U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

indometacinum

Werkzame stof: indometacine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof indometacine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hevige hoofdpijn.

  Dit gaat meestal over als u een lagere dosering gebruikt. Blijft u last houden, overleg dan met uw arts of een andere pijnstiller geschikter voor u is.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Draaierigheid en duizelingen.

   Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Slaperigheid, vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid.

 • Oorsuizen en zeer zelden slechter horen of doofheid.

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

 • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, een vol gevoel, boeren, zuurbranden en zeer zelden een gebrek aan eetlust.
  Mensen boven de zeventig jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn.

  U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. De bijwerkingen op maag en darmen kunnen ook optreden bij zetpillen. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt.

  Bent u boven de zeventig jaar? Artsen schrijven meestal ook een maagbeschermer voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid.
  Als u lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan kan dit medicijn de klachten verergeren.

  Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal schrijft uw arts naast dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen.

  Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Een maag- of darmzweer, darmontsteking of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen.
  Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen.

  Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

  Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Mogelijk schrijft uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.

 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik liever geen capsule, maar gebruik de zetpil.

  De zetpil geeft minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Ontstekingen in de mondholte en op de tong.

 • Oogafwijkingen, zoals wazig zien of dubbelzien.

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Als u hier last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen.

  Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

 • Psychische klachten, zoals slapeloosheid, verwardheid, angstgevoelens en psychose.

 • Opvliegers en zweten.

 • Huiduitslag, galbulten en jeuk.
  Bij gebruik van zetpillen: jeuk of irritatie aan de anus en diarree.

  Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken.

 • Haaruitval

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk.
  Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit medicijn. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidsaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer.

  Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor indometacine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt.

  Heeft u eerder een benauwdheidsaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

 • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening.

  Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

 • Aantasting van de nieren. Dit merkt u onder andere aan opgezwollen enkels en voeten.

  Neem contact op met uw arts of apotheker als dit optreedt.

 • Bloedafwijkingen, namelijk bloedarmoede, te weinig witte bloedcellen en bloedplaatjes in het bloed. Dit merkt u aan extreme vermoeidheid, bleke huid, een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen.

  Neem contact op met uw arts bij: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaren in de mond en keel, onverklaarbare blauwe plekken of bloedneuzen. Tijdens de behandeling zal de arts daarom regelmatig het bloed controleren.

 • Ontsteking van de alvleesklier of lever. Raadpleeg uw arts plotselinge hevige pijn in bovenbuik of geelzucht.

  Zeer zelden vermindering van de leverfunctie. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

 • Bemoeilijkte ademhaling, kortademigheid en benauwdheid.

  Als u hier last van krijgt, raadpleeg dan uw arts.

 • Als u epilepsie heeft en een hoge dosis van dit medicijn gebruikt: er is kans dat dit medicijn een aanval uitlokt.

  Overleg met uw apotheker of arts.

Bij gebruik gedurende meerdere weken

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, etalagebenen, een vernauwing of afsluiting van de beenslagader, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose.

  Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

 • Als u angina pectoris (hartkramp) heeft.

  Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts. Neem bovendien meteen contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP