheid nemen meestal binnen enkele weken af.

Lees meer over ziekte van bechterew

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig is. Ook jeukt de huid vaak. De klachten variëren sterk; er zijn perioden met weinig klachten, afgewisseld met perioden met heftige verschijnselen. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn ook de nagels aangedaan.
Ongeveer 1 op de 20 psoriasispatiënten krijgt ook last van een gewrichtsontsteking. Deze vorm van psoriasis wordt artritis psoriatica genoemd. De gewrichten zijn dan pijnlijk, warm en gezwollen.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Men vermoedt dat psoriasis een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid en gewrichten.

Behandeling psoriasis
Artsen schrijven bij psoriasis in eerste instantie huidmiddelen voor die de ontsteking en schilfering tegengaan, zoals bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal de arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze middelen ook niet helpen en als de psoriasis ernstig is, kan de arts infliximab voorschrijven.

Behandeling artritis psoriatica
Bij artritis psoriatica schrijft de arts in eerste instantie pijnstillers en ontstekingsremmers van het NSAID-type voor, zoals diclofenac op naproxen. Als dit onvoldoende werkt, zal de arts een DMARD voorschrijven. DMARD staat voor Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen.
Infliximab komt meestal pas in aanmerking als andere DMARD's onvoldoende effect hebben of niet worden verdragen. Het wordt dan meestal samen met methotrexaat (MTX) gebruikt, omdat dit de werking van infliximab verbetert. 

Werking en effect

Infliximab remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij psoriasis en artritis psoriatica. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de psoriasis afgeremd. Net als de andere DMARD's werkt infliximab niet meteen. De klachten zoals schilfering, jeuk, ontstoken huid en pijnlijke gewrichten nemen meestal binnen enkele weken af.

Lees meer over psoriasis

Ziekte van Crohn

Verschijnselen
Bij de ziekte van Crohn zijn delen van de darm ontstoken. De ontsteking veroorzaakt buikpijn, koorts, diarree, moeheid en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Waarschijnlijk is het afweersysteem in de war en valt deze goede bacteriën in de darm aan. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. De ontsteking dringt diep door tot de spierlagen van de darmen. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangedaan. Door de chronische ontsteking ontstaan verdikkingen in de darm, waar de ontlasting moeilijk langs kan. Ook ontstaan verbindingsbuisjes (fistels) van de darm naar andere organen, zoals de blaas, de vagina en tussen delen van de darm onderling.

Behandeling
De behandeling is erop gericht om de pijn en ontsteking te remmen en verdikkingen en fistels in de darmen te voorkomen. De arts zal in eerste instantie meestal 5-ASA-medicijnen voorschrijven, zoals mesalazine of sulfasalazine. In tweede instantie schrijven artsen bijnierschorshormonen (corticosteroïden) voor in klysma's of als tabletten om in te nemen. Indien deze medicijnen niet voldoende helpen of als u deze medicijnen niet kunt of mag gebruiken, kan de arts infliximab voorschrijven.

Artsen schrijven infliximab ook voor bij kinderen ouder dan 6 jaar met ernstige darmziekten.

Werking en effect
Infliximab  remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij de ziekte van Crohn. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de ziekte van Crohn afgeremd. Uw klachten, zoals buikpijn en diarree, verminderen dan. Het kan enige weken duren voor u het effect merkt.

Lees meer over ziekte van crohn

Colitis ulcerosa

Verschijnselen
Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij. Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de darmen. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. Meestal is het laatste deel van de dikke darm aangedaan. Na verloop van tijd kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

Behandeling
Colitis ulcerosa wordt in eerste instantie behandeld met 5-ASA-medicijnen, zoals mesalazine, met bijnierschorshormonen (corticosteroïden), azathioprine of mercaptopurine. Als dat onvoldoende effect heeft,  kan de arts infliximab voorschrijven.
Artsen schrijven infliximab ook voor bij kinderen ouder dan 6 jaar met ernstige darmziekten.

Werking en effect
Infliximab remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij colitis ulcerosa. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de ziekte afgeremd. Uw klachten, zoals diarree en buikpijn, verminderen dan. Het kan enige weken duren voor u het effect merkt.

Lees meer over colitis ulcerosa

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Artsen schrijven infliximab soms voor bij uveïtis. Uveïtis is een verzamelnaam voor ontstekingen binnenin het oog. Uveïtis wordt meestal behandeld met ontstekings­remmende oogdruppels. Als dit niet werkt of niet gebruikt kan worden, kan uw arts infliximab voorschrijven.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken

Sarcoïdose

Bij sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck) ontstaan spontaan ontstekingen in verschillende organen en weefsels in het lichaam, bijvoorbeeld in de longen, lymfeklieren, huid, ogen en gewrichten. U kunt dus heel verschillende klachten hebben bij deze aandoening. De ziekte heeft rustige periodes met weinig klachten die worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt. Soms houden mensen last van littekenweefsel als gevolg van de ontstekingen.

Oorzaak
De oorzaak van sarcoïdose is nog onbekend. Men vermoedt dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt. Ook lijkt het in bepaalde families vaker voor te komen, zodat er een erfelijke aanleg kan zijn.

Behandeling
Meestal verdwijnen de klachten op den duur vanzelf.
Als er hevige klachten zijn schrijft de arts bijnierschorshormonen voor, zoals prednisolon. Dit onderdrukt de ontstekingen. Ook kan de arts ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorschrijven. Als deze middelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen hebben, kan de arts een middel proberen dat de afweerreactie remt, zoals infliximab.

Lees meer over sarcoïdose


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Heftige reactie op het infuus, direct of binnen 2 uur na het infuus. De verschijnselen zijn onder andere koorts, rillingen, hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, vermoeidheid, pijn op de borst, piepend ademhalen of kortademigheid. Deze infuusreacties komen het vaakst voor bij het eerste en tweede infuus. Bij volgende infusen nemen de verschijnselen gewoonlijk af. Als het gebeurt tijdens een infuus, moet het infuus onmiddellijk worden gestopt. Bij een volgend infuus kan de arts medicijnen voorschrijven om van te voren te gebruiken, zodat u minder last heeft van deze klachten. Het gaat dan om de pijnstiller paracetamol, medicijnen tegen allergie, inhalatoren tegen benauwdheid en bijnierschorshormonen (corticosteroïden).
 • Overgevoeligheidsverschijnselen, enkele dagen na het infuus. Dit komt vooral voor bij mensen die ooit infliximab hebben gebruikt en die na een onderbreking van een paar maanden nu weer infliximab krijgen. Drie tot 12 dagen na de behandeling kunnen spierpijn, gewrichtspijn, koorts, huiduitslag, jeuk, galbulten, heesheid, droge keel, slikstoornissen, hoofdpijn en zwelling van het gezicht, lippen of handen ontstaan. Waarschuw onmiddellijk uw arts als u hier last van krijgt.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met een arts.
  In zeldzame gevallen kunt u ook last krijgen van bloedingen, paarse vlekjes op de huid, kortademigheid en bloedarmoede. Neem ook dan direct contact op met een arts.
 • Meer kans op infecties, zoals verkoudheid, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, blaasontsteking of huidinfecties. Ook tuberculose kan zeer zelden ontstaan. Infecties ontstaan eerder omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts. Longonderzoek op onder andere tuberculose vindt plaats voor, tijdens en tot 6 maanden na het laatste infuus. Bij ernstige infecties moet het gebruik worden gestopt.
  Zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed. Dit kan soms pas na enkele weken gebruik merkbaar worden.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en buikpijn, zelden zuurbranden, verstopping, buikpijn of diarree.
 • Hoofdpijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Blozen en duizeligheid doordat de bloedvaten zich tijdelijk verwijden.
 • Verhoogde bloeddruk, daarom zal de arts regelmatig uw bloeddruk controleren.
 • Slapeloosheid en vermoeidheid.
 • Droge huid, jeuk, huiduitslag en zweten. Zeer zelden haaruitval, toegenomen schilfering. Meer kans op schimmelnagels.
 • Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan na enkele weken tot maanden ontstaan. Uw arts zal het bloed daarom regelmatig laten controleren. U merkt het aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen en meer kans op infecties. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts.
 • Zenuwafwijkingen. Waarschuw uw arts als u een doof of tintelend gevoel in armen of benen merkt. Bij mensen met multipele sclerose (MS) of oogzenuwafwijkingen kunnen de klachten verergeren.
 • Oogklachten, zoals geïrriteerde rode ogen. Zeer zelden hoornvliesontsteking, Ook kan het gezichtsvermogen tijdens het infuus tot 2 uur er na tijdelijk verslechteren.
 • Gewrichtspijn of spierpijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Mensen met hartfalen kunnen meer last kunnen krijgen van hun klachten. Bij toename van vocht vasthouden (dikke enkels) of kortademigheid moet u uw arts waarschuwen.
 • Psychische verschijnselen, zoals depressie, verwardheid, rusteloosheid en geheugenverlies.
 • Meer kans op chronische ziekten, zoals lupus erytematodes (LE), bloedvatontsteking, ontstoken spieren en huid (dermatomyositis), orgaanontsteking (sarcoïdose), leverontsteking (hepatitis), darmontsteking en oogontsteking (uveïtis).
 • Meer kans op bepaalde soorten kanker, zoals lymfklierkanker, bloedkanker (leukemie), huidkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker of longkanker. Voor vrouwen: het is belangrijk om mee te blijven doen met de bevolkingsonderzoeken op baarmoederkanker, ook al bent u ouder dan 60 jaar.
 • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. Bij plotselinge hevige pijn in de buik of gele verkleuring van de huid of slijmvliezen direct uw arts waarschuwen. Mensen die eerder hepatitis B hebben gehad, kunnen dit opnieuw krijgen.
 • Huiduitslag in de vorm van witte of rode vlekjes en verdikkingen op de huid en de slijmvliezen. U kunt last krijgen van blaasjes in de mond of op de geslachtsdelen. Dit is een vorm van overgevoeligheid. Neem contact op met uw arts als u hier last van krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Dit medicijn kan alleen onder medisch toezicht in een ziekenhuis worden gebruikt.

Hoe?
Infuus: het medicijn wordt via een infuus gedurende 2 uur toegediend. Daarna moet men nog 1 tot 2 uur onder medisch toezicht blijven, omdat een heftige reactie op het infuus kan optreden (zie Bijwerkingen).

Injectie:

 • U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf onderhuids moet injecteren. Uw arts of verpleegkundige zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van infliximab.
 • Lees ook de instructies in de bijsluiter.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET, bijvoorbeeld in de hand of met warm water. Dan wordt hij minder werkzaam.
 • Kies elke dag een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.
 • Dien de injectie toe in de bovenkant van de dijen of in de buikstreek, ten minste 5 centimeter van de navel vandaan.
 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Ontsmet de huid, bijvoorbeeld met een alcoholdoekje.
 • Verwijder de dop van de naald van de injectiespuit. Verwijder NIET de luchtbel in de spuit.
 • Neem een flinke huidplooi tussen duim en wijsvinger. Houd de spuit stevig in het midden vast. En breng de naald in een hoek van 45 graden met een snelle beweging in zijn geheel in de huidplooi.
 • Laat de huid los nadat de naald is ingebracht.
 • Druk de zuiger van de injectiespuit langzaam en zover mogelijk in. Hierdoor wordt de vloeistof ingespoten.
 • Haal de naald uit de huid.
 • Druk voorzichtig een gaasje of een watje op de injectieplaats. En houdt 10 seconden vast. De injectieplaats NIET masseren.
 • Gooi de spuit met naald weg in een speciale afvalcontainer. U kunt deze verkrijgen bij uw apotheek. Volle containers kunt u bij uw apotheek inleveren.


Wanneer?
Infuus
Meestal volgt men een schema: na het eerste infuus volgt na 2 weken een tweede. 4 weken na de tweede volgt het derde infuus. Daarna om de 6 tot 8 weken, dit is afhankelijk van het verloop van uw ziekte.

Als om een of andere reden infliximab bij de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis is gestopt, kan het binnen 16 weken worden herstart. Als de periode tussen 2 infusen langer is dan 16 weken, raadt men herstarten af. Er is dan namelijk meer kans op overgevoeligheidsverschijnselen 3 tot 12 dagen na het infuus (zie Bijwerkingen).
Bij de overige toepassingen raadt men aan het schema om de 6 tot 8 weken niet te onderbreken, omdat niet is onderzocht of een langere pauze effectief is en veilig kan.

Injectie
U gebruikt dit medicijn 1 keer per 2 weken. Nadat u een aantal infusen heeft gehad.

Hoelang?
Na de tweede of derde infuus moet duidelijk merkbaar zijn dat het medicijn werkt. Indien het niet werkt heeft verdere toediening geen zin. Als het medicijn wel werkt kan het langdurig worden gebruikt.


Vergeten

Als u de afspraak met het ziekenhuis vergeten bent, moet u zo snel mogelijk een nieuwe afspraak maken.

Dient u de injectie bij uzelf toe? Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals de arts heeft voorgeschreven. Bent u het medicijn vergeten te injecteren?

 • Duurt het langer dan 7 dagen voordat u de volgende injectie moet toedienen? Dien de vergeten injectie dan alsnog toe.
 • Duurt het korter dan 7 dagen voordat u de volgende injectie moet toedienen? Sla dan de vergeten injectie over. U mag geen extra injectie toedienen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Infliximab vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit betreft onder andere bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit betreft onder andere influenzavaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.
 • Bepaalde medicijnen tegen reuma of andere chronische ontstekingen, zoals abatacept, anakinra en canakinumab. Deze medicijnen verminderen de weerstand, net zoals infliximab. Hierdoor kunt u sneller infecties oplopen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat de mogelijke opties zijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen.


Handelsinformatie

Infliximab is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Remicade, Remsima, Flixabi, Inflectra en Zessly in injecties en infuus. Het infuus wordt in ziekenhuizen toegepast.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.